Η νέα γενιά προσδοκεί σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον

Το τελευταίο διάστημα στελέχη της απερχόμενης κυβέρνησης όλο και περισσότερο επικαλούνται τις θυσίες του κυπριακού λαού, που οδήγησαν όπως ισχυρίζονται στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Είναι πράγματι όμως έτσι η κατάσταση; Βιώνει σήμερα η κυπριακή κοινωνία συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας; Έχουν δημιουργηθεί συνθήκες που να επιτρέπουν στη νέα γενιά του τόπου να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον;

Παρόλες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης Αναστασιάδη, η ανεργία στους νέους μέχρι 29 ετών έχει σκαρφαλώσει στο 21.8% το 2016 ήτοι 21000 νέοι που αυτή τη στιγμή δεν έχουν το δικαίωμα στην εργασία. Την ίδια στιγμή ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν και για όσους νέους έχουν καταφέρει να βρουν δουλειά. Από τους νέους που εργάζονται λοιπόν, το 22,4% εργάζεται σε συνθήκες μερικής απασχόλησης και το 24.8% εργάζεται σε συνθήκες προσωρινής απασχόλησης. Μάλιστα από τους νέους που εργάζονται σε συνθήκες μερικής απασχόλησης οι 3 στους 4 δηλώνουν ότι εργάζονται σε μερικής απασχόλησης δουλειά όχι γιατί το επιθυμούν, αλλά γιατί πολύ απλά δεν κατάφεραν να εξεύρουν δουλειά πλήρους απασχόλησης. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες της εργασιακής ζούγκλας, το ποσοστό των νέων μέχρι 29 ετών που βρίσκονται προ του φάσματος της φτώχειας έχει σκαρφαλώσει στο 30,9%.

Την ίδια στιγμή οι νέοι βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση των δικαιωμάτων μας. Η φοιτητική χορηγία έχει μειωθεί κατά 20 εκατομμύρια ευρώ, χιλιάδες νέοι αναγκάζονται να εργάζονται ως αυτοεργοδοτούμενοι στερούμενοι βασικών δικαιωμάτων, η Κυριακή από κατεξοχήν αργία μετατράπηκε σε κατεξοχήν εργάσιμη ημέρα, οι μισθοί έχουν κανονικοποιηθεί στα 400 ευρώ. Απόρροια τούτων ο πληθυσμός των νέων της Κύπρου μειώνεται, αφού μεταναστεύουν κατά χιλιάδες προς αναζήτηση ελπίδας στο εξωτερικό.

Στην αντίπερα όχθη, η Κύπρος είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης του χάσματος μεταξύ του 10% των πλουσίων και του υπόλοιπου πληθυσμού. Ταυτόχρονα, τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου έχουν αυξηθεί κατά 30%.

Εξόφθαλμα η ανάπτυξη που επικαλούνται δεν είναι ανάπτυξη για τους πολλούς, είναι ανάπτυξη για τους λίγους και τους εκλεκτούς. Οι θυσίες της νέας γενιάς και η οικονομική της αφαίμαξη έχουν προσφέρει στις μεγάλες επιχειρήσεις φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Όσο και αν οι κυβερνώντες προσπαθούν καθημερινώς να ωραιοποιήσουν την κατάσταση αναφερόμενοι στο success story τους, τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί σημειώνουν ότι η φτωχοποίηση του κυπριακού λαού και δη της νεολαίας οξύνεται απόρροια των πολιτικών που εφαρμόζονται. Πολιτικές που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία με σταθερούς συνοδοιπόρους την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Για να ελπίζει η νέα γενιά σε ένα μέλλον που μας αξίζει, οφείλουμε να στηρίξουμε την επόμενη και τη μεθεπόμενη Κυριακή τον υποψήφιο που έχει αποδείξει ότι η νεολαία αποτελεί για αυτόν ύψιστη προτεραιότητα. Τον υποψήφιο που μέσα από το πρόγραμμα του υπόσχεται με ρεαλισμό ότι θα υπερασπιστεί τα εργασιακά μας δικαιώματα και θα επαναφέρει την αργία της Κυριακής, ότι θα στηρίξει τους ανέργους και θα εργαστεί σκληρά για τη μείωση της ανεργίας και την επιστροφή των νέων που έφυγαν στο εξωτερικό, που δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα ενισχύσει το κονδύλι της φοιτητικής μέριμνας. Αυτός ο υποψήφιος δεν είναι άλλος από τον Σταύρο Μαλά. Τον υποψήφιο της νέας γενιάς. Ας τον εμπιστευτούμε!

Χρυσόστομος Παναγή

Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ

Επικεφαλής Προοδευτικής Κ.Φ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy