Σφαγές Τ/κ από τον ελληνοκυπριακό φασισμό

Tου Γιώργου Κουκουμά*

 

Η άγνωστη μαύρη σελίδα της Ιστορίας

Μία από τις πιο άγνωστες, για πολλούς Ελληνοκύπριους, σελίδες της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας είναι οι σφαγές Τουρκοκυπρίων από Ε/κ φασίστες τόσο την περίοδο των διακοινοτικών ταραχών 1963-64 όσο και κατά το καλοκαίρι του 1974. Οι περιπτώσεις της σφαγής 126 Τ/κ -κυρίως γυναικόπαιδων και ηλικιωμένων- από τα τρία μικρά τ/κ χωριά της επαρχίας Αμμοχώστου -Μάραθα, Σανταλάρη και Αλόα- καθώς και αυτή της εκτέλεσης 84 Τ/κ άοπλων αιχμαλώτων από την Τόχνη, τον Αύγουστο του 1974, από μέλη της ΕΟΚΑ Β’ και Ελλαδίτες αξιωματικούς, αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες ντροπές στην ιστορία του τόπου μας.

Μάραθα, Αλόα, Σανταλάρης…

Sandallar_turkish_cypriots

Αμέσως μετά την τουρκική εισβολή της 20ής Ιούλη 1974, ομάδα Ε/κ μπήκαν στα τρία τ/κ χωριά πυροβολώντας στον αέρα και εκφοβίζοντας. Εισέβαλαν στα σπίτια και μάζεψαν τους κατοίκους τους οποίους μετέφεραν με λεωφορεία στο σχολείο της Περιστερωνοπηγής.

Τους άντρες τούς μετέφεραν αργότερα σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στην Αμμόχωστο και στη συνέχεια στη Λεμεσό. Ολα τα γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι εκτελέστηκαν τον Αύγουστο του 1974 και θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους: 89 άτομα στη Μάραθα και 37 άτομα στην Αλόα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Τ/κ Ασιήρ Αχμέτ από τη Μάραθα όταν στις 20 Αυγούστου 1974, τα τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν την περιοχή, τα Ηνωμένα Εθνη ανακάλυψαν τα πτώματα στο σκυβαλότοπο του χωριού: «Οταν άρχισε η εκταφή (…) είδαμε δεκάδες αποκεφαλισμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα, κυρίως παιδιών, τα οποία είχαν σκεπαστεί μόνο με σκουπίδια. Μερικά από τα θύματα ήταν δεμένα μεταξύ τους με τέλι. Μόνο σε μια περίπτωση, μετρήσαμε δέκα άτομα δεμένα με τέλι. Μερικά από τα θύματα ήταν μισοκαμένα. Σχεδόν όλα τα αγόρια κάθε ηλικίας, ήταν χωρίς κεφάλια. Μεταξύ των παιδιών που βρέθηκαν δολοφονημένα στο σκυβαλότοπο, ήταν και τα έξι αδέλφια μου, η μητέρα μου, η γιαγιά και η θεία μου μαζί με τα εφτά παιδιά της».

Σύμφωνα με μαρτυρία Ε/κ στρατιώτη (Χαραυγή, 20.7.1998) του Νίκου Γενιά, ο οποίος κατά την υποχώρηση από τον Πενταδάκτυλο πέρασε από τρία μαρτυρικά τ/κ χωριά, «εοκαβητατζήδες με εκσκαφείς άνοιγαν λάκκους και έθαβαν τους γέρους και τα παιδιά που σκότωσαν σε αυτά τα χωριά. Μάλιστα ένας από αυτούς κομπάζοντας μας είπε “Εμείς εκάμαμεν τη δουλειά μας”…».

Εν ψυχρώ εκτέλεση των Τ/κ της Τόχνης

Στις 14 Αυγούστου, Ελληνοκύπριοι μαζί με Ελλαδίτες στρατιώτες συνέλαβαν πάνω από 80 Τ/κ άνδρες από την Τόχνη (συμπεριλαμβανομένων και 12χρονων αγοριών) και αφού τους κράτησαν για ένα βράδυ στο ελληνικό σχολείο, τους μετέφεραν με δύο λεωφορεία στη Λεμεσό. Σύμφωνα με τον μοναδικό επιζήσαντα της Τόχνης, τον 19χρονο τότε Σουάτ Χουσεΐν, οι Τ/κ που επέβαιναν στο ένα λεωφορείο οδηγήθηκαν σε τοποθεσία κοντά στην Παλώδια όπου εκτελέστηκαν με ριπές αυτόματων όπλων, ενώ στη συνέχεια οι Ε/κ φασίστες πυροβόλησαν στο κεφάλι όποιον ήταν ακόμα ζωντανός. Εκείνη τη νύχτα, ο Σουάτ είδε με τα μάτια του όλα τα αγαπημένα του πρόσωπα να πέφτουν νεκρά δίπλα του στο χώμα.

Ανάμεσά τους ήταν και ο ίδιος, ο οποίος προσποιήθηκε τον νεκρό. «Οσοι στέκονταν, έπεσαν κάτω. Προηγήθηκαν φωνές και κραυγές. Ενας από τους εκτελεσθέντες έπεσε πάνω μου», θυμάται, λέγοντας πως συνειδητοποίησε ότι ήταν ακόμα ζωντανός μόνο όταν σταμάτησαν οι πυροβολισμοί. «Είχα κάποια τραύματα στο στήθος και τα χέρια, ενώ μια σφαίρα έξυσε το κεφάλι μου. (…) Μόλις βρήκα ευκαιρία σηκώθηκα και έτρεξα. Δεν είχα χρόνο ούτε να κλάψω».

Οταν μερικούς μήνες μετά, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ προσπάθησε να διερευνήσει την υπόθεση, οι δολοφόνοι ξέθαψαν τα θύματα και τα έθαψαν στη Γεράσα. Οι επιβάτες του δεύτερου λεωφορείου εκτελέστηκαν και θάφτηκαν στην Παρεκκλησιά. Μέχρι σήμερα η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους εντόπισε και ταυτοποίησε τα οστά 46 θυμάτων της Τόχνης, άλλα βρίσκονται σε διαδικασία ταυτοποίησης ενώ ορισμένα ακόμα αναζητούνται…

Η αποκάλυψη των σφαγών είχε προκαλέσει τότε συγκλονισμό εντός και εκτός Κύπρου, ενώ φούντωσε και τη δολοφονική μανία του προελαύνοντος Αττίλα σε βάρος των Ε/κ που ξεριζώνονταν από τα χωριά τους. Πολλοί Ε/κ που είχαν αιχμαλωτιστεί από τον τούρκικο στρατό διηγούνται τα άγρια βασανιστήρια που υπέστησαν από τους Τούρκους ως «αντίποινα» για τις σφαγές αυτές. Με άλλα λόγια, οι χουντικοί και οι εοκαβηταζήδες αφού έδωσαν -με το πραξικόπημα- την αφορμή που έψαχνε η Τουρκία για να εισβάλει στο νησί, αντί να πολεμήσουν τον τούρκικο στρατό, προτίμησαν να δολοφονούν αιχμαλώτους και γυναικόπαιδα στα μετόπισθεν. Την ίδια ώρα οι απλοί Ε/κ -στρατιώτες και πολίτες- πλήρωναν το κόστος της προδοσίας.

Συγκάλυψη, διαστρέβλωση και εκμετάλλευση

Η νέα γενιά των Ε/κ ελάχιστα γνωρίζει για τα εγκλήματα της ε/κ ακροδεξιάς σε βάρος των Τ/κ. Σπάνιες φωτεινές εξαιρέσεις είναι οι περιπτώσεις που έγιναν παρουσιάσεις σε ε/κ ΜΜΕ.

Οι Ε/κ εθνικιστές αρνούνται να μιλήσουν για τα εγκλήματα κατά των Τ/κ με το πρόσχημα ότι «έτσι απενοχοποιείται η Τουρκία για την εισβολή». Η αλήθεια είναι ότι αρνούνται να μιλήσουν γιατί έτσι διαλύονται οι μύθοι τους για την «άσπιλη ελληνική φυλή». Επιπρόσθετα, ορισμένοι από τους εγκληματίες κυκλοφορούν αμετανόητοι ανάμεσά μας και ανήκουν στο πολιτικό στρατόπεδο της δεξιάς και της ακροδεξιάς.

Παράλληλα, διαστρέβλωση υπάρχει και από τη σκοπιά της κοσμοπολίτικης φιλελεύθερης αντίληψης για το Κυπριακό, η οποία προσπερνά το γεγονός ότι το εθνικιστικό μίσος μεταξύ των δύο κοινοτήτων δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά υποδαυλίστηκε από τον ιμπεριαλιστικό παράγοντα. Οτι όλα αυτά αποτελούσαν μέρος του ΝΑΤΟϊκού σχεδίου για να διχοτομηθεί το νησί. Αυτή η θεώρηση συμπληρώνεται με τη θέση ότι για τη λύση του Κυπριακού αρκεί μόνο η ψυχολογική συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων, χωρίς να αναδεικνύονται ως απαραίτητες προϋποθέσεις η απαλλαγή της Κύπρου από τους στρατούς και τους αμαρτωλούς ξένους κηδεμόνες.

Η πιο εξοργιστική εκμετάλλευση των εγκλημάτων αυτών γίνεται από τους τουρκικούς σοβινιστικούς κύκλους που στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν από την τουρκική κατοχή, τα δικά τους φοβερά εγκλήματα σε βάρος των Ε/κ, αλλά και την καταπίεση που υφίσταται η τ/κ κοινότητα από την Αγκυρα. Βαθύτερος στόχος της τουρκικής προπαγάνδας είναι να πείσει ότι οι Ε/κ αποτελούν κίνδυνο για τους Τ/κ και συνεπώς ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να παραμείνει στο νησί για να εγγυάται την ασφάλειά τους. Και ότι όλα αυτά αποδεικνύουν τάχα ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να ζήσουν μαζί και άρα η Κύπρος πρέπει να διχοτομηθεί σε δύο ανεξάρτητα κράτη.

Η αλήθεια λυτρώνει και φωτίζει

sfages t/k

Μόνο η Αριστερά και ορισμένοι άλλοι συνεπείς υποστηρικτές της επανένωσης επέμεναν όλα αυτά τα χρόνια -με κόστος να λοιδορούνται ως ανθέλληνες και προδότες- να υπενθυμίζουν την άβολη αλήθεια ότι εγκλήματα διεπράχθησαν από στοιχεία και των δύο κοινοτήτων και συγκεκριμένα από την ε/κ και την τ/κ φασιστική ακροδεξιά. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ήταν ο πρώτος ηγέτης της ε/κ κοινότητας που προχώρησε στην ιστορική κίνηση να αναγνωρίσει τα εγκλήματα που έγιναν από Ε/κ σε βάρος Τ/κ. Το ΑΚΕΛ υπενθυμίζει αυτά τα εγκλήματα και τονίζει ότι «αν δεν πούμε την αλήθεια, όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια δεν πρόκειται να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο κοινότητες».

Και η αλήθεια είναι ότι, μαζί με τις 1.493 υποθέσεις Ε/κ αγνοουμένων, υπάρχουν ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους και 502 υποθέσεις Τ/κ αγνοουμένων. Ως πότε ορισμένες πολιτικές δυνάμεις της ε/κ κοινότητας θα αποφεύγουν ερωτήματα όπως το πώς βρέθηκαν μαζικά μέσα σε πηγάδια παιδιά Τ/κ, τα οστά των οποίων ανακαλύπτονται σήμερα;

Η αναγνώριση των εγκλημάτων αυτών ούτε δικαιολογεί ούτε σβήνει το -συνεχιζόμενο άλλωστε- άλγος της τουρκικής κατοχής ούτε τα εγκλήματα του τ/κ σοβινισμού κατά των Ε/κ. Αντίθετα, συμπληρώνει την ιστορική εικόνα του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος που συντελέστηκε σε βάρος ολόκληρου του κυπριακού λαού. Ταυτόχρονα, φωτίζει το δρόμο της ιστορικής αλήθειας που οδηγεί στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Δημιουργεί το έδαφος για πραγματική συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων που πρέπει να εκφράζεται πρωτίστως ως κοινός αγώνας ενάντια στο κατοχικό και διχοτομικό στάτους κβο.

 

*Μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy