Κυριάκος Χατζηττοφής: Είμαστε περήφανοι γιατί τίποτε δεν μας χαρίστηκε

25 χρόνια δράσης και προσφοράς του τέως δημάρχου Αγίου Αθανάσιου, μέσα από τα οποία το μικρό χωριό μετεξελίχθηκε σε μια σύγχρονη πόλη

Συνέντευξη στον Χρήστο Χαραλάμπους

  • Μετά από πέντε χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος και στη συνέχεια άλλες τέσσερις πενταετίες ως δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, αποχώρησε χωρίς να κουβαλά στους ώμους του καμιά σκιά και κανένα αρνητικό στίγμα

 

  • Σε ειδική εκδήλωση την ερχόμενη Παρασκευή ο Άγιος Αθανάσιος θα τιμήσει τον δήμαρχό του

 

  • «Ο δήμος μας πετύχαμε να ξεχωρίζει για την ανάπτυξη, την υποδομή, την ποιότητα ζωής, την εξυπηρέτηση, τις κοινωνικές υπηρεσίες, την πολιτιστική προσφορά του, να αποτελεί πρότυπο τοπικής διοίκησης»
  • «Τίποτε δεν μας χαρίστηκε. Κερδίσαμε τη μάχη της δημιουργίας για την πρόοδο του Αγίου Αθανασίου με αφοσίωση και με σκληρή δουλειά»

 

Το όνομά του έχει ταυτιστεί, κατά γενική ομολογία, με την αέναη δράση του για εικοσιπέντε συνεχή χρόνια στο Δήμο Αγίου Αθανασίου και του πιστώνεται, σε μεγάλο βαθμό η μετεξέλιξη τού άλλοτε μικρού χωριού σε μια σύγχρονη πόλη, όπου η ανάπτυξη έχει καταμεριστεί ισότιμα στον κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό και άλλους τομείς. Μια ισορροπία που έγινε κατορθωτή μέσα από το σχεδιασμό και την υλοποίηση μικρών δράσεων αλλά και μεγάλων έργων που, μέχρι πριν λίγα χρόνια, ίσως να φάνταζαν ουτοπικά.

Ο Κυριάκος Χατζηττοφής αποτελεί έναν από τους λίγους υπηρέτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που, μετά από πέντε χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος και στη συνέχεια άλλες τέσσερις πενταετίες ως δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, αποχώρησε χωρίς να κουβαλά στους ώμους του καμιά σκιά και κανένα αρνητικό στίγμα, ως είθισται σε περιπτώσεις πολυετούς κατοχής ενός καίριου πόστου από το ίδιο άτομο. Αντίθετα, ακόμα και ιδεολογικοί και κομματικοί αντίπαλοί του στο δήμο παραδέχονται ότι οι γνώσεις, οι διοικητικές και άλλες ικανότητές του συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη και την πρόοδο του Αγίου Αθανασίου.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Κυριάκος Χατζηττοφής, ο οποίος θα τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση την ερχόμενη Παρασκευή από το δήμο που υπηρέτησε με ζήλο και αποτελεσματικότητα τα τελευταία 25 χρόνια, εκφράζοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες, τους φίλους και τους δημότες του Αγίου Αθανασίου, κάνει μια αναδρομή στη δύσκολη αλλά ανοδική πορεία που καθόρισε την ταυτότητα ανάπτυξης του δήμου.

Μετά από 25 χρόνια συνεχούς δράσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ένα σχεδόν χρόνο μακριά από το Δήμο Αγίου Αθανασίου, ποια συναισθήματα σάς διακατέχουν;

Τα συναισθήματα ήταν κυρίαρχα και συγκεχυμένα μπορώ να πω, κυρίως τους πρώτους δυο-τρεις μήνες μετά τη λήξη της θητείας μου στη δημαρχία. Συνέβη μια σημαντική αλλαγή στη ζωή μου μετά από 25 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας στην Τοπική Αρχή και αναμφίβολα επηρεάστηκε ή καλύτερα διαφοροποιήθηκε η καθημερινότητα, το πρόγραμμα, οι προτεραιότητές μου.

Σήμερα, μετά από εννέα τόσους μήνες, αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση για τις ευκαιρίες που είχα και που μου δόθηκαν από το ΑΚΕΛ, που με εμπιστεύτηκε ως υποψήφιο κατ’ επανάληψη, και τους δημότες ψηφοφόρους του Αγίου Αθανασίου, που με τιμούσαν με την ψήφο τους και μου έδωσαν για τέσσερις πενταετίες την ευκαιρία να είμαι επικεφαλής μιας συλλογικής προσπάθειας για την εξέλιξη του δήμου μας.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση αισθάνομαι για τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, τα αποτελέσματα της δουλειάς μας, των Δημοτικών Συμβουλίων, των υπαλλήλων και εργατών του δήμου, των εθελοντών δημοτών, όσων ήταν δίπλα μας. Ο δήμος μας πετύχαμε να ξεχωρίζει για την ανάπτυξη, την υποδομή, την ποιότητα ζωής, την εξυπηρέτηση, τις κοινωνικές υπηρεσίες, την πολιτιστική προσφορά του, να αποτελεί πρότυπο τοπικής διοίκησης. Για όλα αυτά μπορώ να πω χωρίς ενδοιασμό ότι θα πρέπει όλοι όσοι έχουμε συνεισφέρει να είμαστε περήφανοι, επειδή τίποτε δεν μας χαρίστηκε. Κερδίσαμε τη μάχη της δημιουργίας για την πρόοδο του Αγίου Αθανασίου με αφοσίωση σ’ αυτό το όραμα και με σκληρή δουλειά.

Από αυτά τα 25 χρόνια, 20 από τα οποία βρισκόσασταν στο τιμόνι του Αγίου Αθανασίου, τι είναι εκείνο που σας έχει μείνει και ενδεχομένως θα σας συνοδεύει στην παραπέρα επαγγελματική και προσωπική δράση σας.

Αυτό ακριβώς που προανέφερα. Ότι τίποτα δε μας χαρίζεται. Το όραμα, σε σχέση με οποιοδήποτε τομέα δραστηριοτήτων, μπορεί να πραγματώνεται αν το διεκδικούμε στοχευμένα, με συνέπεια, προσήλωση και εργατικότητα. Για να είμαστε αποδοτικοί, να έχουμε ποιοτικά αποτελέσματα σε οτιδήποτε είναι στο πεδίο της ευθύνης μας, χρειάζονται μεγάλες αντοχές, συνεργασία, εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, συγκλίσεις, σεβασμός και προβληματισμός για τις αντίθετες, διαφορετικές ή καινοτόμες απόψεις.

«Πολύπλευρη και πολυποίκιλη ήταν η πολιτική μας»

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σημαντικότερο έργο που πετύχατε ως δήμαρχος για τον Άγιο Αθανάσιο;

Κάθε έργο, μικρό ή μεγάλο, έχει τη δική του σημασία. Τόσο οι μικρές δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής των κατοίκων όσο και τα μεγάλα έργα που άλλαξαν το χαρακτήρα του Αγίου Αθανασίου. Ήταν όλα απαραίτητα γι’ αυτό και έδεσαν μεταξύ τους. Η έμφαση ήταν στις ανάγκες του πληθυσμού και στις απαιτήσεις που υπαγόρευε η εξέλιξη του χωριού σε σύγχρονη πόλη. Δεν υποτιμήθηκε οποιαδήποτε περιοχή έναντι άλλης. Αντίθετα επιδιώχθηκε μια δίκαιη κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό ισορροπία.

Τα έργα στους κυβερνητικούς οικισμούς που φιλοξενούν τους εκτοπισθέντες εκτελούνταν παράλληλα με το έργο της αναδιαμόρφωσης της κεντρικής πλατείας του δήμου. Οι δημόσιοι χώροι πρασίνου δημιουργούνταν στις γειτονιές, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής μας πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα προωθούσαμε έργα κοινωνικής σημασίας, όπως το Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας και το Ανοικτό Σχολείο Αγίου Αθανασίου χωρίς παράλληλα να παραμελούμε τον τομέα του πολιτισμού. Γενικότερα η πολιτική μας δεν ήταν μονομερώς προσανατολισμένη αλλά πολύπλευρη και πολυποίκιλη.

Και κάτι που δεν προλάβατε να κάνετε αλλά θα το θέλατε πολύ;

Κατά κανόνα υπάρχουν πολλά που θέλουμε να κάνουμε και θα υπάρχουν πάντα, επειδή χρειάζονται, επειδή θα μας πάνε παραπέρα, επειδή τίποτα δεν είναι στατικό και μέσα από τις διαρκείς κοινωνικοοικονομικές μεταβολές προβάλλουν συνεχώς νέες και δικαιολογημένες ανάγκες. Γι’ αυτό θεωρώ σημαντικό ότι έχουμε μια νέα δημοτική αρχή. Από εκεί που τερματίσαμε είναι η αφετηρία για τη δική της δημιουργική πορεία.

«Θα συνεχίσουμε στο ίδιο πλαίσιο»

Σαν απλός δημότης, πλέον, αλλά και ενεργός πολίτης, ο Κυριάκος Χατζηττοφής ποιο ρόλο θα ήθελε να διαδραματίσει, ή ενδεχομένως και να διαδραματίζει, στο δήμο του και γενικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας εξαιρετικής σημασίας τομέας με πολλές προοπτικές, ήταν όμως ήδη απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της και εκτός τούτου σ’ αυτό το στάδιο διανύει μια δύσκολη περίοδο, ιδίως εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στη χρηματοδότησή της από το κράτος.

Ασφαλώς το ενδιαφέρον μου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να υφίσταται. Θα συνεχίσω να καταθέτω τις απόψεις μου στο Γραφείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΑΚΕΛ, στο οποίο είμαι μέλος.

Ωστόσο δεν θα ήταν ορθό να επιδιώκω να αναμειγνύομαι άμεσα ή έμμεσα με οποιοδήποτε τρόπο στις δραστηριότητες, τις αποφάσεις, τις πρωτοβουλίες του νέου δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Αθανασίου. Διατηρώ φιλικές σχέσεις τόσο με τον δήμαρχο όσο και με τα πλείστα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ανταλλάσσουμε απόψεις για πολλά ζητήματα και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε στο ίδιο πλαίσιο.

Σχολιάστε την είδηση

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.