Μετέωροι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί

Του Γεωργίου Τ. Γεωργίου*

Ο κυπριακός λαός επένδυσε όνειρα και προσδοκίες για την υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών. Η Κύπρος μπορεί να καταγραφεί στο διεθνή χάρτη ως χώρα με σημαντικά ενεργειακά επιτεύγματα.

Το εγχείρημα της κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια να προχωρήσει αποφασιστικά στην ανόρυξη υδρογονανθράκων δημιούργησε εκ των πραγμάτων διακύβευμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι προβληματισμοί, οι σκέψεις και οι προσπάθειες για τα ενεργειακά ζητήματα έχουν τη δική τους ιστορία στη χώρα μας.

Από την εποχή της Ανεξαρτησίας και επί Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ άρχισαν να γίνονται οι ζυμώσεις, για να συγκεκριμενοποιούνταν στην πορεία από όλες τις κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση Δ . Χριστόφια, μέσα σ’ ένα δύσκολο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, με την έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή μας, τόλμησε μέσα από ένα τολμηρό και φιλόδοξο σχεδιασμό να βάλει τρυπάνι. Να γεννήσει ελπίδες στο λαό μας.

Με την πολυδιάστατη διεθνή πολιτική που ακολούθησε, έγινε κατορθωτό να δημιουργηθεί μια ισχυρή ομπρέλα προστασίας των δράσεων και ενεργειών μας για τα ενεργειακά ζητήματα της Κύπρου.

Όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Αγγλία, εγγυήθηκαν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να προχωρήσει στην ανόρυξη υδρογονανθράκων. Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τους γείτονές μας, υπήρξε ακόμα μια μεγάλη επιτυχία. Δημιουργήθηκε το εφαλτήριο για τα επόμενα βήματα.

Απέκτησε η Κυπριακή Δημοκρατία το διεθνές δικαίωμα και τη νομική κατοχύρωση για να οικοδομήσει μελλοντικά ως ενεργειακή χώρα. Οι συμφωνίες με το Ισραήλ έδωσαν ισχυρή ώθηση για να αποκτήσουν δυναμική οι σχεδιασμοί μας. Παρομοίως σημαντικές ήταν και οι ενέργειες για αδειοδότηση των οικοπέδων που ανήκουν στη δική μας ΑΟΖ.

Με διεθνείς διαγωνισμούς, με διαφάνεια, χωρίς συμφέροντα, μακριά από υπολογισμούς και σκοπιμότητες, η Κυπριακή Δημοκρατία πέτυχε να φέρει ως επενδυτές τους μεγαλύτερους κολοσσούς του κόσμου, όπως είναι η Noble, ENI, TOTAL για την ανόρυξη υδρογονανθράκων. Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση ανέτρεψε όλους τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

Οι σχεδιασμοί για να μετατραπεί η Κύπρος σε ενεργειακό κέντρο χάθηκαν. Ο κρατικός φορέας που είχε συσταθεί, η ΚΡΕΤΥΚ, διαλύθηκε για σκοπιμότητες, για να δημιουργήσουν μετά άλλους οργανισμούς με πιθανούς κινδύνους να διολισθήσουν σε κακά μονοπάτια. Πέραν από εξαγγελίες και διακηρύξεις και τις τελευταίες αδειοδοτήσεις, οι σημερινοί κυβερνώντες τίποτα δεν έπραξαν.

Καθυστερήσεις, επικαλύψεις, σκοπιμότητες, έλλειψη τόλμης και αποφασιστικότητας, έλλειψη κυρίως οράματος που αφήνει τη χώρα μας μετέωρη στα θέματα ενεργειακών σχεδιασμών. Ήδη γειτονικές φιλικές χώρες όπως είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ προχωρούν με δικές τους συμφωνίες με την Τουρκία για την προώθηση των δικών τους σχεδιασμών. Στο μεταξύ, η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή τρέχει και τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να προχωρήσουν στην υλοποίησή της. Ίσως θα είναι αργά πλέον.

Γιατί οι εταιρείες που έχουν κερδίσει τους διαγωνισμούς και ασφαλώς πίσω τους βρίσκονται τράπεζες, θα θεωρήσουν ότι είναι ασύμφορο να προχωρήσουν σε εμπορική εκμετάλλευση. Απλά θα θέσουν μια πλάκα, σφραγίζοντας για το μέλλον όποιες ελπίδες ο λαός μας επένδυσε για οικονομική ενίσχυση και ευημερία.

Επίσης, σημειώνω ότι οι σημερινοί κυβερνώντες δυστυχώς μέχρι αυτή τη στιγμή στα θέματα ΑΠΕ παρουσιάζουν μια μηδενική εικόνα, αφού ούτε καν τις υπογραφές και τις δεσμεύσεις τους δεν σεβάστηκαν.

Προς επιβεβαίωση των πιο πάνω αξίζει ο καθένας να διαβάσει τις δηλώσεις του κ. Χαράλαμπου Έλληνα, διεθνούς εμπειρογνώμονα για τα θέματα υδρογονανθράκων, στην Κυριακάτικη Χαραυγή ημερ. 17/9/2017, ο οποίος τονίζει ότι : «Σε δέκα χρόνια και αν… θα έχουμε ελπίδα από το φυσικό αέριο».

Για να συνεχίσει ότι «η κυβέρνηση Αναστασιάδη άφησε όλες τις ευκαιρίες που δόθηκαν το 2013 για εμπορία του φυσικού αερίου από το τεμάχιο Αφροδίτη, αλλά και τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης καυσίμων να πετάξουν μέσα από τα χέρια μας».

Ένα μείζον θέμα, το οποίο έπρεπε να τυγχάνει συλλογικής ευθύνης, που χρειαζόταν η σοφία όλων και κυρίως ειδικών και εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ το χρησιμοποίησε περισσότερο ως μέσο υπολογισμών, σκοπιμοτήτων και άλλων επικοινωνιακών παιχνιδιών.

*Επ. Γρ. ΑΚΕΛ Λεμεσού, βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Ν.Δ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy