«Το κόμμα που ηρωοποιεί τους προδότες…»

Της Μαρίνας Σάββα

Ο κ. Θάσος Σοφοκλέους με δηλώσεις του σε καθημερινή εφημερίδα αναφέρθηκε στη διαμαρτυρία που οργάνωσε το ΑΚΕΛ για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού για ανέγερση μνημείου του Γρίβα. Κάλεσε το ΑΚΕΛ να μην διαμαρτύρεται γιατί έτσι «διχάζει το λαό» και πρόσθεσε ότι δεν περίμενε κάτι άλλο από ένα κόμμα που «ηρωοποιεί τους προδότες». Δεν χρειάζεται να απαντήσει το ΑΚΕΛ στις κατηγορίες του κ. Θάσου Σοφοκλέους. Του απαντά η Ουρανία Κοκκίνου με τη συγκλονιστική της μαρτυρία τον Απρίλιο του 1991. «Προδότες δυστυχώς υπήρχαν και μάλιστα συνειδητοί πράκτορες των Άγγλων και πολλές φορές η Οργάνωση πέρασε από τον έσχατο κίνδυνο εξαιτίας τους και πολλά ήσαν τα θύματα της προδοσίας τους. Όλοι οι προδότες υπήρξαν μέλη της Οργάνωσης και φανατικοί εθνικόφρονες». Του απαντά ο ίδιος ο Γλαύκος Κληρίδης που αποκάλεσε τον Γρίβα κοινό δολοφόνο.

Το μόνο που θα πρέπει να μπει στον κόπο να απαντήσει ο ίδιος είναι ποιους και κυρίως γιατί αποκαλεί «προδότες», τους οποίους ηρωοποίησε το ΑΚΕΛ. Δεν μπορεί να δώσει απάντηση σε αυτό ο κ. Θάσος Σοφοκλέους. Το καλύτερο που θα είχε να κάνει θα ήταν να μην μιλήσει καν για να μην προκαλεί τη μνήμη όσων ζουν ακόμα και τη συνείδηση όσων γνωρίζουν. Για να μην προκαλεί τη μνήμη όσων είδαν τον Σάββα Μένοικο δεμένο πάνω στον ευκάλυπτο να λιθοβολείται επειδή ήταν ΑΚΕΛικός. Ήταν μάλιστα τόσο παλικάρια τα πρωτοπαλίκαρα του Γρίβα που όχι μόνο τον κτυπούσαν μέχρι θανάτου αλλά και ούρησαν πάνω του την ώρα που ξεψυχούσε. Καλύτερα να μην προκαλεί τη συνείδηση όσων γνωρίζουν. Όσων θυμούνται ένα παλικάρι ονόματι Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου που επειδή αρνήθηκε να συμμετέχει στο πραξικόπημα δολοφονήθηκε εν ψυχρώ. Όσων θυμούνται την εν ψυχρώ πολιτική δολοφονία του του Κυριάκου Παπαλαζάρου, ο δολοφόνος του οποίου ουδέποτε κατηγορήθηκε και ουδέποτε δικάστηκε. Όσων θυμούνται τον ηρωικό θάνατο του Σωτήρη Παπαλαζάρου που έθαψε τον αδελφό του, πολέμησε γενναία την ΕΟΚΑ Β και έτρεξε στην πρώτη γραμμή να υπερασπιστεί την πατρίδα μόλις έγινε η τουρκική εισβολή. Όσων θυμούνται τον Ευέλθοντα Ιωαννίδη που έμεινε να πολεμά μόνος του τους Τούρκους εισβολείς και όταν τον βρήκαν νεκρό, τον έθαψαν οι ίδιοι τιμής ένεκεν. Αυτοί και εκατοντάδες άλλοι είναι η ίδια η Ιστορία, το όνομα, η τιμή και η περηφάνια του ΑΚΕΛ. Καλύτερα, λοιπόν, ο κ. Θάσος Σοφοκλέους και ο κάθε κ. Θάσος να μην προκαλούν την μνήμη όσων θυμούνται τους ήρωες αλλά και τους προδότες. Αυτούς που ανέμιζαν τα καλάσνικοφ στις 15 Ιουλίου αλλά στις 20 Ιουλίου έτρεξαν να κρυφτούν στο Τρόοδος. Καλύτερα ο κ. Θάσος και ο κάθε κ. Θάσος να μην προκαλούν τη συνείδηση όσων γνωρίζουν και να σεβαστούν ότι μέχρι σήμερα θάβουμε ήρωες που αντιστάθηκαν στην προδοσία του 1974.

Υ.Γ.: «Το 1973 η Χούντα Β βρισκόταν στα σπάργανα, έτοιμη να δώσει το ματωμένο παρών της. Και είναι πια διαπιστωμένο ότι ο Γρίβας με άνθρωπό του στην Αθήνα βρισκόταν σε επαφή με τη Χούντα… Είναι τώρα πια βέβαιο, ότι η ΕΟΚΑ Β άρχισε από τον Δεκέμβρη του 1973 επαφές με το καθεστώς Ιωαννίδη. Τη συνεργασία αυτή χειριζόταν αποκλειστικά και μόνον ο Γρίβας, που δεν επέτρεπε σε κανένα από τους συνεργάτες του στην Κύπρο να πληροφορηθεί ποιοι ήταν οι όροι αυτής της συνεργασίας και πού απέβλεπε τελικά… Οι επαφές του Γρίβα με την Αθήνα -μυστικές και από το κρησφύγετό του στην Λεμεσό πάντα- πυκνώθηκαν τον Ιανουάριο του 1974, τον τελευταίο μην του γέρο στρατηγού». (Σπ. Παπαγεωργίου, Μακάριος, Πορεία Δια πυρός και Σιδήρου σελ. 165). Σε αυτόν τον άνθρωπο θέλετε να στήσετε μνημείο.

*Μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy