Βάλτε… πετρέλαιο. Έχουμε πολύ δρόμο…

Του Τάσου Περδίου

Για να μην κατηγορηθούμε για στείρα αντιπολίτευση ή μεροληπτική στάση ενάντια στις εταιρείες πετρελαιοειδών, ας παραθέσουμε αυτούσιο απόσπασμα από απάντηση του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, στη βουλευτή του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, σχετικά με τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό. Η απάντηση είναι φρέσκια, ημερομηνίας 2 Ιουνίου 2017:

«Παρ’ όλο που οι πλείστες εταιρείες πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι τα νέα τους τερματικά στο Βασιλικό θα είναι έτοιμα το 1° τρίμηνο του 2019, το ΥΕΕΒΤ και το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρούν ότι είναι εφικτή η μετακίνηση των εταιρειών πετρελαιοειδών “προσωρινά” σε υφιστάμενα τερματικά στην περιοχή Βασιλικού μέχρι το τέλος του 2017. Σε υπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 24.11.2016 στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην οποία συμμετείχαν οι εταιρείες πετρελαιοειδών και υγραερίου, και παράγοντες της Λάρνακας, τέθηκε στόχος για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών (υγρών καυσίμων) μέχρι το τέλος του 2017, δεδομένου ότι στην περιοχή Βασιλικού λειτουργεί ήδη ένα ιδιωτικό τερματικό και μέχρι τέλος του 2017 είναι δυνατόν να είναι έτοιμο και δεύτερο τερματικό. Το κράτος από την πλευρά του θα επισπεύσει τις διαδικασίες αδειοδότησης ή/και εγκρίσεων που απαιτούνται. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες υγρών καυσίμων μπορούν να μετακινηθούν και να φιλοξενηθούν προσωρινά στα τερματικά αυτά, μέχρι την ανέγερση των δικών τους τερματικών».

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες ερμηνείες. Τουλάχιστον οι εταιρείες υγρών καυσίμων μπορούν να φύγουν από τη Λάρνακα εντός του νέου Διατάγματος, δηλαδή μέχρι την 1η Μαρτίου 2018. Το γιατί δεν το πράττουν και δεν θα το πράξουν, ας το απαντήσουν όσοι έχουν τις τύχες αυτής της Πολιτείας στα χέρια τους.

Στο πρώτο μέρος της ίδιας απάντησης, ο αρμόδιος υπουργός στην ουσία το παραδέχεται ανάμεσα στις γραμμές ότι δεν πρόκειται να τηρηθεί ούτε το νέο χρονοδιάγραμμα. «Οι πλείστες εταιρείες πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι τα νέα τους τερματικά στο Βασιλικό θα είναι έτοιμα το 1° τρίμηνο του 2019» είναι η ακριβής φράση του.  Που σημαίνει ότι ακόμα και αν είναι έτοιμα το πρώτο τρίμηνο του 2019, δεν μπορεί να γίνει μετακόμιση αυτού του μεγέθους ούτε σε μέρες ούτε σε εβδομάδες. Οπότε, αντίο και το 2019.

Για τις εταιρείες υγραερίου μην το ψάχνετε, αλλά σημειώστε:  Σε οποιαδήποτε περίπτωση, με κοινοπραξία ή χωρίς, αρχίστε να συνηθίζετε στη θέα τους στην παραλία της Λάρνακας και για τα επόμενα 4-5 χρόνια. Τουλάχιστον…

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy