Σήμερα ενώπιον των εκπαιδευτικών οργανώσεων οι κυβερνητικές προτάσεις

Η σημερινή συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, με τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, αλλά και τα περαιτέρω βήματά τους σε μια κρίσιμη περίοδο για τον τομέα της Παιδείας.

Όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, κατά τη σημερινή συνάντηση αναμένεται από τη μια να παρουσιαστεί η κυβερνητική πρόταση σε ό,τι αφορά τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών. Επίσης οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αναμένουν και τη Συμφωνία Πλαίσιο μέχρι το τέλος του 2018, η οποία θα περιλαμβάνει και μια σειρά από άλλα ζητήματα τα οποία είχαν θέσει τόσο ενώπιον του κ. Γεωργιάδη στην προηγούμενη συνάντηση που είχαν όσο και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την πρόσφατη συνάντησή τους την προηγούμενη Παρασκευή.

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία Πλαίσιο αυτή θα πρέπει όπως ζητούν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις να περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση των αποκοπών με σκοπό την αποκατάσταση των μισθών, διαβούλευση των μερών για καθορισμό του ποσοστού παραχώρησης γενικών αυξήσεων ή/και μείωσης της αποκοπής μισθών που θα αποδοθεί εντός του 2018. Η διαβούλευση αυτή να ολοκληρωθεί όχι αργότερα από τις 31/5/2018. Αναμένεται επίσης εγγραφή στη ΜΕΠΕΥ και έναρξη συζήτησης για την εξεύρεση τρόπων πρόωρης αφυπηρέτησης εκπαιδευτικών που επιθυμούν να το πράξουν, χωρίς την επιβολή των επιβαρύνσεων που ισχύουν σήμερα. Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι 31/5/2018, καθώς και έναρξη συζήτησης για τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας για όσους εκπαιδευτικούς δεν είναι ενταγμένοι σε κανένα συνταξιοδοτικό σχέδιο και το οποίο θα έχει αναδρομική ισχύ.

Η πρόταση επίσης περιλαμβάνει επανεξέταση του αιτήματος των εκπαιδευτικών οργανώσεων για κατάργηση της αποκοπής του 0,8% – 2%, η οποία έγινε για επαναδιορισμό εκτάκτων εκπαιδευτικών. Το αίτημα αυτό εντάσσεται στην ευρύτερη διαβούλευση για τη σταδιακή αποκατάσταση των μισθών που θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/5/2018.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy