Κάτω από το μικροσκόπιο του Γεν. Ελεγκτή οι μετεγγραφές στο Π.Κ.

Δεν προχωρά σύντομα η εναλλακτική διαδικασία εισδοχής

 

 

Κάτω από το μικροσκόπιο του Γενικού Ελεγκτή θα τεθεί η διαδικασία που εφαρμόζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου και αφορά μετεγγραφές στο πρώτο έτος σπουδών φοιτητών που έχουν πετύχει σε διεθνείς εξετάσεις και έχουν εγγραφεί σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το όλο θέμα απασχόλησε χθες την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, όπου και ζητήθηκαν διευκρινίσεις για τη διαδικασία που εφαρμόζει το Πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας προκύπτει πως στο Πανεπιστήμιο μπορούν να μετεγγραφούν και φοιτητές που έχουν εξασφαλίσει κάποια θέση σε άλλο δημόσιο πανεπιστήμιο ή στην Ελλάδα μέσω των παγκυπρίων εξετάσεων.

Επίσης η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας σημείωσε ότι η διάκριση προκύπτει σε ό,τι αφορά υποψήφιους οι οποίοι έχουν εγγραφεί σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου, έχουν πετύχει σε διεθνείς εξετάσεις, όμως δεν μπορούν να μετεγγραφούν. Από την πλευρά του ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σημείωσε ότι θα προχωρήσει σε έλεγχο της όλης διαδικασίας, ώστε να διαφανεί για το αν οι θέσεις που δίνονται είναι όντως διαθέσιμες.

Επεσήμανε ότι οι μετεγγραφές μπορούν να γίνονται σε τμήματα όπου μετά και την τρίτη κατανομή εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, επανέλαβε πως το θέμα των μετεγγραφών είναι καθαρά ακαδημαϊκό ζήτημα και απηύθυνε έκκληση όπως αφεθεί το πανεπιστήμιο να κάνει τη δουλειά του. Αναφερόμενο στη διαδικασία που έγινε πριν 2 χρόνια, όπου έγιναν δεκτοί φοιτητές οι οποίοι δεν είχαν κάνει εγγραφή προηγουμένως σε άλλο πανεπιστήμιο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι είναι περήφανος για το λάθος που έγινε αφού σήμερα «λαμπρά μυαλά φοιτούν στο Πανεπιστήμιο».

Βουλευτές σημείωσαν την ανάγκη να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας με ολική λύση του προβλήματος και με την κατάθεση κανονισμών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Χαραυγής», οι σχετικοί κανονισμοί που αφορούν σε μία εναλλακτική διαδικασία εισδοχής στα κυπριακά πανεπιστήμια, έτσι όπως έχουν καταγραφεί από το ΥΠΠ, βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία, όμως δεν αναμένεται ότι είναι ένα ζήτημα που θα προχωρήσει σύντομα, όπως μας αναφέρθηκε από αρμόδιες πηγές. Διάτρητες είναι οι μετεγγραφές στο πρώτο έτος σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, επεσήμανε ο βουλευτής Γιώργος Κ. Γεωργίου. Όπως επεσήμανε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, ακόμα και μετά τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας η διαδικασία μετεγγραφών στο πρώτο έτος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου παραμένει διάτρητη.

Η ίδια η Νομική Υπηρεσία εντοπίζει κενά και ασάφειες στην όλη διαδικασία. Επιπλέον, παρόλο που, προφανώς, προβλέπεται η απόδοση αδιάθετων θέσεων μετά και από την Γ’ κατανομή, ο Πρύτανης αμφισβητεί αυτή την παράμετρο. Όλοι οι εμπλεκόμενοι ουσιαστικά διαφωνούν με τις μεθοδεύσεις του Πρύτανη. Ολική λύση στο πρόβλημα θα επέλθει μόνο με την κατάθεση κανονισμών που θα επιλύει το πρόβλημα εισδοχής στα δημόσια Πανεπιστήμια, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, κατέληξε.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy