Ο ΥΠΕΞ συζήτησε το Brexit με τον Βρετανό ομόλογό του

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Το Brexit συζήτησε ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό ομόλογό του Boris Johnson, έπειτα από πρωτοβουλία του τελευταίου.

`Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο Βρετανός Υπουργός ανήγγειλε επίσημα την επίκληση του Άρθρου 50 για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ και διαβεβαίωσε ότι η Βρετανία θα θεωρεί πάντα ως εταίρο την ΕΕ, με την οποία η χώρα του θα συνεχίσει να συνεργάζεται σε όσους τομείς συμφωνηθούν αμοιβαία. Αναφέρθηκε, επίσης, στους ιδιαίτερους δεσμούς Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου, οι οποίοι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Κασουλίδης ευχαρίστησε για το τηλεφώνημα και διαβεβαίωσε ότι η επιθυμία της Κύπρου είναι η ομαλή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων που θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, αποφεύγοντας καταστάσεις που δημιουργούν αδιέξοδα.

Επεσήμανε το εύρος των συνεπειών της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ειδικά για την Κύπρο, εξαιτίας του γεγονότος ότι μεγάλη μερίδα των κυπρο-βρετανικών συσχετισμών έχουν οι τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, των επενδύσεων και της ναυτιλίας, ενώ η Κύπρος είναι περήφανη για τη χρήση του εθιμικού δικαίου στον τομέα της δικαιοσύνης, καθώς και της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση, ανέφερε, θα επιδιώξει όπως κανείς από αυτούς τους τομείς δεν επηρεαστεί και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν τόσο μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου όσο και μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου.

Τέλος, ενημέρωσε ότι επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι όπως διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς μεταξύ των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας που ζουν ή εργάζονται στο έδαφος των Βάσεων με το καθεστώς των πολιτών που διαμένουν ή εργάζονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy