Πίσω στα καθήκοντά της στο Παν. Κύπρου η Ανδρούλλα Θεοφάνους

Το Διοικητικό Δικαστήριο δικαίωσε την Προϊσταμένη Οικονομικών Υπηρεσιών και Προσωπικού.

Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου συνέρχεται σήμερα εκτάκτως για να αξιολογήσει την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά από απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου 2017, με την οποία ουσιαστικά κρίνει άκυρη και παράνομη απόφασή του να αποσπάσει την Ανδρούλλα Θεοφάνους από τη θέση Προϊσταμένης Οικονομικών Υπηρεσιών και Προσωπικού, σε άλλο πόστο και συγκεκριμένα στη θέση της Προϊσταμένης στην Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας.

Το Διοικητικό Δικαστήριο, με την απόφασή του, τονίζει προς το Πανεπιστήμιο πως η Ανδρούλλα Θεοφάνους «θα συνεχίσει να κατέχει τη θέση… και θα υπηρετεί με το ίδιο σχέδιο υπηρεσίας με το οποίο ήδη υπηρετεί, εκτελώντας εκείνα τα καθήκοντα του σχεδίου υπηρεσίας που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Οικονομικών Υπηρεσιών και οποιαδήποτε άλλα πρόσθετα καθήκοντα τυχόν της ανατεθούν».

Τον Ιούνιο του 2016, ο διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του Πανεπιστημίου, με επιστολή του ενημέρωσε την κα Θεοφάνους για τη μετακίνησή της από τις Οικονομικές Υπηρεσίες προς την Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, απόφαση την οποία η ενδιαφερόμενη προσέβαλε στο δικαστήριο και στην οποία εξεδόθη στις 6.3.2017 ακυρωτική απόφαση. Μετά την εξέλιξη αυτή και χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε έφεση πληροφορούμαστε ότι από μέρους του το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου ομόφωνα αποφάσισε την απόσπαση της κας Θεοφάνους από τη θέση Προϊσταμένης Οικονομικών Υπηρεσιών στη θέση Προϊσταμένης Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, με άμεση ισχύ για περίοδο ενός έτους, με δικαίωμα ανανέωσης.

Η κα Θεοφάνους προσέφυγε εκ νέου στο δικαστήριο, ζητώντας ακύρωση της απόφασης, υποστηρίζοντας πως αυτή έχει ληφθεί καθ’ υπέρβαση και κατά κατάχρηση εξουσίας, αφού καμία αναφορά γίνεται στο σχέδιο υπηρεσίας της θέσης της ως Προϊσταμένης Οικονομικών Υπηρεσιών, σε δυνατότητα απόσπασής της σε άλλη υπηρεσία του Πανεπιστημίου και ούτε η θέση της ως τέτοια είναι εναλλάξιμη. Σύμφωνα με τις αιτιάσεις της αιτήτριας, το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου δεν έχει εξουσία να μεταβάλει μονομερώς το σχέδιο υπηρεσίας της θέσης της, ούτε και έχει εξουσία να της αφαιρέσει εξ ολοκλήρου τα καθήκοντα που προβλέπονται στο σχέδιο υπηρεσίας της θέσης που κατέχει και μάλιστα χωρίς να ακουστεί ή και να συναινέσει. Η απόσπασή της, λέει στην προσφυγή της η αιτήτρια, συνιστά παρέκκλιση από τον θεμελιώδη κανόνα δικαίου ότι ένας υπάλληλος έχει δικαίωμα να εκτελεί τα καθήκοντα που προβλέπονται από το σχέδιο υπηρεσίας της θέσης στην οποία διορίστηκε και δεν μπορεί να αποφασίζεται κατά βούληση. Υποστηρίζει, ακόμη, μεταξύ άλλων, πως υπήρξε παράβαση και των αρχών της φυσικής δικαιοσύνης, αφού η προσβαλλόμενη απόφαση έχει το χαρακτήρα δυσμενούς φύσης και απαιτείτο η προηγούμενη ακρόαση της αιτήτριας, η οποία ουδέποτε έγινε.

Διαφορετική άποψη είχε το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, επικαλούμενο εξουσίες που του παρέχει σχετικός Κανονισμός. Ωστόσο, η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, την περασμένη Παρασκευή, δικαιώνει για δεύτερη φορά την κα Ανδρούλλα Θεοφάνους.

Μαρία Φράγκου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy