“Να στηριχθούν όλοι οι τομείς της οικονομίας”

Να εξέλθουμε από την οικονομική κρίση στηρίζοντας πρωτίστως τον άνθρωπο και όχι τους αριθμούς, διαμήνυσε χθες ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς. «Άλλο είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους και άλλο είναι η πραγματική οικονομία», δήλωσε χθες ο Σταύρος Μαλάς, σχολιάζοντας την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αποτελεί θετικό βήμα. Αναφερόμενος όμως στην κοινωνική πραγματικότητα, επεσήμανε ότι «ως Κύπρος είμαστε σήμερα πρωταθλητές στο κοινωνικό χάσμα, ενώ το 34% των συμπολιτών μας είναι κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας. Αυτό δεν είναι όραμα σύγχρονης κοινωνίας. Είναι εφιάλτης».

Ο Σταύρος Μαλάς στις δηλώσεις του χθες στη Λακατάμια, στο περιθώριο συνεστίασης των αποδήμων του Κάμπου, υπενθύμισε ότι «με τις αποφάσεις του 2013 ο κύριος Αναστασιάδης έχει καταφέρει να καταστρέψει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, το οποίο αιμοδοτούσε την πραγματική οικονομία», ενώ ξεκαθάρισε ότι για τον ίδιο «όραμα για μια σύγχρονη κοινωνία δεν είναι απλώς να φτιάχνει καζίνο και να πολιτογραφεί πολίτες τρίτων χωρών. Αυτά είναι συμπληρώματα. Δεν μπορούν να αποτελούν όραμα». Επιπρόσθετα, κατήγγειλε τον κ. Αναστασιάδη και την κυβέρνησή του ότι είναι πρωταθλητές στις εξαγγελίες, αλλά όσον αφορά στην υλοποίηση είναι πρωταθλητές στην αναξιοπιστία.

Ο Σταύρος Μαλάς υπογράμμισε επίσης ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από μια ευκαιριακού τύπου ανάπτυξη» και «να πάψουμε να στηρίζουμε την οικονομία μας μόνο στο χαμηλό εταιρικό φόρο και στον τουρισμό», προσθέτοντας ότι «αυτά είναι καλά, αλλά είναι πολύ επιρρεπή σε εξωγενείς παράγοντες». «Δικό μας όραμα», δήλωσε ο Σ. Μαλάς, «είναι να στηρίξουμε με επιστημοσύνη, με καινοτομία, με γνώση όλους τους τομείς της οικονομίας, έτσι ώστε να εξέλθουμε από την κρίση στηρίζοντας πρωτίστως τον άνθρωπο και όχι τους αριθμούς. Αυτό το όραμα πρέπει να απαντήσει στις φιλοδοξίες των νέων παιδιών, που σήμερα φεύγουν από τη χώρα μας για να επιζητήσουν ένα καλύτερο αύριο σε ξένη χώρα». Προτεραιότητα της δικής μας διακυβέρνησης, κατέληξε ο Σταύρος Μαλάς, θα είναι «να δώσουμε πνοή στον πρωτογενή τομέα, στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, στην ύπαιθρο. Να δώσουμε στήριξη στη μεταποιητική βιομηχανία της Κύπρου, η οποία κάποτε αντιπροσώπευε το 24% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ σήμερα το 7%». «Ήμασταν μια οικονομία που στηριζόταν στις φούσκες» Επίσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σταύρος Μαλάς, αναφερόμενος στην οικονομία, επεσήμανε ότι άλλο είναι η οικονομική ανάπτυξη προς μια κατεύθυνση που σου δίνει μια μεγέθυνση και άλλο η βιώσιμη ανάπτυξη. «Στην Κύπρο αν είναι κάτι που εύχομαι να μάθουμε είναι η διαφορά μεταξύ της ανάπτυξης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Επενδύσαμε σε κάποιες ”φούσκες” και αυτές έσκασαν και επειδή ήμασταν μια οικονομία που στηριζόμασταν κυρίως στις ”φούσκες”, πέσαμε στον πάτο. Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει να επενδύσεις στους νέους, στην καινοτομία, την έρευνα, να προβλέπεις προβλήματα που πιθανόν να αναπτύξει η οικονομία, να έχεις ένα δίχτυ προστασίας στις ευάλωτες ομάδες, να στηρίζεις τους συνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους. Να μη δημιουργείς συνθήκες εργασιακής αναρχίας, στη χώρα μας αναγκάζονται τα νέα παιδιά να εργάζονται με 400 ευρώ, αυτός είναι εργασιακός κανιβαλισμός».

Ο κύριος Μαλάς τόνισε ότι ένας Πρόεδρος πρέπει να έχει όραμα για τους πολλούς και όχι πρόγραμμα για τους λίγους. «Η απερχόμενη κυβέρνηση έχει πρόγραμμα για τους λίγους και ανυπαρξία οράματος για τους πολλούς. Στους πολλούς φορτώνει τις αποτυχίες ενός συστήματος και η κυβέρνηση διά της πολιτικής της κατάφερε να κοινωνικοποιήσει όλες τις αποτυχίες του τραπεζικού τομέα».

Τεράστιες πολιτικές ευθύνες για το «κούρεμα»

Για τις αποκαλύψεις για το «κούρεμα» των καταθέσεων το 2013 που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αν αυτές ακουμπούν και πολιτικούς ηγέτες, ρωτήθηκε ο Σταύρος Μαλάς στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Μαλάς σημείωσε ότι προφανώς και ακουμπά πολιτικούς ηγέτες. «Και ο κ. Δημητριάδης, ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, το είπε ξεκάθαρα: ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (σ.σ. ο κ. Αναστασιάδης) πήγε στο Eurogroup να διαπραγματευθεί το ”κούρεμα” έχοντας υπόψιν του τους πελάτες του μόνον». Επίσης επεσήμανε ότι «δεν είναι ο κ. Μαλάς που υποσχέθηκε στον κυπριακό λαό ότι είχε δύο δάνεια γέφυρα” και θα πήγαινε να διαπραγματευθεί το Μνημόνιο. Ήταν ο κ. Αναστασιάδης. Και δεν δέχομαι τις εκ των υστέρων δικαιολογίες του κ. Αναστασιάδη ότι τάχατες του έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο. Ο άνθρωπος αυτός δεν έλεγε την αλήθεια σε σχέση με τα δύο δάνεια. Επομένως ο Πρόεδρος ελέγχεται. Το πρόβλημα δεν ήταν δημοσιονομικό, ήταν τραπεζικό. Το κράτος είχε τη δυνατότητα να δανειστεί. Ήταν ανέτοιμος να διαχειριστεί το ζήτημα. Έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες ο κ. Αναστασιάδης. Τον μέσο Κύπριο πολίτη τον απασχολεί πάρα πολύ να ακούει ότι ένα συγγενικό πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας λίγες ημέρες πριν κλείσουν οι τράπεζες πήρε κάποια εκατομμύρια και τα έβγαλε από την Κύπρο με τη δικαιολογία ότι θα αγόραζε ένα ακίνητο και τελικά μετά αυτό δεν έγινε».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy