Στον Οζγκιουργκιούν αύριο η εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης»

Αύριο στις 10 το πρωί θα έχουν νέα συνάντηση ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί και ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιουργκιούν, το κόμμα του οποίου ήρθε πρώτο στις «εκλογές» της 7ης Ιανουαρίου και αναμένεται να λάβει την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης».
 
Αν και έχουν περάσει 16 μέρες από τις «βουλευτικές» και μετά τα χθεσινά επεισόδια και κατά την ορκωμοσία των νέων «βουλευτών» ο Τ/κ ηγέτης είχε πει ότι ήθελε όπως μια «κυβέρνηση» σχηματιστεί το συντομότερο.
 
Την ίδια ώρα, οι 4 της αντιπολίτευσης, ΡΤΚ, ΚΛ, ΚΚΔ και ΔΚ είχαν νέα συνάντηση σήμερα στα γραφεία του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του οποίου, Τζεμάλ Οζγιγίτ δήλωσε ότι συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τις διεργασίες για τον σχηματισμό της τετρακομματικής «κυβέρνησης» αλλά μέχρι να καταλήξουν «υπάρχει η σκέψη μας να δώσει (ο Τ/κ ηγέτης) την εντολή στο πρώτο κόμμα, το ΚΕΕ και τον πρόεδρό του (Χουσείν Οζγκιουργκιούν) ώστε να αρχίσει η διαδικασία.
 
Η δήλωση αυτή έγινε λίγο πριν ανακοινωθεί ότι ο κ. Οζγκιουργκιούν θα πάρει αύριο την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» από τον κ. Ακιντζί.
 
Οι 4 θα έχουν αύριο νέα συνάντηση αυτή τη φορά στα γραφεία του ΔΚ. «Στόχος μας να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα το συντομότερο», δήλωσε ο κ. Οζγιγίτ, και όταν το πετύχουν, συνέχισε, θα το ανακοινώσουν ώστε ο κ. Οζγκιουργκιούν να τους δώσει την εντολή και να σχηματίσουν αυτοί «κυβέρνηση».
 
Ερωτηθείς τί είναι αυτό που δεν τους επιτρέπει να είναι έτοιμοι ακόμα, ο Τζεμάλ Οζγιγίτ είπε ότι «υπάρχει κάποια απόσταση που πρέπει να διανύσουμε ακόμα. Αυτό είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να το κάνουμε πολύ σύντομα. Αλλά δεν πρέπει να καθυστερήσει η διαδικασία».
 
Ερωτηθείς εάν η διαδικασία σχηματισμού «κυβέρνησης» δεν θα ήταν πιο σύντομη εάν η εντολή δίδονταν από τον Μουσταφά Ακιντζί στον Τουφάν Ερχιουρμάν, πρόεδρο του ΡΤΚ, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στη «βουλή», ο κ. Οζγιγίτ απάντησε ότι δεν είναι όλα έτοιμα, ίσως αύριο ή μεθαύριο, αλλά η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει, όπως πρόσθεσε.
 
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι από τις πρωινές δηλώσεις του Χουσείν Οζγκιουργκιούν φαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΚΕΕ δεν φάνηκε να μην θέλει να πάρει την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» , γι’ αυτό – πρόσθεσε – ας την πάρει ενώ οι 4 θα συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για την συμφωνία της τετρακομματικής.
 
Απαντώντας σε ερώτηση αν ο σχηματισμός της «κυβέρνησης» εξαρτάται από το ΔΚ, ο πρόεδρός του, Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε ότι ακολουθείται ένα εθιμοτυπικό και εάν το ΚΕΕ λάβει την εντολή και θέλει να συναντηθούν «να έρθουν, να τα πούμε, να αξιολογήσουμε, να δώσουμε τις απαντήσεις μας και να συνεχίσουμε τον δρόμο μας».
 
Το πρωί ο Τ/κ ηγέτης είχε δει διαδοχικά όλους τους αρχηγούς των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων ξεκινώντας από τον πρόεδρο του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιουργκιούν, ο οποίος είχε πει πως το σωστό είναι να προσπαθήσει να σχηματίσει «κυβέρνηση» το πρώτο κόμμα, επικρίνοντας τα άλλα 4 ότι ξεκίνησαν τις διαβουλεύσεις για μια πολυμερή συνεργασία από την επομένη των «εκλογών».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy