Κύριε Ιωνά, «ο κόσμος το ‘χει τούμπανο…!

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης συνέχισε και χθες να αποδύεται σε μια αχρείαστη προσπάθεια να “αποδείξει” ότι για όλα όσα έγιναν και αφορούν ευθύνες του Υπουργείου του φταίνε όλοι οι άλλοι πλην του ιδίου.

Ο κ. Ιωνάς Νικολάου επικαλέστηκε νομοθεσίες και μέτρα από το 2014, αγνοώντας ότι η πλειοψηφία της Βουλής είχε εγκρίνει το νομοσχέδιο για την πάταξη της βίας στα γήπεδα χωρίς ωστόσο οι πρόνοιές του να εφαρμοστούν.

Προσπάθησε ο κ. Ιωνάς Νικολάου να επιρρίψει ευθύνες στον ΚΟΑ, «ξεχνώντας» ότι και ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του ΚΟΑ διορίστηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο κ. Νικολάου δεν έδωσε επίσης απαντήσεις γιατί έχει αποσυρθεί η Αστυνομία από τα γήπεδα, επιμένοντας στην εφαρμογή του θεσμού των επιτηρητών. Ένας θεσμός που όπως είπε ο πρόεδρος του ΚΟΑ θα πρέπει να επανεξεταστεί, ενώ ο κ. Ιωνάς Νικολάου πανηγύριζε για την υλοποίησή του! Δυστυχώς, ο κ. Ιωνάς Νικολάου ούτε και για τα σοβαρά επεισόδια στο Τσίρειο ανέλαβε τις πολιτικές του ευθύνες, ούτε για την αναποτελεσματικότητα των αστυνομικών αρχών και του όλου συστήματος ασφαλείας.

Η αποφυγή των ευθυνών, σημείωσε χθες ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είναι «μέθοδος ιδιαίτερα προσφιλής στην κυβέρνηση Αναστασιάδη». Εξάλλου ο πρώτος διδάξας είναι ο ίδιος ο απερχόμενος Πρόεδρος, ο οποίος κούρεψε καταθέτες, μετόχους, συνταξιούχους και Ταμεία Προνοίας, αλλά το κούρεμα καταθέσεων έμεινε ορφανό.

«Επειδή ο κ. Νικολάου προκάλεσε τάχατες τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ να δώσει στοιχεία για τη δική του εμπλοκή προς όφελος του ΑΠΟΕΛ, στον κύριο υπουργό ταιριάζει γάντι η ρήση», όπως ανέφερε ο κ. Δαμιανού, «ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι εσύ κρυφό καμάρι».

Το ΑΚΕΛ, καταλήγει ο βουλευτής του κόμματος Αρ. Δαμιανού, ούτε παραίτηση του υπουργού ζητεί αλλά ούτε και πολιτική ευθιξία αναμένει, προσθέτοντας ότι σε δύο μήνες ο λαός θα δώσει την απάντηση στους κυβερνώντες.

Να επανεξεταστεί ο θεσμός των επιτηρητών στα γήπεδα

Η μέχρι στιγμής αξιολόγηση των μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τα οποία οδηγήθηκαν στη Βουλή, δημιουργεί σαφή ερωτήματα ως προς το εύρος αποτελεσματικότητάς τους. Ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Κλεάνθης Γεωργιάδης, μίλησε στη «Χ» για το θεσμό των υπεύθυνων ασφαλείας των γηπέδων, οι οποίοι θα έπρεπε με την τοποθέτησή τους στα γήπεδα να έχουν συγκεκριμένο ρόλο. Έκανε λόγο για αναποτελεσματικότητα του θεσμού, καθώς, όπως ανέφερε, παρατηρούνται ελλιπείς έλεγχοι των οπαδών κατά την είσοδό τους στο γήπεδο. Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για σοβαρή έλλειψη ελέγχου, παρά το γεγονός ότι δουλειά τους είναι να υποδεικνύουν τους ταραχοποιούς στην Αστυνομία για να συλλαμβάνονται.

Στο μεταξύ σκαλώνει η εφαρμογή του μέτρου της κάρτας φιλάθλου, την οποία έθεσε ως προτεραιότητα ο αρμόδιος υπουργός. Αρμόδιοι Βρετανοί εμπειρογνώμονες αναμένεται να παραδώσουν στον ΚΟΑ το αποτέλεσμα της έρευνάς τους σχετικά με το σύστημα αναγνώρισης προσώπων και τον Ιανουάριο ο Οργανισμός θα επαναξιολογήσει τις 4 προσφορές στη βάση των αποφάσεων της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών για κατακύρωση του έργου.

Ο πρόεδρος του ΚΟΑ μίλησε και για το μέτρο που αφορά την ταξιθέτηση στους αγώνες ποδοσφαίρου, η υπόδειξη δηλαδή πού θα κάτσει κάποιος φίλαθλος, επισημαίνοντας ότι η υλοποίησή του δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα κυπριακά γήπεδα παρά μόνο στο ΓΣΠ, το ΑΕΚ ΑΡΕΝΑ και το Αντώνης Παπαδόπουλος.

«Τρύπες» για να περνούν αντικείμενα εντός γηπέδων

Στο μεταξύ, ο ΚΟΑ άρχισε ήδη από χθες να μαζεύει πληροφορίες για τις «τρύπες» που παρατηρούνται στα γήπεδα, σημεία δηλαδή από τα οποία οπαδοί επιτυγχάνουν την είσοδό τους, έτσι ώστε αυτές να κλείσουν ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες εισόδου απαγορευμένων αντικειμένων. Υπάρχουν πολλά σημεία σε όλα τα γήπεδα, όπου οι οργανωμένοι οπαδοί μπορούν να περάσουν εντός των γηπέδων τα «φονικά» τους όπλα.

Οι κάμερες του Τσιρείου έδειξαν άτομα να κρατούν σχοινιά και σακούλες και να ανεβάζουν πάνω από το περιτείχισμα του γηπέδου φωτοβολίδες και απαγορευμένα αντικείμενα. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι οι χούλιγκανς χρησιμοποιούν μέχρι και τις υδρορροές των σταδίων για να περνούν παράνομα αντικείμενα.

Εξάλλου, συλλέγονται πληροφορίες για την ποιότητα της εικόνας των καμερών των σταδίων, του γνωστού συστήματος CCTV και πλέον εκεί όπου η ανάλυση δεν έχει επαρκή ευκρίνεια, οι κάμερες θα αντικατασταθούν βάσει προδιαγραφών που έθεσε ο ΚΟΑ.

Σε σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να στείλει στη Βουλή νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα ρυθμίζει τη λειτουργία των Συνδέσμων των οργανωμένων φιλάθλων. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα αργήσει να κατατεθεί προς συζήτηση λόγω του ότι η Βουλή κλείνει εξαιτίας των προεδρικών εκλογών.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy