Νέα κρυφή παράταση στις εταιρείες υδρογονανθράκων

Μένουν στο λιμάνι Λάρνακας εν αγνοία του δήμου

Του Τάσου Περδίου

 

 

  • Επανάληψη του σκηνικού του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν ο Δήμος Λάρνακας είχε βρεθεί και πάλι εξ απροόπτου μετά από ενημέρωση ότι είχαν ανανεωθεί οι άδειες χρήσης λιμενικών χώρων
  • Η αρχική άδεια λειτουργίας είχε ημερομηνία 11/09/2014 και έκτοτε παραχωρούνται ετήσιες παρατάσεις

 

Στα κρυφά και χωρίς να ενημερώσει το Δήμο Λάρνακας παραχώρησε νέα παράταση παραμονής των εταιρειών υδρογονανθράκων στο λιμάνι Λάρνακας η κυβέρνηση. Η αποκάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια της παραμονής της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λάρνακα και συγκεκριμένα στην επίσκεψη των ευρωβουλευτών στο λιμάνι την περασμένη Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης με τη Διεύθυνση του λιμανιού, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ρώτησε σχετικά την Αρχή Λιμένων εάν έχουν παραταθεί οι άδειες παραμονής των εταιρειών Medserv Cyprus και Noble Energy International και έκπληκτος εισέπραξε καταφατική απάντηση. Η έκπληξη του δημάρχου προερχόταν από το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση προς το Δήμο Λάρνακας, με τον κ. Βύρα να μην κρύβει την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η Αρχή Λιμένων, ως κυβερνητικός βραχίονας, δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει έστω την Τοπική Αρχή για ένα θέμα που έχει προκαλέσει τόση αναστάτωση στη Λάρνακα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η δικαιολογία της Αρχής Λιμένων, όπως τέθηκε στον δήμαρχο από τους παρόντες λειτουργούς, ήταν ότι η παράταση παραμονής αφορά μόνο σε αποθηκευτικούς και γραφειακούς χώρους και δεν πρόκειται να εκτελείται οποιαδήποτε βιομηχανική χρήση. Η ίδια εξήγηση δόθηκε και στους ίδιους τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι, όπως αναφέρθηκε στη «Χ», αφέθηκαν να διερωτώνται τι ακριβώς συμβαίνει εξ ου και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου ότι υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στις Αρχές.

Είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση παραχωρεί στα κρυφά παράταση στις άδειες χρήσης λιμενικών χώρων στις δύο εταιρείες.  Οι τελευταίες άδειες χρήσης έληξαν στις 31 Αυγούστου 2017, αλλά οι εταιρείες παραμένουν επ’ αόριστο στο λιμάνι χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αρνητική θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας. Με την τελευταία εξέλιξη, οι εταιρείες συνεχίζουν τις εργασίες τους εντός των λιμενικών χώρων, όπου βρίσκονται από το Σεπτέμβριο του 2014.

Εσπευσμένη επιστολή ενημέρωσης κατόπιν εορτής

Χαρακτηριστικό της στάσης της Αρχής Λιμένων και της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι την ίδια μέρα της αποκάλυψης της ανανέωσης των αδειών στη σύσκεψη στο λιμάνι και ενώπιον της σφοδρής αντίδρασης του δημάρχου για τη μη ενημέρωση, η Αρχή Λιμένων έσπευσε να στείλει επιστολή στο Δήμο Λάρνακας! Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ ο δήμαρχος Λάρνακας απέστειλε επιστολή στην ΑΛΚ από τις 3 Αυγούστου 2017, ζητώντας ενημέρωση για το ζήτημα, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση μέχρι την τυχαία αποκάλυψη των νέων παρατάσεων στις 21 Σεπτεμβρίου, όταν η ΑΛΚ αυθημερόν έσπευσε να στείλει επιστολή στο Δήμο Λάρνακας! Η επιστολή παρουσιάστηκε στην απογευματινή συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου την ίδια μέρα και αναφέρει επί λέξει τα εξής:

«Σχετικά σας πληροφορώ ότι η ΑΛΚ προχώρησε στην ανανέωση των εν λόγω αδειών μετά και τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, αφού δεν επηρεάζει τη διαδικασία και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του λιμανιού.

Επισημαίνεται και τονίζεται ότι η ανανέωση των αδειών έγινε με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις όπως έγινε και πέρυσι και αναφέρεται στην επιστολή ημερομηνίας 01/09/2016 του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Δηλαδή, ότι οι χώροι θα χρησιμοποιηθούν μόνο για αποθηκευτικούς σκοπούς και χωρίς να διεξάγεται οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα στους χώρους».

Η επιστολή υπογράφεται από τον Μιχάλη Κεφαλωνίτη, διοικητικό λειτουργό, για τη Γενική Διευθύντρια και φέρει ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 2017.

Οι αποφάσεις αυτές παρακάμπτουν και καταργούν τη διατυπωμένη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας από τον Φεβρουάριο του 2016, ότι απορρίπτονται οι βιομηχανικές χρήσεις του λιμανιού της Λάρνακας.

Πρόκειται για επανάληψη του σκηνικού του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν ο Δήμος Λάρνακας είχε βρεθεί και πάλι εξ απροόπτου μετά από ενημέρωση ότι είχαν ανανεωθεί οι άδειες χρήσης λιμενικών χώρων με έγκριση αιτημάτων παράτασης παραμονής κατά ένα χρόνο από την Αρχή Λιμένων Κύπρου. Η αρχική άδεια λειτουργίας είχε ημερομηνία 11/09/2014 και έκτοτε παραχωρούνται ετήσιες παρατάσεις.

Η Αρχή Λιμένων Κύπρου ενέκρινε επίσης το αίτημα των εταιρειών για μείωση των περιοχών της Άδειας από την 1η Ιουνίου 2016 ως ακολούθως.

  • Η μη πλακοστρωμένη περιοχή (περιοχή 4Α) μειώνεται από 19.949 τ.μ. σε 7.000 τ.μ.
  • Οι πλακοστρωμένες περιοχές (περιοχές 4Β+4Β1) μειώνονται από 5.000 τ.μ. σε 170 τ.μ.  Η χρήση της νέας περιοχής των 170 τ.μ. θα είναι μόνο για σκοπούς γραφείων για τους υπαλλήλους και την ασφάλεια της Medserv.
  • Η αποθήκη (περιοχή 4Γ) μειώνεται από 670 τ.μ. σε 300 τ.μ. για σκοπούς αποθήκευσης γενικών αντικειμένων όπως βραχίονες, εργαλεία γεώτρησης και εξαρτήματα, τα οποία παραμένουν αχρησιμοποίητα.

Η έγκριση της παράτασης της περιόδου της άδειας κατά ένα χρόνο τέθηκε υπό τους ακόλουθους όρους:

  1. Οι αδειοδοτημένες περιοχές θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για αποθηκευτικούς σκοπούς.
  2. Δεν θα διεξαχθούν εργασίες κατά την περίοδο της παράτασης.  Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι το εργοστάσιο λάσπης έχει αποσυναρμολογηθεί και απομακρυνθεί από το εργοτάξιο και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται λειτουργία εργοστασίου λάσπης.
    1. Επιπροσθέτως, η Αρχή διατηρεί το δικαίωμα σε οποιοδήποτε χρόνο να απαιτήσει την παράδοση της αδειοδοτημένης περιοχής στην αρχική της μορφή, άδεια και ελεύθερη από κατοχή και σε καλή και λειτουργική κατάσταση.

Οι όροι αυτοί, σύμφωνα με τη νέα παράταση, ισχύουν και για τον επόμενο ένα χρόνο.

Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, όπου υπήρξε έντονη αντίδραση από τα κόμματα εκτός από τον ΔΗΣΥ.  Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να αντιδράσει έντονα καταδικάζοντας τη στάση της κυβέρνησης.

Ανάπτυξη με βάση τις επιθυμίες των πολιτών

Η επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Την Πέμπτη έγινε συνάντηση με τις Επιτροπές Μεταφορών και Περιβάλλοντος της Βουλής, στην οποία υπήρξε ομοφωνία για την ανάγκη σωστής ανάπτυξης του λιμανιού της Λάρνακας με βάση και τις επιθυμίες των πολιτών. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Βουλής, οι βουλευτές κάλεσαν την Επιτροπή Αναφορών να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Επιτροπή Αναφορών επισκέφθηκε την Κύπρο στο πλαίσιο διερευνητικής αποστολής (Fact finding mission) για τη βιομηχανοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας μετά από αναφορές/καταγγελίες οργανωμένων συνόλων/φορέων και πολιτών από τη Λάρνακα και Αραδίππου προς την Επιτροπή για ενδεχόμενους περιβαλλοντικούς και άλλους κινδύνους από την ανάπτυξη αυτή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Βουλή, ο πρόεδρος και τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών εξέφρασαν τις ευχαριστίες για το ενδιαφέρον των μελών της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επισκεφθεί την Κύπρο για να έχει ιδία εκτίμηση των γεγονότων της υπόθεσης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης διαφάνηκε ομοφωνία για την ανάγκη σωστής ανάπτυξης του λιμανιού της Λάρνακας με βάση και τις επιθυμίες των πολιτών της και προς την κατεύθυνση αυτή κάλεσαν την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμβάλει σχετικά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy