Πλοκάμια Προεδρικού στο χώρο των ΜΜΕ

Τα ΜΜΕ «ευγνωμονούν» τον Πρόεδρο για τη «στήριξή» του…!

Του Ανδρέα Ριρή

Πολύ θόρυβο προκάλεσε η πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου να διοριστεί η Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη στη θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως, καθώς αποχωρεί η Ελίζα Σαββίδου. Ο θόρυβος έγκειται στο γεγονός ότι η προτεινόμενη είναι σύζυγος ενός εκ των εκδοτών της εφημερίδας «Καθημερινή Κύπρου», του Κρίστη Λοττίδη. Για το διορισμό της κυρίας Λοττίδου απαιτείται και η συγκατάθεση της Βουλής. Φαίνεται, όμως, ότι λόγω αυτών των ιδιαζουσών σχέσεων υπάρχουν αντιδράσεις.

Το συγκρότημα των «Ειδικών Εκδόσεων» υπήρξε εξ εκείνων των δημοσιογραφικών ομίλων που στήριξε σθεναρά την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη για την προεδρία και συχνά υπερασπίστηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη μέχρι τώρα θητεία του. Στη συνέχεια, με διαδικασίες που προκάλεσαν ερωτηματικά, ένα λογισμικό προϊόν του συγκροτήματος, ο «Αριστοτέλης», επιλέχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ως το εργαλείο το οποίο θα επέτρεπε σε μαθητές από την 4η Δημοτικού μέχρι την 3η Λυκείου να έχουν ψηφιακή πρόσβαση στα σχολικά βιβλία. Οι αδιαφανείς διαδικασίες που οδήγησαν στην επιλογή του «Αριστοτέλη» προκάλεσαν την αντίδραση τής τότε Γενικής Ελέγκτριας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, με την Ελεγκτική Υπηρεσία να εκδίδει σχετική έκθεση η οποία οδήγησε στην ακύρωση της διαδικασίας.

Αποκορύφωμα της σχέσης «Ειδικών Εκδόσεων» – Προεδρικού, η «γαργάρα» του σκανδάλου που οδήγησε στη φυλάκιση του τέως βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου και του μεγαλοδικηγόρου Παναγιώτη Νεοκλέους.

ANASTO MME DIAPLOKH

Το φαινόμενο της εξάρτησης των ΜΜΕ από την κυβέρνηση δεν είναι χθεσινό και πρέπει να εξεταστεί πιο διευρυμένα. Τα παραδείγματα είναι αρκετά και θα επιχειρήσουμε να τα βάλουμε σε μια σειρά. Και σαφώς αυτοί που ελέγχονται δεν είναι κυρίως οι διοριστέοι, αλλά αυτοί που τους επιλέγουν και τους διορίζουν.

Τρεις εκλεκτοί από την «Αλήθεια»
Αρχίζουμε από τον συνάδελφο Πάμπο Χαραλάμπους, ο οποίος αφού εργάστηκε για αρκετά χρόνια στην «Αλήθεια», μεταπήδησε στο γραφείο Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού περίπου το 2012. Με την εκλογή του κ. Αναστασιάδη στην προεδρία, διορίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τα καθήκοντά του περιλαμβάνουν την «προετοιμασία ομιλιών, εξυπηρέτηση ΜΜΕ, ενημέρωση του Προέδρου για δημοσιεύματα και εκπομπές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τον Πρόεδρο».

Από την «Αλήθεια» προέρχεται και ο Λοΐζος Αντωνίου, ο οποίος επίσης ανηφόρισε το λόφο και συνδράμει με τη σειρά του στις ομιλίες του Προέδρου Αναστασιάδη. Ο Λ. Αντωνίου που είχε εργαστεί και στον ΑΝΤ1, αποσπάστηκε από το Υπουργείο Παιδείας, όπου ήταν ήδη διορισμένος ως γυμναστής.

Επιπλέον, ο άλλοτε διευθυντής της «Αλήθειας», Γιώργος Τσαλακός, ήταν ο εκλεκτός του ΠτΔ για την προεδρία του ΔΣ του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Ο κ. Τσαλακός, επίσης με προϋπηρεσία στον ΑΝΤ1, παραιτήθηκε από την προεδρία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στις 28 Απριλίου του 2015, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Δύο συν μία «μεταγραφές» από «Πολίτη»
Θέση στο προεδρικό εξασφάλισε και ο Μακάριος Δρουσιώτης, ο οποίος δούλεψε για πολλά χρόνια στην εφημερίδα «Πολίτης», η οποία επίσης στήριξε την υποψηφιότητα Αναστασιάδη. Ο Μ. Δρουσιώτης είχε αναλάβει την έρευνα και μελέτη θεμάτων που του ανέθετε ο ΠτΔ και την ενημέρωσή του για θέματα που αφορούν το Γραφείο Τύπου, προτού ο Χρήστος Στυλιανίδης αναλάβει το πορτφόλιο της Ανθρωπιστικής Βοήθειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον συμπεριλάβει στην ομάδα του στις Βρυξέλλες.

Παρεμπιπτόντως, να σημειώσουμε ότι ο Δρουσιώτης, με πλούσιο και αξιόλογο συγγραφικό έργο για το ρόλο των ΗΠΑ και της CIA στη διχοτόμηση της Κύπρου, ξαφνικά άλλαξε γραμμή και στο τελευταίο του βιβλίο έγραφε για τη «ρεάλ-πολιτίκ των Αμερικανών στο Κυπριακό».

Τη διαδρομή «Πολίτης» – Προεδρικό ακολούθησε και ο τότε οικονομικός διευθυντής και αρχισυντάκτης στα οικονομικά θέματα της εφημερίδας Δημήτρης Γεωργιάδης. Γνωστός για τη νεοφιλελεύθερη ροπή του, ο Δ. Γεωργιάδης διορίστηκε πρόεδρος του νεοσύστατου τότε Δημοσιονομικού Συμβουλίου με παχυλές αμοιβές, παρά το γεγονός ότι μέσα από τα γραφόμενά του κατέκρινε συχνά τους δημοσίους υπαλλήλους.

Έμμεση σχέση με τον «Πολίτη» έχει ακόμα ένας διορισμός του Προέδρου Αναστασιάδη. Η Ειρήνη Λοϊζίδου-Νικολαΐδου, την οποία ο ΠτΔ διόρισε Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είναι η σύζυγος του διαδόχου του κ. Γεωργιάδη στην οικονομική διεύθυνση του «Πολίτη», Χάρη Νικολαΐδη. Η κα Νικολαΐδου είχε εκλεγεί παλαιότερα δημοτικός σύμβουλος Έγκωμης με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ.

Σχέσεις Προεδρικού και με άλλους δημοσιογράφους
Από τον δημοσιογραφικό χώρο προέρχεται και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του τότε MEGA, στο οποίο βαρύνοντα λόγο έχει η Εκκλησία της Κύπρου.

Στο Προεδρικό υπηρετεί επίσης ο Άντρος Μιχαηλίδης, ο οποίος είχε εργαστεί στην «Ελευθεροτυπία» (σ.σ. την κυπριακή, η οποία αποτελούσε το εκφραστικό όργανο του ΔΗΚΟ) και στο ΡΙΚ, ο οποίος ασχολείται με κοινωνικά και ανθρωπιστικά θέματα.

Σχετικές – «άσχετες» σφήνες
Από το συγκρότημα των αδελφών Λοττίδη αναδείχθηκε και ο Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος εξελέγη βουλευτής με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία κατά τις περσινές βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, ο κ. Δημητρίου ήταν ήδη μέλος του ΔΗΣΥ, έχοντας αναδειχθεί και πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος.

Από το πουθενά προέκυψε πρόσφατα και ο διορισμός της υπεύθυνης επικοινωνίας του ΔΗΣΥ, Σόφης Μιχαηλίδου, στη διεύθυνση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών. Με αυτό το διορισμό η κυβέρνηση κατάργησε μια πάγια πρακτική που επιτάσσει όποτε «αδειάζει» η εκάστοτε διευθυντική θέση του όποιου δημοσίου τμήματος, να πληρώνεται από το υφιστάμενο προσωπικό.

Με την κίνηση αυτή, ουσιαστικά ο ΔΗΣΥ θέτει υπό τον έλεγχό του το ΓΤΠ για τα επόμενα 30 χρόνια, με δεδομένο το νεαρό της ηλικίας της κας Μιχαηλίδου.

Ακόμα ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας λοιπόν οδεύει προς το τέλος της θητείας του, με τις προεκλογικές του εξαγγελίες για πάταξη της διαπλοκής να μένουν κενές επιταγές. Αφήνουμε το πόσο διαβρωμένο μπορεί να είναι το μιντιακό σκηνικό της Κύπρου με δεδομένες αυτές τις σχέσεις του προεδρικού με τους διαφόρους δημοσιογραφικούς οργανισμούς στη φαντασία του αναγνώστη.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες περί στήριξης στα ΜΜΕ, εμείς άλλα πράγματα είχαμε στο μυαλό, αλλά πιστώνουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι τήρησε αυτή τη δέσμευση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy