Το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ ενέκρινε την ίδρυση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας

Το Συμβούλιο των 28 Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ εξέδωσε σήμερα το πρωί απόφαση για τη θέσπιση μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO), λιγότερο από ένα μήνα μετά τη λήψη κοινοποίησης από τα κράτη μέλη της πρόθεσής τους να συμμετάσχουν.

Τα 25 κράτη μέλη που συμμετέχουν στην PESCO είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Κροατία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιρλανδία, , Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία.

Στις 13 Νοεμβρίου 2017, υπουργοί από 23 κράτη μέλη υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση για τη Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία (PESCO) και την απέστειλαν στην Ύπατο Εκπρόσωπο και στο Συμβούλιο. Στις 7 Δεκεμβρίου 2017, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία κοινοποίησαν επίσης την απόφασή τους να συμμετάσχουν στην PESCO.

Η απόφαση του Συμβουλίου για την ίδρυση της PESCO ορίζει:

– τον κατάλογο των συμμετεχόντων κρατών μελών
– τον κατάλογο φιλόδοξων και πιο δεσμευτικών κοινών δεσμεύσεων που ανέλαβαν τα συμμετέχοντα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων είναι η “τακτική αύξηση των προϋπολογισμών στον τομέα της άμυνας σε πραγματικούς όρους προκειμένου να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι”
– τη διακυβέρνηση της PESCO, με ένα γενικό επίπεδο που διατηρεί τη συνοχή και τη φιλοδοξία της PESCO, συμπληρωμένο από ειδικές διαδικασίες διακυβέρνησης σε επίπεδο σχεδίων
– διοικητικές ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των καθηκόντων γραμματείας για την PESCO σε επίπεδο σχεδίου και χρηματοδότησης

Η δήλωση των 28 χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία που προσδιορίζει έναν αρχικό κατάλογο 17 σχεδίων που θα αναληφθούν στο πλαίσιο της PESCO. Τα έργα καλύπτουν τομείς όπως η κατάρτιση, η ανάπτυξη ικανοτήτων και η επιχειρησιακή ετοιμότητα στον τομέα της άμυνας.

Η Κομισιόν εξέφρασε αμέσως μετά την ικανοποίησή της για τα σχέδια που υπέβαλαν 25 κράτη μέλη της ΕΕ σήμερα για να συνεργαστούν σε ένα πρώτο σύνολο 17 συνεργατικών αμυντικών έργων στο πλαίσιο της Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας (PESCO).

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέδωσε γραπτή δήλωση με την οποία τονίζει ότι  “τον Ιούνιο είπα ότι ήρθε η ώρα να ξυπνήσω την ωραία κοιμωμένη της Συνθήκης της Λισσαβόνας: τη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία”.

“Έξι μήνες αργότερα, αυτό συμβαίνει και χαιρετίζω τα μέτρα που έλαβαν σήμερα τα κράτη μέλη για να θέσουν τα θεμέλια μιας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης, καθώς δεν μπορεί και δεν πρέπει η ΕΕ να αναθέτει σε τρίτους την ασφάλεια και την άμυνά της”, τόνισε ο Πρόεδρος Γιούνκερ.

Το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο που προτείνει η Κομισιόν θα συμπληρώσει αυτές τις προσπάθειες και θα αποτελέσει ένα περαιτέρω κίνητρο για την αμυντική συνεργασία -περιλαμβανομένης της πιθανής χρηματοδότησης ορισμένων από τα έργα που παρουσιάστηκαν σήμερα.

Σήμερα, τα κράτη μέλη υπέγραψαν δήλωση που αναγγέλλει την προετοιμασία των πρώτων συνεργατικών σχεδίων σε τομείς όπως η ίδρυση ιατρικού κέντρου της ΕΕ, η θαλάσσια επιτήρηση, τα υποβρύχια, τα αεροσκάφη και η άμυνα στον κυβερνοχώρο.

Η PESCO είναι καθαρά διακυβερνητική. Το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο που προτάθηκε από την Κομισιόν τον Ιούνιο θα δημιουργήσει κίνητρα για τα κράτη μέλη να συνεργαστούν για την από κοινού ανάπτυξη και απόκτηση αμυντικού εξοπλισμού και τεχνολογίας μέσω συγχρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και πρακτικής υποστήριξης από την Κομισιόν. Τα κράτη μέλη αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου αύριο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy