Τελευταίοι σε δαπάνες για την υγεία

Ουραγοί και στα κονδύλια για άτομα τρίτης ηλικίας, ανάπηρους και ευάλωτους,
που χρειάζονται κοινωνική προστασία

 

Η Κύπρος κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τις κρατικές δαπάνες για την υγεία, ενώ είναι επίσης ουραγός στις δαπάνες για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, τους ανάπηρους και τις ευάλωτες ομάδες, οι οποίες χρειάζονται κοινωνική προστασία. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, στην Κύπρο οι κρατικές δαπάνες για την υγεία ανέρχονται μόλις στο 2,6% του ΑΕΠ.

Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 7,2%. Δηλαδή η κυπριακή κυβέρνηση δαπανά 63,9% λιγότερα σε σχέση με τον μέσο όρο στην ΕΕ. Μάλιστα με βάση τα στοιχεία η Κύπρος κατατάσσεται στην τελευταία θέση με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες. Ενδεικτικά, η δεύτερη από το τέλος είναι η Λετονία με 3,8%, ενώ ακολουθούν η Ρουμανία με 4,2% και η Ελλάδα με 4,5%. Επίσης η Κύπρος είναι ουραγός στα κρατικά κονδύλια για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, αφού οι δαπάνες ανέρχονται μόλις στο 5,8%, την ίδια ώρα που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 10,3%. Δηλαδή η κυπριακή κυβέρνηση δαπανά 43,7% λιγότερα σε σχέση με τον μέσο όρο στην ΕΕ. Με βάση τα στοιχεία η Κύπρος κατατάσσεται στη δεύτερη θέση από το τέλος (μαζί με τη Λιθουανία, όπου επίσης οι κρατικές δαπάνες ανέρχονται στο 5,8% του ΑΕΠ), πίσω από την Ιρλανδία (2,4%). Ακόμη η Κύπρος είναι ουραγός στα κονδύλια για ασθένειες και αναπηρία, αφού οι δαπάνες ανέρχονται μόλις στο 0,5% του ΑΕΠ, την ίδια ώρα που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 2,8%.

Δηλαδή η κυπριακή κυβέρνηση δαπανά 82,1% λιγότερα σε σχέση με τον μέσο όρο στην ΕΕ. Με βάση τα στοιχεία η Κύπρος κατατάσσεται και σε αυτή την κατηγορία στη δεύτερη θέση από το τέλος, πίσω από τη Βουλγαρία (0,2%).

Επιπρόσθετα, πολύ χαμηλά είναι και κονδύλια για κοινωνική προστασία στην Κύπρο, αφού ανέρχονται στο 12% του ΑΕΠ, την ίδια ώρα που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 19,2%. Σ’ αυτή την κατηγορία η Κύπρος κατατάσσεται στην πέμπτη θέση από το τέλος, πίσω από την Ιρλανδία (9,6%), τη Λιθουανία (11,1%), τη Ρουμανία (11,5%) και τη Λετονία (11,5%). Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2017 ανέρχεται στα 560,2 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο εγκρίθηκε ήδη από το Υπουργικό Συμβούλιο και αποτελεί τη βάση για την ετοιμασία του προϋπολογισμού του 2018, για το Υπουργείο Υγείας η οροφή στις δαπάνες έχει καθοριστεί στα 573 εκατ. ευρώ. Δηλαδή θα υπάρξει μία μικρή αύξηση, η οποία, ωστόσο, δεν είναι ικανή να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ.

Επίσης ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας (το οποίο διαχειρίζεται τις παροχές προς τα άτομα της τρίτης ηλικίας και τις ευάλωτες ομάδες) για το 2017 ανέρχεται στα 913,8 εκατ. ευρώ ενώ η οροφή για το 2018 έχει καθοριστεί στα 930 εκατ. ευρώ. Δηλαδή και εδώ θα υπάρξει μία μικρή αύξηση, η οποία, ωστόσο, δεν είναι ικανή να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες για τα άτομα της τρίτης ηλικίας και τις ευάλωτες ομάδες κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy