Ρωσία: Έρευνες σε κατοικίες γνωστών του Τζαλίλοφ, κηδείες θυμάτων

Οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως προχώρησαν σε έρευνες σε κατοικίες “γνωριμιών” του Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ, ο οποίος θεωρείται ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης καμικάζι που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.

Πρόκειται για «πολίτες χωρών της κεντρικής Ασίας που ήταν σε επαφή με τον Τζαλίλοφ», ανακοίνωσε η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή χωρίς να διευκρινίσει αν έχουν συλληφθεί. «Αντικείμενα» κατασχέθηκαν από την κατοικία αυτών των προσώπων, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ οι οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης άρχισαν σήμερα να κηδεύουν τους συγγενείς τους κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα πένθους στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας.

Η πρώτη κηδεία, αυτή της 50χρονης Ιρίνα Μεντιάντσεβα, η οποία έφτιαχνε χειροποίητες κούκλες και ήταν μητέρα δύο παιδιών, πρόκειται να τελεστεί νωρίς το απόγευμα στο χωριό Σβερντλόφ, στην περιφέρεια του Βσεβολόισκ περίπου 20 χλμ. νοτιοανατολικά της Αγίας Πετρούπολης.

Μετά την επίθεση αυτή, η οποία χαρακτηρίσθηκε από το Κρεμλίνο «πρόκληση προς όλους τους Ρώσους, περιλαμβανομένου του Προέδρου» Βλαντίμιρ Πούτιν, οι ρωσικές αρχές πολλαπλασίασαν τα μέτρα «αντιτρομοκρατικής ασφάλειας» στο μετρό, ενώ ο Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ διέταξε χθες τη δημιουργία «ομάδων ταχείας αντίδρασης (…) που να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο».

Ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος αναγνωρίσθηκε χάρη σε ανάλυση DNA, φέρεται ότι είναι ο 22χρονος Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ, ο οποίος γεννήθηκε στην περιφέρεια του Ος, στο Κιργιστάν, αλλά ζούσε από το 2011 στη Ρωσία.

Τα κίνητρα του ανθρώπου αυτού, τον οποίο οι γείτονές του περιγράφουν σαν έναν «ήρεμο και διακριτικό άνδρα», παραμένουν άγνωστα, όμως η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε πως εξετάζει ενδεχόμενους δεσμούς του με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αναφερόμενη για πρώτη φορά σ` αυτή την τζιχαντιστική οργάνωση.

Η περιφέρεια του Ος όπου έχει γεννηθεί ο Τζαλίλοφ είναι γνωστό ότι έχει προμηθεύσει με πολλούς μαχητές την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ.

Πριν πυροδοτήσει την αυτοσχέδια βόμβα του ανάμεσα στους σταθμούς Σενάια Πλόστσαντ και Τεχνολογικό Ινστιτούτο, είχε τοποθετήσει μια δεύτερη βόμβα σε έναν άλλο σταθμό στο κέντρο της πόλης, η οποία εξουδετερώθηκε εγκαίρως.

Χθες οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν πως προχώρησαν στη σύλληψη στην Αγία Πετρούπολη επτά πολιτών χωρών της κεντρικής Ασίας , ύποπτων ότι στρατολογούν «τρομοκράτες», διευκρινίζοντας παράλληλα πως οι συλλήψεις αυτές δεν συνδέονται «προς το παρόν» με τον δράστη της επίθεσης.

Οι συλληφθέντες πρόκειται να εμφανισθούν σήμερα ενώπιον δικαστή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy