Το δούλεμα

Του Βενιζέλου Ζαννέττου*

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μετέβη στη Νέα Υόρκη για να προσφωνήσει την 72η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Δεν νομίζω να υπήρξε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που να απείχε από οποιαδήποτε Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, αφού πέραν της ευρύτερης σημασίας που έχει μια τέτοια συνέλευση όλων των εθνών, για μας την Κύπρο έχει και την ιδιαιτερότητα ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει και διάφορες επαφές για να συζητήσει και την πορεία του κυπριακού προβλήματος και ενδεχομένως να ζητήσει και τη βοήθεια κάποιων χωρών.

Η μετάβαση του κ. Αναστασιάδη στην έδρα των Η.Ε. αποτέλεσε αντικείμενο προβολής του κυβερνητικού έργου αναφορικά με τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και ούτε λίγο ούτε πολύ τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να περάσουν το μήνυμα ότι πρόκειται για συνέχιση των διεργασιών που έγιναν στο Κρανς-Μοντάνα.

Ο κ. Γκουτέρες, Γ.Γ. του ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του οποίου έγινε η Διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα, κατέθεσε ένα πλαίσιο συμπερασμάτων στη βάση των συζητήσεων που έγιναν και ανέμενε ότι αυτό το πλαίσιο θα αποτελούσε ρόλο καταλύτη για να φθάσουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.

Η δική μας πλευρά αντί να κάμει τέτοιους διπλωματικούς χειρισμούς που να αναδείξουν την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς που επέμενε σε διατήρηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών της δικαιωμάτων, με τη διακοπή που επήλθε στις διαπραγματεύσεις η Τουρκία έφυγε από τη Διάσκεψη χωρίς να της καταλογιστεί η οποιαδήποτε ευθύνη.

Θα ήταν πολύ σημαντικό να επιτευχθεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και αξιοποιώντας το πλαίσιο συμπερασμάτων του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Είναι όμως αυτό πραγματοποιήσιμο;

Μετά από αυτήν τη συμπεριφορά μας και μερικούς μόνο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει κάποιος ότι θα έρθει ο κ. Γκουτέρες και θα αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία για επανέναρξη του διαλόγου σαν συνέχεια του τι έγινε στο Κρανς- Μοντάνα;

Ο κ. Αναστασιάδης ευρισκόμενος στην έδρα του Οργανισμού των Η.Ε. θα κάμει τις επαφές του και θα επιστρέψει χωρίς να κινηθεί φύλλο για το Κυπριακό και αυτό γιατί αντικειμενικά οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν.

Επιπρόσθετα οι συνθήκες έχουν επιβαρυνθεί και από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος απαξίωσε έγγραφο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης εφαρμογής της λύσης.

Το έγγραφο αυτό, το οποίο ο Πρόεδρος απέκρυψε από την πολιτική ηγεσία, το χαρακτήρισε σαν άτυπο έγγραφο το οποίο δεν έτυχε μακράς συζήτησης λόγω της έντασης που επικρατούσε εκείνη τη στιγμή.

Είναι και αυτό μια άλλη ένδειξη της απροθυμίας του να προχωρήσει με τις διαπραγματεύσεις δίνοντας τα μηνύματα που πρέπει για να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές της δεξιάς. Προς τι λοιπόν όλη αυτή η προσπάθεια να δώσουμε την εντύπωση ότι ο Πρόεδρος συνεχίζει να δίδει «μάχες» για το Κυπριακό;

Μήπως είναι γιατί πρέπει να δοθούν τα πρέποντα μηνύματα και προς τον υπόλοιπο κόσμο ότι ο Πρόεδρος αγωνιά και αγωνίζεται για τη λύση, έτσι που σαν υποψήφιος για τις επόμενες προεδρικές εκλογές να υφαρπάξει την ψήφο του απλού κόσμου; Τόσο δούλεμα δεν έτυχε ο κυπριακός λαός ποτέ στην ιστορία του.

Παρ’ όλες αυτές τις ραδιουργίες των σημερινών κυβερνώντων, ο κυπριακός λαός έχει αφυπνιστεί και θα σταθεί ανάχωμα στις προσπάθειες της δεξιάς και της ακροδεξιάς για να ξανακυβερνήσουν αυτό το τόπο.

*Μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy