Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Έτους Ανάπτυξης

Με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση ενός διαλόγου για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχει η ΕΕ, παρουσιάστηκε σήμερα το κυπριακό Εθνικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Ανάπτυξης 2015.

Το 2015, με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακηρύχθηκε ως Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης (ΕΕΑ), και είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Έτος καταπιάνεται με θέματα εξωτερικής πολιτικής. Για να παρουσιαστεί το κυπριακό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Έτους, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών η εναρκτήρια δήλωση, καθώς και η δημοσιογραφική διάσκεψη.

Στο Κυπριακό πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητας, όπως η εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία στο πλαίσιο του 2ου στόχου για την τρέχουσα σχολική χρονιά, με τίτλο “Αειφόρος ανάπτυξη: πρασινίζουμε τα σχολεία μας, βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας”. Στο πλαίσιο του στόχου θα διοργανωθεί διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους με τους μαθητές που θα κερδίσουν θα βραβευθούν με ταξίδι στις Βρυξέλλες.

Επίσης, το κυπριακό πρόγραμμα περιλαμβάνει φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ σε διάφορες πόλεις, με θεματολογία την Παγκόσμια Αειφόρο Ανάπτυξη. Ακόμη, περιλαμβάνει συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και διαλέξεις σε συνεργασία με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι διαλέξεις θα πραγματεύονται θεματικές ενότητες ανάλογα με τους θεματικούς μήνες που έχουν καθοριστεί από την Επιτροπή πάνω σε ένα θέμα για την ανάπτυξη ανά τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, ο Μάρτιος έχει θέμα Γυναίκες και Κορίτσια, ο Απρίλιος Υγεία, ο Μάιος Ειρήνη και Ασφάλεια, ο Ιούνιος Βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, ο Αύγουστος ανθρωπιστική βοήθεια, ο Σεπτέμβριος Δημογραφικά ζητήματα και μετανάστευση, ο Οκτώβριος Επισιτιστική Ασφάλεια, ο Νοέμβριος Αειφόρος Ανάπτυξη και δράση για το κλίμα, και ο Δεκέμβριος Ανθρώπινα Δικαιώματα και διακυβέρνηση.

Στην Κύπρο θα διοργανωθεί σε όλες τις πόλεις έκθεση φωτογραφίες που θα έχει σχέση με την Ανάπτυξη και την Αναπτυξιακή Συνεργασία. Επίσης, θα διοργανωθεί δημοσιογραφικός διαγωνισμός άρθρων σχετικών με την Ανάπτυξη και την αναπτυξιακή δράση της ΕΕ.

Το Κυπριακό Εθνικό Πρόγραμμα είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Παιδείας και της Παγκόσμιας Πλατφόρμας Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την Ανάπτυξη CYINDEP.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων είπε ανάμεσα σε άλλα κατά τη διάσκεψη Τύπου, ότι το Ευρωπαϊκό Ετος Ανάπτυξης επιδιώκει με το Σύνθημα “Ο κόσμος μας, η αξιοπρέπεια μας, το μέλλον μας”, να ενθαρρύνει το ενεργό ενδιαφέρον των Ευρωπαίων πολιτών για την αναπτυξιακή συνεργασία και την προαγωγή της αίσθησης αλληλεγγύης και ευθύνης σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στη χάραξη και την υλοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Οπως είπε, η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει την Κύπρο στην αναστολή των προγραμμάτων αναπτυξιακής βοήθειας και στον περιορισμό της στις θεσμικές της υποχρεώσεις στα πλαίσια της ΕΕ. “Το Εθνικό μας πρόγραμμα, του οποίου μεγάλο μέρος επιδοτείται από την Επιτροπή, θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη των ζητημάτων αειφόρου ανάπτυξης και της επίδρασης της αναπτυξιακής συνεργασίας της ΕΕ στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του Ευρωπαίου πολίτη”, είπε και πρόσθεσε πως ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον ειδικό στόχο που είναι η ενημέρωση για θέματα γυναικών και κοριτσιών.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας Αίγλη Παντελάκη, στη δική της παρέμβαση στη διάσκεψη, είπε ότι η εξασφάλιση της παιδείας για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ικανοτήτων και κοινωνικής τάξης, η αειφόρος ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μόνο μερικά από ατ ζητήματα που πραγματεύεται το Ετος και τα οποία το Υπουργείο προωθεί στα σχολεία διαχρονικά με διαθεματικό τρόπο και μέσα από ποικίλα προγράμματα και μαθήματα.

“Στους ευρύτερους στόχους του Υπουργείου Παιδείας είναι να δημιουργήσει ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες, οι οποίοι εφοδιασμένοι με τις απαραίτητες ικανότητες, την υπευθυνότητα, το ήθος και το σεβασμό προς τη διαφορετικότητα θα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξης της κοινωνίας, μια ανάπτυξη που δεν θα μετριέται μόνο με οικονομικούς όρους αλλά θα δίνει έμφαση στην ποιότητα με στόχο την ευημερία όλων των πολιτών”, είπε.

Σε μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι το 2015 είναι η χρονιά για να κάνουμε μια ανασκόπηση για το τι καταφέραμε και τι πρέπει να κάνουμε απ` εδώ και πέρα, τονίζοντας πως η αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων είναι θέμα που αφορά όλους.

Μιλώντας στο πλαίσιο της διάσκεψης, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης είπε ότι η επιλογή του 2015 ως Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη διεθνή συνεργασία στον τομέα αυτό, δεδομένου ότι φέτος είναι η προθεσμία για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας –των λεγόμενων Millennium Development Goals.

Επίσης, ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη δίνει μια εξαιρετική ευκαιρία να ενημερώσουμε τους πολίτες σχετικά με τα αποτελέσματα της βοήθειας που παράσχουμε, “και έχουμε πετύχει πολλά. Για παράδειγμα, έχουμε συμβάλει ουσιαστικά στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας. Αλλά πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα”, είπε.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Μαρκοπουλιώτης ανέφερε ότι η στήριξη που δείχνουν οι Κύπριοι για την προώθηση της αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ενθαρρυντική καθώς σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του σχετικού Ευρωβαρομέτρου, το 94 % των ερωτηθέντων στη χώρα θεωρεί σημαντικό να παρέχεται βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ευάγγελος Βασιλείου, στη δική του παρέμβαση στη διάσκεψη είπε πως παρόλο που το θέμα ενός Ευρωπαϊκού Έτους προτείνεται από την Επιτροπή, εντούτοις για τη φετινή θεματική το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο. Όπως είπε, το 2012 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχετική του έκθεση συμπεριέλαβε μια τέτοια εισήγηση ενώ το 2014 το σώμα εξέδωσε σχετικό ψήφισμα με τους Ευρωβουλευτές να σημειώνουν ότι η αλληλεξάρτηση χωρών παγκοσμίως δεν είναι απλώς ζήτημα οικονομικής βοήθειας.

“Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Ευρωπαϊκή οικονομική ή άλλη αναπτυξιακή βοήθεια προς τα έξω ουσιαστικά επιστρέφει ποικιλοτρόπως στην ίδια την ΕΕ και αυτή η πραγματικότητα γίνεται πιο εμφατική όταν κοιτάξουμε τί γίνεται στη δική μας γειτονιά εδώ στην Κύπρο, όταν η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε θάλασσα προσφύγων ή όταν γειτονικές χώρες μετατρέπονται σε εστίες μίσους και τρομοκρατίας”, είπε.

Ο Εκπρόσωπος της Παγκύπριας Πλατφόρμας ΜΚΟ για την Ανάπτυξη CYINDEP Χαράλαμπος Σόλωνος, παρουσίασε και ανέλυσε τις δράσεις του κυπριακού προγράμματος. Είπε πως φέτος θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στην καλλιέργεια ενός αισθήματος κοινής ευθύνης και αλληλεγγύης στους πολίτες της Κύπρου. Οπως σημείωσε το σύνθημα που έχει καθοριστεί από την Επιτροπή είναι “Ο κόσμος μας, η αξιοπρέπεια μας, το μέλλον μας”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy