«Να στηριχθούν οικονομικά οι πολίτες για τις ανακαινίσεις κτιρίων»

“Για την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς αποτελεί προτεραιότητα η ανακαίνιση των κτιρίων για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για την προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης για προστασία της υγείας των ανθρώπων. Εξίσου σημαντικό είναι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης να συμβάλει στην μείωση των ποσών που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά, και κατ’ επέκταση στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Ο στόχος αυτός είναι πολύ σημαντικός καθώς ότι σήμερα 23 εκατομμύρια νοικοκυριά  στην ΕΕ ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας”. Αυτά τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Ν. Συλικιώτης, ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου. Θέμα της συζήτησης ήταν η  έκθεση για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Μιλώντας ως σκιώδης εισηγητής στην εν λόγω έκθεση εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως πρέπει να διασφαλιστεί πως οι όποιες αλλαγές επέλθουν με την νέα οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων θα μπορούν να πραγματοποιηθούν με προσιτό κόστος για τους πολίτες. Ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες, τόνισε,  θα πρέπει να στηριχτούν οικονομικά ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ανακαινίσεις.

Ο κος Συλικιώτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία «έξυπνη χρηματοδότηση για τα έξυπνα κτίρια». Όπως εξήγησε, η εν λόγω πρωτοβουλία θα χρησιμοποιεί εγγυήσεις του δημοσίου για να μοχλεύει ιδιωτικές επενδύσεις καθώς θα περιορίζει το ρίσκο των ιδιωτών. Κατ΄ επέκταση, είπε, δεν θα υπάρχει καμία εγγύηση πως οι επενδύσεις θα γίνονται εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη, αλλά θα γίνονται εκεί που θα επιλέγουν οι ιδιώτες επενδυτές. Κατέληξε λοιπόν πως πρέπει να προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στην πρόταση ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και να δοθεί προτεραιότητα στη χρηματοδότηση των κτιρίων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των κτιρίων σε υποβαθμισμένες  και απομονωμένες περιοχές, καθώς και των κτηρίων στις οποίες στεγάζονται μικρές επιχειρήσεις.

 

Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε επίσης την διαφωνία του με την πρόταση τα μέτρα οικονομικής βοήθειας να εξαρτώνται από τα αποτελέσματα της ανακαίνισης. Αντιθέτως, τόνισε, καθώς τα νοικοκυριά προχωρούν στις απαραίτητες ανακαινίσεις θα πρέπει οπωσδήποτε να παίρνουν όλες τις προβλεπόμενες επιδοτήσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy