«Ψέμα το Πολυτεχνείο» λένε οπαδοί του ΑΠΟΕΛ

Τη σημερινή 44η επέτειο του Πολυτεχνείου, επέλεξαν ορισμένοι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ για να αμφισβητήσουν την εξέγερση της 17ης του Νοέμβρη 1973 ενάντια στη δικτατορία των Αθηνών. Οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ ύψωσαν πανό στην κερκίδα τους, κατά τη διάρκεια του σημερινού αγώνα με την Ομόνοια, με τη φράση «Πολυτεχνείο 1973-2017: 44 χρόνια Ψέματα».

Προφανώς, οι συγκεκριμένοι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ υιοθετούν τον ισχυρισμό που διαδίδεται κύρια από νοσταλγούς της απριλιανής δικτατορίας και τη Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με τους οποίους «δεν υπήρχαν νεκροί κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου» και η ιστορία του Πολυτεχνείου έχει «μεγαλοποιηθεί» από την ελληνική Αριστερά.

Είναι γνωστό βέβαια ότι ο συγκεκριμένος ισχυρισμός της ελληνικής ακροδεξιάς έχει καταρριφθεί επανειλημμένα, αφού είναι επιβεβαιωμένες οι δολοφονίες που διέπραξε το χουντικό καθεστώς στις 17 Νοέμβρη 1973. Εντούτοις, ο ισχυρισμός έχει επανέλθει κατά τα τελευταία χρόνια μετά την άνοδο της Χρυσής Αυγής, η οποία υμνεί ανοιχτά τη δικτατορία του 1967-1974. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, είχε πάρει μέρος μαζί με ομάδα ακροδεξιών, στην καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στα μετόπισθεν των δυνάμεων ασφαλείας της χούντας, ενώ ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος είχε χρίσει το Μιχαλολιάκο πρόεδρο της νεολαίας της ΕΠΕΝ, του κόμματος δηλαδή που ίδρυσε το 1983 ο δικτάτορας από τη φυλακή όπου βρισκόταν. Γνωστό είναι επίσης ότι ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, Χρίστος Παππάς (ο οποίος σε δημόσια εκδήλωση στην Κρήτη, το Νοέμβρη του 2012 ύψωσε σημαία με το έμβλημα της χούντας, ή αλλιώς με το «ψοφοπούλι» όπως το αποκαλούν οι Έλληνες) είναι γιος του ταγματάρχη Ηλία Παππά, έμπιστου συνεργάτη του δικτάτορα Παπαδόπουλου που συμμετείχε στο ίδιο το πραξικόπημα του 1967.

Συνεπώς, οι Έλληνες φιλοχουντικοί και ακροδεξιοί, έχουν και προσωπικούς λόγους να θέλουν να υποβαθμίσουν τα χουντικά εγκλήματα και να σβήσουν τη μνήμη του Πολυτεχνείου. Στην Κύπρο όμως – η οποία προδόθηκε, αιματοκυλίστηκε και μοιράστηκε από τη ελλαδική χούντα – πώς γίνονται ανεκτοί, έστω σε κερκίδες, αυτοί που θέλουν να ξεπλύνουν τη Χούντα, αναποδογυρίζοντας την Ιστορία;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, 44 χρόνια μετά, η λαϊκή αντιμπεριαλιστική και αντιφασιστική εξέγερση του Πολυτεχνείου, ακόμα ενοχλεί την ακροδεξιά και τους φασίστες. Είναι και αυτό μια απόδειξη της λάμψης του.

Εξ ευωνύμων

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy