Ο Τάσσος Παδόπουλλος δεν απέρριψε την εκ περιτροπής

Επειδή ο Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε στον Άστρα οτι  ο Τάσσος Παπαδόπουλος σε συνέντευξη του στην Καθημερινή  απέρριψε την εκ περιτροπής, ιδού τι είπε ο Τάσσος.

Η ε/φ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» δημοσιεύει συνέντευξη του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, που παραχώρησε στους δημοσιογράφους Αιμιλία Κενεβέζου, Μιχάλη Παυλίδη και Πόλα Σπόντα με τίτλο «Ο Τάσσος Παπαδόπουλος δηλώνει παρών» και υπότιτλο «Ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλά στην “Κ”: Δεν είναι ρεαλιστική προσδοκία η λύση του Κυπριακού μέσα στο 2009».

Ερώτηση: Μπορεί η εκ περιτροπής προεδρία να λειτουργήσει στη βάση αυτής της άποψης;
Τ. Παπαδόπουλος: Η απάντηση δεν μπορεί να είναι «ναι» ή «όχι», γιατί οδηγούμεθα σε υπεραπλούστευση ενός σύνθετου θέματος. Άρα, είναι αναγκαίο να διευκρινιστούν άλλα συναφή ερωτήματα και καθοριστικές προϋποθέσεις.

Όπως ποιες θα είναι οι εξουσίες και αρμοδιότητες Προέδρου και Αντιπροέδρου. Ποια η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ποιος ο ρόλος της Βουλής. Αδιαχώριστο με τις εξουσίες και αρμοδιότητες θέμα είναι το πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Για κάθε απόφαση θα απαιτείται συμφωνία Προέδρου και Αντιπροέδρου ή θααπαιτείται και μία ή περισσότεροι ψήφοι από Υπουργό – Υπουργούς προερχόμενους από την κάθε κοινότητα; Πώς θα εκλέγονται ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος. Σε κοινό ψηφοδέλτιο και από κοινό εκλογικό κατάλογο;

Αν θα υπάρχουν χωριστοί εκλογικοί κατάλογοι, θα υπάρχει «στάθμιση» της βαρύτητας των ψήφων της κάθε κοινότητας;

Ποιο θα είναι το σύστημα διαδοχής στη διάρκεια της θητείας; Ποιος θα αντιπροσωπεύει το Κράτος σε διεθνείς Οργανισμούς; Ποιος θα είναι «περιβεβλημένος» με την Εκτελεστική Εξουσία; Μήπως και στους δύο εξίσου, οπότε θα έχουμε «διαρχία»;

Και πολλά άλλα συναφή. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα αλληλένδετα ερωτήματα παραμένουν αδιευκρίνιστες, δεν είναι υπεύθυνο να απαντηθεί το ερώτημα με ένα «ναι» ή ένα «όχι».

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy