Κρίση θεσμών, κρίση κοινωνίας

Του Άριστου Δαμιανού*

Οταν κορυφαίοι θεσμοί όπως η Νομική Υπηρεσία του κράτους βρίσκονται σε κρίση, ταλαιπωρείται η κοινωνία και κινδυνεύει το δημοκρατικό πολίτευμα και το κράτος δικαίου.

Η πρωτοφανής σύγκρουση του πρώτου και του δεύτερου τη τάξει, Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Δεν είναι της παρούσης να μπούμε στην ουσία, στους λόγους της σύγκρουσης. Εξάλλου υπάρχουν ανοικτές ποινικές διαδικασίες σε βάρος του κ. Ερωτοκρίτου και ως επακόλουθο αυτών καταγγελίες του ιδίου κατά του κ. Κληρίδη και άλλων.

Την ίδια ώρα, η λανθασμένη και απαράδεκτη εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας -ουσιαστικά- υπέρ του κ. Ερωτοκρίτου εμβάθυνε την κρίση και οδήγησε σε μια ακόμα πιο επικίνδυνη σύγκρουση του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Κληρίδη, ο οποίος ορθά υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μοιραία με τις ενέργειές του έγινε μέρος του προβλήματος.

Τούτη την ώρα, πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι η εν πολλοίς δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών, ως αποτέλεσμα μιας τραπεζικής κρίσης που οδήγησε την κυπριακή κοινωνία στη δυσπραγία, απαιτεί αποφασιστικά βήματα και ενέργειες. Και τα όσα τεκταίνονται στους κόλπους των Διωκτικών Αρχών μόνο ζημιά προκαλούν στον τόπο. Σε αυτά τα πλαίσια, λυπούμαι να παρατηρήσω εξάλλου ότι οι Διωκτικές Αρχές έχουν αργήσει. Προ πολλού ηγετικά στελέχη των τραπεζών και προηγούμενες διοικήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, θα έπρεπε να είχαν ήδη λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης. Ασφαλώς η ευθύνη για την καθυστέρηση δεν αφορά μόνο την Εισαγγελία, αλλά και την Αστυνομία και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος μετά από δύο χρόνια επιτέλους ζητά συνδρομή των ελληνικών Αρχών για τους Ελλαδίτες τραπεζίτες της πρώην Λαϊκής.

Η κρίση στην οικονομία έχει ξεσκεπάσει μέρος των κακώς εχόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Εμείς, ως ΑΚΕΛ, δεν πρόκειται να ανεχθούμε το σαθρό σύστημα που κτίστηκε τη δεκαετία του ’60 και το οποίο συντηρείται από το βαθύ οικονομικό κατεστημένο, αλλά και από ένα ισχυρό κατάλοιπο του τότε παρακράτους.

Οφείλουμε με μετρημένα, αποφασιστικά βήματα να καταπολεμήσουμε τη διαπλοκή που υπάρχει μεταξύ πολιτικού συστήματος, επιχειρήσεων, δημοσίου τομέα και μερίδας των ΜΜΕ. Ολων εκείνων που μέχρι πρότινος ήταν στο απυρόβλητο. Πρέπει να προωθήσουμε τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία. Ταυτόχρονα όμως, οι διορισμένοι αξιωματούχοι του κράτους, οφείλουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Δυστυχώς μερικοί είναι μέρος της διαπλοκής.

Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατάληξη του θεσμικού αδιεξόδου. Η ρήση ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, θα ισχύσει μόνο αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περάσει από τα αυθόρμητα ξεσπάσματα σε σοβαρές πολιτικές ενέργειες. Για μια κρίση που σχετίζεται άμεσα με δικές του επιλογές, δικών του ανθρώπων και φίλων σε θέσεις κλειδιά, οι οποίοι απέτυχαν παταγωδώς.

*Επικεφαλής Γραφείου Νομικών Κ.Ε. ΑΚΕΛ, βουλευτής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy