Πρωταγωνιστής και στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ

Του Χρίστου Μέση*

Ελάχιστες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές και οι ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία επαναφέρουν τις συζητήσεις γύρω από το εθνικό μας θέμα. Μετά τα γεγονότα στο μεταναστευτικό και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην Κύπρο, που φάνηκε προς στιγμή να ατονούν το ενδιαφέρον γύρω από το θέμα, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία πυροδοτούν μια νέα κατάσταση πραγμάτων.

Τέτοιες ραγδαίες εξελίξεις όπως η καρατόμηση του Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου από τον Ερντογάν δεν μπορούν να ιδωθούν ξέχωρα από το κάδρο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων. Οπως, επίσης, και η προσέγγιση Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας, με αφορμή τη συνεργασία στο προσφυγικό, η οποία ενδέχεται να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης σε βάρος της Κύπρου. Ταυτόχρονα, προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό η ολοένα και αυξανόμενη επέκταση της τουρκικής επιρροής στα κατεχόμενα, είτε μέσω του τουρκικού αγωγού του νερού και των υποδομών του ηλεκτρισμού είτε μέσω της επιβολής του τουρκικού οικονομικού προγράμματος στους Τουρκοκύπριους, αλλά σίγουρα και μέσα από την αύξηση των επενδύσεων του τουρκικού κεφαλαίου στο νησί.

Βέβαια πέρα από τα όσα αφορούν την Τουρκία, φαίνεται πως ούτε στην Κύπρο ο δρόμος για την οριστική επίλυση του εθνικού μας προβλήματος θα είναι εύκολος. Οι διαφωνίες μεταξύ ε/κ και τ/κ πλευράς παραμένουν στο σημαντικό κεφάλαιο του περιουσιακού, χωρίς το ξεπέρασμα των οποίων δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στα κεφάλαια της ασφάλειας, των εγγυήσεων και του εδαφικού, στα οποία η Τουρκία θα επιδείξει τις πραγματικές της προθέσεις. Αλλά ακόμα και σε άλλες πτυχές του Κυπριακού, υπάρχουν εκκρεμή θέματα στα οποία δεν υπάρχει ακόμα κατάληξη μεταξύ των δύο πλευρών.

Μέσα σε αυτό το σύνθετο πλέγμα εξελίξεων, η πλευρά μας οφείλει να παρουσιαστεί έτοιμη να υπερπηδήσει τα όποια εμπόδια και να εντείνει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Μετά το αρνητικό κλίμα στασιμότητας που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στις διαπραγματεύσεις, οι εξελίξεις μετά τις εκλογές αναμένεται να είμαι κρίσιμες. Διότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα έχουμε ενδεχομένως κατάληξη. Και στην όποια κατάληξη, ο ρόλος του ΑΚΕΛ καθίσταται κάτι περισσότερο από πρωταγωνιστικός.

Στην περίπτωση που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραμείνει πιστός στο διαχρονικό πλαίσιο αρχών της ελληνοκυπριακής πλευράς, θέτοντας ως προμετωπίδα των θέσεών μας και επαναβεβαιώνοντας τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και καταλήξει σε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, το ΑΚΕΛ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την προσπάθεια για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Αναλαμβάνοντας το βάρος της εμπέδωσης της λύσης στο λαό μας, όπως άλλωστε, έπραττε διαχρονικά. Εάν, όμως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταλήξει σε συμφωνία, η οποία δεν θα διασφαλίζει -μεταξύ άλλων- τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση του νησιού, το ΑΚΕΛ θα σταθεί ανάχωμα αποτρέποντας περισσότερα δεινά για το λαό μας.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, ο ρόλος του ΑΚΕΛ θα είναι καταλυτικός. Γι’ αυτό και η ενίσχυση και η επαναβεβαίωση του ΑΚΕΛ ως πρωταγωνιστικής πατριωτικής δύναμης στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές είναι αναγκαία. Εχοντας ακολουθήσει διαχρονικά πολιτική υπευθυνότητας και διεκδίκησης στο εθνικό μας πρόβλημα, ζητούμε από τους πολίτες να στηρίξουν το ΑΚΕΛ! Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά για το Κυπριακό και την επίλυσή του!

*Υποψήφιος βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, Λεμεσός

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy