«Τον Νοέμβριο συμπεράσματα για πορεία συνομιλιών»

Μέσα από τη διαπραγμάτευση, ειδικότερα τον Νοέμβριο όπου αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι συναντήσεις των ηγετών, θα μπορέσουμε να εξαγάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με το πώς προχωρά η όλη διαδικασία στο Κυπριακό, δήλωσε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας σε πανδημοτική εκδήλωση στην Αθηένου για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, είναι αποφασισμένος να εργαστεί, χωρίς να φείδεται κόπου και χρόνου για τον τερματισμό του σημερινού απαράδεχτου κατοχικού στάτους κβο.

Πρόσθεσε ότι μετά από 41 χρόνια ημικατοχής, δοκιμασίας και οδύνης, έχουν διαμορφωθεί συνθήκες που δημιουργούν καλύτερες προϋποθέσεις προσπέλασης της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς.

“Χωρίς να παραγνωρίζουμε θέσεις και τοποθετήσεις, που σαφώς μας βρίσκουν αντίθετους, σήμερα υπάρχει ένας νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης, με τον οποίο σημειώσαμε πρόοδο σε σημαντικά θέματα. Υπάρχει, όμως, απόσταση και διαφωνία σε άλλα εξίσου σημαντικά θέματα”, είπε.

Σημείωσε ότι “μέσα από τη διαπραγμάτευση, ειδικότερα τον Νοέμβριο όπου αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι συναντήσεις των ηγετών, το αποτέλεσμα αυτής της εντατικοποίησης των συνομιλιών θα μας επιτρέψει να εξαγάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με το πώς προχωρά η όλη διαδικασία και πόσο βάσιμες είναι οι ελπίδες για τον οριστικό τερματισμό της σύγχρονης εθνικής περιπέτειάς μας”.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, καλεί την Τουρκία να επιδείξει καλή θέληση, ειλικρινή πολιτική βούληση και μια εποικοδομητική στάση για να συμβάλει αποτελεσματικά στις προσπάθειες επίτευξης λύσης, όπως επανειλημμένα, δημόσια και παρασκηνιακά έχει δεσμευτεί απέναντι στους συμμάχους της.

Επιπλέον καλεί τους διεθνείς εκείνους παράγοντες, που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό και πείσθηκαν ότι η Άγκυρα θα συνεργαζόταν για τη λύση του, επικαλούμενη τα συμφέροντα, δήθεν, των Τουρκοκυπρίων, να ασκήσουν την επιρροή τους.

“Τιμώντας τον αγώνα του «ΟΧΙ», απευθύνουμε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι συνεχίζουμε, με πίστη στο δίκαιό μας, τον αγώνα για μια έντιμη, αξιοπρεπή και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος” κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy