Πρέσβης έλαβε δάνειο εκ μέρους της ΚΔ από την Τρ. Βατικανού

Η στέγαση των διπλωματικών αποστολών και άλλων δημοσίων υπηρεσιών που εδρεύουν στο εξωτερικό και η διατήρηση και συντήρηση των οικημάτων αυτών, καθώς και τα γενικά και ειδικά επιδόματα των Πρέσβεων και των διπλωματών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Επιτροπής Ελέγχου κατά τη συζήτηση της Έκθεση Γενικού Ελεγκτή για το 2013 για το Υπουργείο Εξωτερικών. Στη συζήτηση τέθηκε και υπόθεση Πρέσβη που εξασφάλισε δάνειο από την Τράπεζα του Βατικανού, ενδεχομένως χωρίς την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε αρχικά ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων, προσθέτοντας πως θα πρέπει να επενδυθούν περισσότερα κονδύλια για τη διπλωματική εκπροσώπηση της Κύπρου σε όσο το δυνατό περισσότερες χώρες.

“Είναι για αυτό που σκανδαλώδεις περιπτώσεις σαν αυτές της Αθήνας, ή της Σουηδίας ή της Νότιας Αφρικής, και ακόμα περισσότερο του Βατικανού μάς προκαλούν ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση”, είπε.

Πρόσθεσε πως δεν γίνεται Πρέσβης να υπογράφει χωρίς να το ξέρει η Κυπριακή Δημοκρατία και να παίρνει δάνειο από την Τράπεζα του Βατικανού για λογαριασμό του, ύψους 200 χιλιάδων ευρώ στο όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας. “Και να παρουσιάζεται αυτή η υπόθεση ως πλημμέλημα γιατί ο άνθρωπος αυτός έχει προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία υψηλές υπηρεσίες. Σεβασμός στον άνθρωπο αυτό για την προσφορά του αλλά κανείς δεν μπορεί να επαναλαμβάνει το ‘εγώ έχω προσφέρει περισσότερα στην Κυπριακή Δημοκρατία από όσα έχω πάρει’”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Περδίκης διευκρίνισε ότι αυτός ο Πρέσβης είχε προσφέρει στη Δημοκρατία ψηλές υπηρεσίες, αμισθί, ωστόσο, είπε πως δεν γίνεται να χρησιμοποιεί χωρίς να ενημερώσει κανένα, τη σφραγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας για να εξασφαλίζει δάνειο. Το δάνειο αυτό συνήφθη το 2012.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αριστοτέλης Μισός, είπε αρχικά ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια να γίνει περισυλλογή και να περιοριστούν όσο γίνεται περισσότερο οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Εξωτερικών. Η προσπάθεια αυτή, όπως είπε, επέφερε μια μείωση του προϋπολογισμού του Υπουργείου κατά 20% περίπου.

Οσον αφορά την Πρεσβεία στο Βατικανό, ο κ. Μισός είπε πως πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε ότι διαχρονικά η Πολιτεία στηριζόταν σε κάποιο συγκεκριμένο αντιπρόσωπο, ο οποίος προσέφερε τις υπηρεσίες του αμισθί, και περιοδικά το κράτος κάλυπτε κάποια του έξοδα.

“Παρά το γεγονός ότι φέρει ευθύνη διαχρονικά η Πολιτεία που δεν θεσμοθέτησε αυτή την προσφορά υπηρεσιών. Για να καλυφθούν κάποιες ανάγκες αυτού του συγκεκριμένου αντιπροσώπου μας έγινε κάποιο δάνειο για λογαριασμό της Πρεσβείας. Η παρούσα κατάσταση με τον σημερινό Υπουργό Εξωτερικών, θέλοντας να μην είναι εκτεθειμένη η Κυπριακή Δημοκρατία, διευθέτησε με κάποιο τρόπο αυτή την αποπληρωμή του δανείου καταρτίζοντας σύμβαση με τον συγκεκριμένο άνθρωπο και υποχρεώνοντας τον μέσα από τη σύμβαση να αποκόπτονται οι δόσεις για αποπληρωμή του δανείου”, είπε.

Ο κ. Μισός εξέφρασε την εκτίμηση πως ο συγκεκριμένος Πρέσβης δεν προέβηκε στην εξασφάλιση του δανείου για την κάλυψη των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά βάση χωρίς τη συγκατάθεση οποιουδήποτε καθώς, όπως πρόσθεσε, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως πρέπει να είχε κάποια συγκατάθεση. “Το αν δόθηκε γραπτώς ή όχι δεν το γνωρίζουμε γι αυτό προτού προβαίνουμε σε δηλώσεις για να στιγματίζουμε είτε συμπεριφορές είτε ανθρώπους θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί”, είπε.

Όσον αφορά τις άλλες υποθέσεις, ο κ. Περδίκης είπε πως στη Σουηδία χρησιμοποιείται το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων της χώρας για να παρουσιάζονται και να καλύπτονται κάποιες υπερπληρωμές, κάτι το οποίο στη Σουηδία είναι παράνομο και ο Γενικός Ελεγκτής στην Κύπρο το εντόπισε και δήλωσε πως πρέπει να διεξαχθεί έρευνα.

“Βελτιώνεται η κατάσταση μεν, καταβάλλεται προσπάθεια αλλά είναι πράγματα τα οποία σωστά καυτηριάζονται από τον Γενικό Ελεγκτή και πρέπει να υπάρξει και τιμωρία”, είπε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy