Ο Αναστασιάδης συναντά τον Βλ. Πούτιν

Αποστολή Ρωσία – Έλπις Γεωργίου

1η θέση καταλαμβάνει σήμερα η οικονομία στην συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν. Ξεχωρίζει επίσης το αίτημα της Μόσχας για περαιτέρω αξιοποίηση του λιμανιού Λεμεσού για ελλιμενισμό των ρωσικών πολεμικών πλοίων, όπως επίσης και η αντίδραση που αναμένεται ότι θα εκδηλώσει ο κύριος Πούτιν ο οποίος είναι έντονα ενοχλημένος σε σχέση με τους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης στην υπόθεση Γουίλιαμ Μπράουντερ.

Όσον αφορά αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη, γύρω στις 2.30 θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδίμιρ Πούτιν. Στο 1ο μέρος θα συμμετέχουν πέραν των 2 ηγετών ακόμη 3 άτομα. Από κυπριακής πλευράς θα είναι ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Οικονομικών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Από Ρωσικής πλευράς θα είναι ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Οικονομικής ανάπτυξης και διπλωματικός σύμβουλος του Πούτιν. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες με την συμμετοχή 11 προσώπων από κάθε πλευρά και με επικεφαλής τους 2 Προέδρους. Στις 5 το απόγευμα θα υπογραφούν 7 συμφωνίες. Η κυβέρνηση θεωρεί ως την σημαντικότερη την κοινή διακήρυξη που θα υπογράψουν οι κύριοι Πούτιν και Αναστασιάδης και αφορά όλα τα θέματα: κυπριακό, Ε.Ε, εμπόριο, άμυνα, οικονομία.

Το 1ο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης με τον Ρώσο Πρόεδρο θα είναι η οικονομία και οι διμερείς σχέσεις. Αναμένεται οι 2 ηγέτες να συμφωνήσουν την επέκταση της συμφωνίας για διπλή φορολογία, ενώ όσον αφορά τον τουρισμό στόχος είναι η προσέλκυση περισσότερων Ρώσων τουριστών ώστε αυτοί να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο τον χρόνο. Να σημειωθεί επίσης ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θα ζητήσει από τον Νίκο Αναστασιάδη όπως δοθούν περισσότερες διευκολύνσεις στην Μόσχα όσον αφορά την χρήση του λιμανιού της Λεμεσού για ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων στο πλαίσιο της δράσης τους στην περιοχή. Όσον αφορά το κυπριακό ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τον κύριο Πούτιν για τις συνομιλίες στο Κράνς Μοντανά και θα ζητήσει από την Ρωσία να είναι παρούσα σε μια νέα διάσκεψη για την διεθνή πτυχή, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες η Μόσχα φαίνεται να επιθυμεί. Ο κύριος Αναστασιάδης αναμένεται να ζητήσει μάλιστα από τον Ρώσο Πρόεδρο να μεσολαβήσει και προς τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Σ.Α ώστε να είναι παρόντα στην διεθνή διάσκεψη. Θα ζητήσει επίσης από τον κύριο Πούτιν να μεσολαβήσει προς την Τουρκία-με την οποία διατηρεί καλές σχέσεις- ότι δεν πρέπει να επιμένει σε λύση με την συνέχιση της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταφέρει επίσης την θέση ότι η Ρωσία πρέπει να έχει ρόλο στην παρακολούθηση και εφαρμογή της λύσης του κυπριακού. Σύμφωνα με πληροφορίες η Μόσχα φαίνεται να προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις Ε.Ε-Ρωσίας και ο Νίκος Αναστασιάδης θα μεταφέρει τη θέση της Κύπρου ότι πρέπει να τερματιστούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία γιατί δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Κατά τις συνομιλίες αύριο με τον Βλαδίμιρ Πούτιν θα συζητηθεί επίσης το θέμα της Ουκρανίας αλλά και της Συρίας με την κυπριακή κυβέρνηση να δηλώνει ότι η Ρωσία διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στη Συρία.

Όσον αφορά τις συμφωνίες που θα υπογραφούν αύριο ανέρχονται σε 7 στον αριθμό. Συγκεκριμένα είναι το κοινό πρόγραμμα δράσης σε όλους τους τομείς και αφορά την διετία 2018-2020. Θα υπογραφεί συμφωνία για χρησιμοποίηση της Κύπρου για σκοπούς εκκένωσης αμάχων όταν παραστεί ανάγκη, ενώ θα υπογραφεί επίσης συμφωνία για συνεργασία με την Ρωσία όσον αφορά ανθρωπιστικές επιχειρήσεις κατά την διάρκεια κρίσεων. Οι άλλες διμερείς συμφωνίες που θα υπογραφούν θα είναι σε τομείς όπως η Εμπορική Ναυτιλία, οι Διεθνείς Οδικές Μεταφορές και Επικοινωνίες, καθώς και κοινή διακήρυξη για τον εκσυγχρονισμό των οικονομιών. Σημειώνεται τέλος ότι θα υπογραφεί από τον ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Να σημειωθεί ότι το θέμα του επιχειρηματία Γουίλιαμ Μπρόουντερ φαίνεται να τέθηκε στην συνάντηση που είχε ψες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Ρώσο Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβιέτεφ. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα φέρεται να ήγειρε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέγοντας ότι θέλει να λυθεί η παρεξήγηση και τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν ανάμεσα σε Κύπρο και Ρωσία. Ο κύριος Αναστασιάδης φέρεται να είπε στον Ρώσο Πρωθυπουργό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει το δρόμο της δικαιοσύνης και να αναμένει τις σχετικές αποφάσεις του δικαστηρίου σε σχέση με αυτή την υπόθεση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy