Ταϊλάνδη: «Τρέχουν» να προλάβουν τις βροχές του Σαββάτου – Τα σενάρια για τον απεγκλωβισμό των 12 μαθητών

Κολύμπι, κατάδυση ή γεώτρηση οι τρεις λύσεις που εξετάζουν οι διασώστες

Αγώνα δρόμου μέχρι το Σάββατο, οπότε και αναμένεται να πέσουν μεγάλα ύψη βροχής ξανά στην περιοχή στην οποία έχουν εγκλωβιστεί οι 12 μαθητές στην Ταϊλάνδη δίνουν οι διασώστες που εξετάζουν κάθε πιθανό σενάριο για τον άμεσο απεγκλωβισμό των μικρών αγοριών και του καθηγητή τους.

thia-newi1

Το τελευταίο σενάριο θέλει τους 12 μαθητές να μπορέσουν να κολυμπήσουν και όχι να κάνουν κατάδυση μέχρι να βγουν σε σημείο που δεν θα υπάρχουν πλέον νερά.

Το σενάριο αυτό απέκτησε υπόσταση μετά την απομάκρυνση του 40% του νερού μέσα στο σπήλαιο που επιτρέπει στους διασώστες να διασχίουν περίπου 1,5χλμ. χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό. Οι διασώστες που εξετάζουν αυτό το σενάριο ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να απομακρύνουν και άλλες ποσότητες νερού ώστε τα τελευταία 2,5χλμ. μέχρι το σημείο που έχουν βρει καταφύγιο τα 12 μικρά αγόρια να μπορεί να γίνει κολυμπώντας και όχι με χρήση καταδυτικού εξοπλισμού.

Το δεύτερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί κάποια άλλη είσοδος – πιθανότατα με γεώτρηση – στο σημείο που βρίσκονται τα 12 παιδιά και ο καθηγητής τους κι αυτό γιατί όπως εξήγησε ο κυβερνητής της περιοχής οι διασώστες χρειάζονται 11 ώρες μέχρι να φτάσουν κοντά στα παιδιά. Το σενάριο αυτό ενισχύει το γεγονός ότι κατά την εκτίμηση του κυβερνήτη υπάρχει ένα σημείο από το οποίο μπαίνει οξυγόνο για τους μαθητές και ίσως από εκεί να μπορεί να υπάρξει κάποια δίοδος για τα σωστικά συνεργεία.

Το τρίτο σενάριο που δεν έχει εγκαταλειφθεί είναι αυτό της κατάδυσης. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον κυβερνήτη της περιοχής τα παιδιά έχουν ξεκινήσει ήδη μαθήματα. Σε αυτό το σενάριο προκρίνεται τα παιδιά να μην φέρουν μπουκάλες οξυγόνου αλλά να παίρνουν οξυγόνο με τις ειδικές full face μάσκες που θα χρησιμοποιήσουν από τους δύτες που θα τους μεταφέρουν στην έξοδο. Το ίδιο σενάριο προβλέπει ένα σκοινί που θα καθοδηγεί τα παιδιά και τους δύτες κατά μήκος της διαδρομής αλλά και ειδικές δεξαμενές οξυγόνου στις οποίες θα μπορούν να καταφύγουν τα αγόρια αν το χρειαστούν κατά τη διάρκεια της μήκους 2,5 χλμ. διαδρομής.

thia-newi2

Όπως επιβεβαίωσε, τέλος, ο κυβερνήτης στην τελευταία ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους τα παιδιά δεν θα σωθούν όλα μαζί. Θα φεύγει μόνο όποιος είναι σε 100% σωματική κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση όπως είπε χαρακτηριστικά «δίνουμε μάχη με το χρόνο».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy