Κατσάδα από Κομισιόν για νόμο που αφορά τους καταναλωτές

Κατσάδα από τη Κομισιόν για νόμο που αφορά την προστασία των καταναλωτών, εισέπραξε και πάλι η Κύπρος.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν έκρινε ότι η νομοθεσία η οποία αφορά τη μεταφορά της οδηγίας της ΕΕ σε σχέση με την Εξώδικη Διευθέτηση Καταναλωτικών Απαιτήσεων, η οποία ψηφίστηκε το 2015, έγινε με «λανθασμένη, ανεπαρκή, ατελή ή καθόλου μεταφορά αριθμού διατάξεων» της οδηγίας της ΕΕ.

Για διόρθωση του λάθους το Υπουργείο Ενέργειας προχώρησε στην κατάθεση σχετικού νομοσχέδιου για την Κατάργηση του προηγούμενου προβληματικού νόμου και την αντικατάσταση του με νέου, με σκοπό την πλήρη εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την οδηγία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση η οποία συνοδεύει το νομοσχέδιο, με την αλλαγή της νομοθεσίας σκοπείται «η υψηλού επιπέδου προστασία των καταναλωτών, η ορθή λειτουργία της αγοράς εξασφαλίζοντας ότι οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλλουν προαιρετικά καταγγελίες/παράπονα κατά εμπόρων σε φορείς που παρέχουν ανεξάρτητες, αμερόληπτες, διαφανείς, αποτελεσματικές, ταχείες και δίκαιες διαδικασίες εναλλακτικής επίλυσης διαφορών».
Το νομοσχέδιο συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής, με σκοπό να οδηγηθεί στη συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Οι σύνδεσμοι καταναλωτών εξέφρασαν την ευαρέσκεια τους για την αλλαγή της νομοθεσίας. Σημείωσαν ωστόσο ότι και με τη νέα νομοθεσία παραμένουν κάποια κενά που αφήνουν απροστάτευτους τους καταναλωτές.

 
Κωνσταντίνος Ζαχαριού

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy