Θεοχάρους VS Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου για Ιατρική Σχολή

Οι ισχυρισμοί της προέδρου της Αλληλεγγύης και η απάντηση του κ. Χριστοφίδη

 

Για ελλιπή στελέχωση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, έλλειψη εργαστηρίων (ανατομίας, φυσιολογίας, ιστολογίας, μικροβιολογίας, ιατροδικαστικής κ.τ.λ.) και για αδυναμία διδασκαλίας κλινικών μαθημάτων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλληλεγγύη. Διά της προέδρου του, Δρος Ελένης Θεοχάρους, καταγγέλλει ότι τα πιο πάνω καταγράφονται και στην έκθεση της ειδικής επιτροπής αξιολόγησης «η οποία δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα». Τα όσα καταλογίζει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και δη στην Ιατρική Σχολή η κ. Θεοχάρους απορρίπτει κατηγορηματικά ο Πρύτανης Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, τονίζοντας ότι «σε δύο χρόνια οι ”πολέμιοι” της Ιατρικής Σχολής θα πάρουν την απάντηση τους…».

Ο κ. Χριστοφίδης, απαντώντας στους ισχυρισμούς της κ. Θεοχάρους για ελλείψεις σε εργαστήρια, αναφέρει μιλώντας στη «Χ» ότι έχουν δημιουργηθεί εργαστήρια με εξοπλισμό της τελευταίας τεχνολογίας. Απορρίπτει συνάμα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και τις αναφορές που επικαλείται η κ. Θεοχάρους -της ειδικής επιτροπής αξιολόγησηςσημειώνοντας ότι «αυτή η έκθεση φέρει ημερομηνία 22 Δεκεμβρίου 2016 και δεν αναφέρει τα όσα η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης καταγγέλλει.

Όπως μάλιστα σημειώνει ουδέποτε το Πανεπιστήμιο επιχείρησε να την κρατήσει μυστική την εν λόγω έκθεση και ανέφερε ότι θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ιατρικής Σχολής και «όποιος επιθυμεί θα μπορεί να την αναγνώσει και να βγάλει τα συμπεράσματά του». Στην ανακοίνωσή της η κ. Θεοχάρους αναφέρεται επίσης στο Συμβούλιο Ιατρικής Σχολής, το οποίο «το Πανεπιστήμιο διαφημίζει παρόλο που γνωρίζει η διοίκησή του ότι αυτό σύμφωνα με τον Νόμο περί Ιατρικής Σχολής (άρθρο 17 κ.α.) είναι παραπλανητικό».

Για το θέμα αυτό ο Πρύτανης αναφέρεται ονομαστικά στα άτομα (11 στο σύνολο από διάφορα πανεπιστήμια του κόσμου μεταξύ των οποίων το Imperial και το Harvard) που συμμετέχουν στο Συμβούλιο. Σημειώνει δε πως πρόκειται για συμβουλευτική επιτροπή. Στο μεταξύ, η κ. Θεοχάρους αναφέρει επιπρόσθετα ότι το Πανεπιστήμιο «απειλεί με συλλήψεις και δήμευση περιουσίας ελεύθερους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Είναι πρωτοφανές, αναφέρει χαρακτηριστικά, το Πανεπιστήμιο Κύπρου να μηνύει και να προσπαθεί να φιμώσει πολίτες, οι οποίοι διά της φορολογίας καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας του. Ο Πρύτανης αναφέρει ότι στόχος της Ιατρικής Σχολής είναι να εκπαιδεύσει άριστους ιατρούς, οι οποίοι θα συμβάλουν ουσιαστικά στη συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο. Αποστολή της είναι, προσθέτει, να προσφέρει στους φοιτητές και στις φοιτήτριες εμπειρίες μάθησης και διδασκαλίας υψηλού επιπέδου, σε ένα περιβάλλον συνεχών πνευματικών προκλήσεων, να διεξάγει καινοτόμο έρευνα, η οποία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ιατρική πρακτική και να προάγει την παρεχόμενη φροντίδα υγείας, βελτιώνοντας παράλληλα την έκβαση των ασθενών. «Όταν μιλάμε για εκπαίδευση και γνώση δεν είναι θέματα που κρίνονται σε τοπικό αλλά διεθνές επίπεδο» είπε για να προσθέσει ότι «σε δύο χρόνια θα έχουμε τους πρώτους απόφοιτους και αυτοί θα πάνε να κάνουν τις ειδικότητές τους.

Αυτά τα παιδιά θα διαπρέψουν όχι μόνο γιατί είναι πολύ καλοί φοιτητές, αλλά γιατί και το σχεδιασμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης της Σχολής είναι πολύ υψηλού επιπέδουέχει αντιγραφεί από τα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού». «Οι “πολέμιοι” της Σχολής, τότε θα πάρουν την πιο κατάλληλη απάντηση», επανέλαβε.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy