Στόχος η μεταρρύθμιση του ΤΚΕ για το υπ. Εργασίας

Η μεταρρύθμιση του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας, ώστε να μπορέσει να στηρίξει ουσιαστικά όσους έχουν ανάγκες, πέραν από οικονομικές, είναι η βασική μεταρρύθμιση την οποία θα υλοποιήσει εντός του 2016 το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ η αρμόδια Υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Αναφέρθηκε παράλληλα σε δύο νέα νομοσχέδια που προωθεί το Υπουργείο για αποτελεσματικότερη πάταξη της αδήλωτης εργασίας και για διευκόλυνση της αποπληρωμής των συσσωρευμένων οφειλών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ).

Όπως ανέφερε, μετά την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), ο επόμενος στόχος είναι η μεταρρύθμιση του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας, ώστε να είναι κοντά στον άνθρωπο, να βλέπει τις ανάγκες του και να μπορέσει πραγματικά να στηρίξει τους ανθρώπους που χρειάζονται στήριξη, για οποιεσδήποτε ανάγκες πέραν από τις οικονομικές οι οποίες καλύπτονται από το ΕΕΕ.

«Αυτή είναι η βασική μας φιλοσοφία η βασική μεταρρύθμιση την οποία θα υλοποιήσουμε το 2016», ανέφερε η Υπουργός.

Σε σχέση με το ΕΕΕ, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων και πέραν των 44.000 προσώπων είναι σήμερα δικαιούχοι.

«Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι έδωσε μια ανάσα σε συμπολίτες μας που δεν είχαν πραγματικά τίποτα, να μπορέσουν αξιοπρεπώς να επιβιώσουν», είπε.

Πρόσθεσε ότι το δεύτερο μέρος αυτής της μεταρρύθμισης είναι η παροχή φροντίδας.

«Μέχρι σήμερα έχουμε 4.500 αιτήσεις για παροχή φροντίδας. Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι χρειάζονται κάποιον να τους βοηθήσει, είτε είναι ηλικιωμένοι, είτε μένουν σε στέγες. Εμείς καταβάλουμε ποσά ή για διημερεύουσα φροντίδα ή για 24ωρη ή ακόμα και για τα τροφεία στις στέγες», ανέφερε. Σε αυτό το στάδιο, πρόσθεσε, έχουν σχεδόν αξιολογηθεί αυτές οι αιτήσεις για , ενώ έχει αρχίσουν ήδη να καταβάλλονται τα ποσά και να παρέχεται φροντίδα σε κάποιες περιπτώσεις. Είπε επίσης ότι το ΕΕΕ πληρώνει και το ενοίκιο για όσους χρειάζονται ή τους τόκους για δάνεια σε όσους έχουν στεγαστικά.

Είπε επίσης ότι το ΕΕΕ μπορεί να καλύψει στους δικαιούχους κάποια επιπρόσθετη βοήθεια για θέματα υγείας, όπως σε περιπτώσεις που ασθενής έχει εγκριθεί από το Υπ. Υγείας να μεταβεί στο εξωτερικό για κάποια εγχείριση. Σε αυτή την περίπτωση, είπε, αν είναι δικαιούχος του ΕΕΕ, τότε μπορεί να καταβληθεί κάποια επιπρόσθετη βοήθεια για να μπορέσει να τον συνοδεύσει σύζυγος ή για κάτι άλλο που μπορεί να χρειάζεται η συγκεκριμένη οικογένεια.

Πολύ αυστηρότερες ποινές για την αδήλωτη εργασία
Πολύ αυστηρότερες ποινές αλλά και σύστημα ανάλυσης κινδύνου για εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας προβλέπει το νομοσχέδιο που έχει ολοκληρώσει το Υπουργείο Εργασίας.

Όπως ανέφερε η Υπουργός, η αδήλωτη εργασία είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Υπουργείο. Πρόσθεσε ότι εδώ και ένα χρόνο ζητήθηκε η βοήθεια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και της βελγικής Κυβέρνησης, ώστε το Υπουργείο να προχωρήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο νομοθετικά όσο και διοικητικά, με στόχο τη μείωση του υψηλού ποσοστού αδήλωτης εργασίας που υπάρχει σήμερα στην Κύπρο.

Η Υπουργός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο προνοεί πολύ αυστηρότερες ποινές για τους παρανομούντες, τη δημιουργία ενιαίου σώματος επιθεωρητών, αλλά και μηχανογραφημένα συστήματα ώστε να υπάρχει ανάλυση κινδύνου και να εντοπίζονται ευκολότερα όσοι εργάζονται χωρίς να πληρώνονται.

«Η αδήλωτη εργασία στερεί θέση από έναν άνεργο. Επίσης δεν καταβάλλονται εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που σημαίνει ότι κάποιος δεν θα εξασφαλιστεί για το μέλλον του, για τη σύνταξη την οποία όλοι αναμένουν ότι θα τους δώσει ένα αποδεκτό βιωτικό επίπεδο σε μια ηλικία. Επίσης είναι ενάντια σε οποιονδήποτε υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων», σημείωσε η Υπουργός.

Διευκολύνσεις για συσσωρευμένες οφειλές στο ΤΚΑ
Ολοκληρώθηκε επίσης και οδηγείται σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο, νομοσχέδιο το οποίο έχει ως στόχο να διευκολύνει όσους έχουν συσσωρευμένες οφειλές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η Υπουργός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα κατατεθεί σύντομα για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια για ψήφιση από τη βουλή.

Όπως ανέφερε, το νομοσχέδιο αυτό δίνει την ευκαιρία σε όποιον έχει συσσωρευμένες οφειλές προς το ΤΚΑ να τις αποπληρώσει με δόσεις και να μειωθεί ανάλογα το πρόστιμο του 27% που επιβάλλεται, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι οι τρέχουσες οφειλές θα συνεχίσουν να καταβάλλονται.

«Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί μια διευκόλυνση σε αυτούς που οφείλουν ποσά στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, αντί ποινικών διώξεων να συμφωνήσουν να πληρώνουν αυτή την οφειλή με δόσεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι συσσωρευμένες οφειλές προς το ΤΚΑ είναι αρκετά εκατομμύρια.

Περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας
Περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας από το επίπεδο του 14,7% που βρίσκεται σήμερα αναμένει εντός του 2016 η Υπουργός Εργασίας.

«Το ότι η ανεργία, παρόλο που υπάρχει συνεχής πτώση, είναι σήμερα στο 14,7% είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα και είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί ιδιαίτερα και το Υπουργείο αλλά και την Κυβέρνηση γενικότερα», ανέφερε.

Εξέφρασε την άποψη ότι οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφονται είναι πολύ σημαντικοί για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επομένως για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

Ανέφερε ότι για το 2016 το Υπουργείο έχει ακόμα επτά σχέδια τα οποία θα προκηρυχθούν, με προϋπολογισμό πέραν των 75 εκ. ευρώ με στόχο να δοθούν κίνητρα σε εργοδότες να εργοδοτήσουν άνεργους με μια επιδότηση του 60% του μισθολογικού κόστους, αλλά και σχέδια τα οποία αφορούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως ηλικιωμένους χαμηλοσυνταξιούχους κ.τ.λ.

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα συνεχίσει η μείωση του ποσοστού της ανεργίας», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι «μας προβληματίζει ιδιαίτερα η μακροχρόνια ανεργία και η ανεργία των νέων που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα». Πρόσθεσε ότι ακριβώς για αυτό το λόγο, το 2014 και το 2015 τα σχέδιά του Υπουργείου εστιάζονταν βασικά στους νέους και στους μακροχρόνια άνεργους με έναν προϋπολογισμό πέραν των 70 εκ ευρώ. Με τα προγράμματα αυτά, είπε, δόθηκαν κίνητρα έτσι ώστε να απασχοληθούν πέραν των 7000 νέων και πέραν των 1100 μακροχρόνια ανέργων με επιδότηση 60% του μισθολογικού κόστους.

Εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου για ωράριο καταστημάτων
Σε σχέση με το ωράριο των καταστημάτων, η κ. Αιμιλιανίδου διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για θέμα αντιπαράθεσης βουλής – Κυβέρνησης.

«Για την Κυβέρνηση υπήρξε μια απόφαση της 3ης Δεκεμβρίου του 2015, όπου ξεκάθαρα το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι η αρμοδιότητα για τον καθορισμό των ωρών εργασίας των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου είναι αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας και όχι της νομοθετικής», ανέφερε.

Όπως εξήγησε, η εκτελεστική εξουσία, η Κυβέρνηση, είχε αποφασίσει ένα συγκεκριμένο ωράριο εργασίας των καταστημάτων, ενώ ο νόμος του 2006 εφαρμόζεται σήμερα με βάση το τεκμήριο της συνταγματικότητας, δηλαδή μέχρι να κηρυχθεί από το Δικαστήριο ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος του 2006 έχει το τεκμήριο της συνταγματικότητας.

«Όμως εκκρεμεί αυτή τη στιγμή μια άλλη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου θα κριθεί εάν με βάση τη διάκριση των εξουσιών μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας θα ήταν δυνατό να απορριφθούν οι κανονισμοί που είχαμε καταθέσει ή μπορούν να δημοσιευθούν», είπε.

Ερωτηθείσα αν θα υπάρξουν ποινικές διώξεις για τους παρανομούντες στο λιανικό εμπόριο, ανέφερε πως αυτό που θα είναι ορθό νομικά στο τέλος είναι θέμα και του Γενικού Εισαγγελέα και των Δικαστηρίων, οι οποίο θα αποφασίσουν σε οποιαδήποτε ποινική δίωξη θα ασκηθεί ή και ανάλογα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που εκκρεμεί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy