Βουλή: Πιο σωστή ενημέρωση για τον φυσιολογικό τοκετό

Το γεγονός ότι η Κύπρος τοποθετείται μεταξύ των πρώτων χωρών στις καισαρικές τομές, φτάνοντας στο υψηλό ποσοστό της τάξης του 56,9%, συζητήθηκε εκ νέου κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής.

Κύριες αιτίες για το μεγάλο αυτό ποσοστό, όπως λέχθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, είναι και “η αμυντική προσπάθεια” των γιατρών, οι οποίοι δεν θα συναντήσουν πιθανά προβλήματα που αναφύονται στο φυσιολογικό τοκετό καθώς και η νοοτροπία της σύγχρονης Κύπριας γυναίκας που απαιτεί αυτή τη μέθοδο τοκετού.

Ενώπιον της Επιτροπής, τονίστηκε ότι το ποσοστό των γεννήσεων με καισαρική τομή στην Κύπρο έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις δύο τελευταίες δεκαετίες και συγκρίνεται πλέον με χώρες της Λατινικής Αμερικής και όχι με ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο φυσιολογικός τοκετός πρέπει να αποτελεί το σημείο αναφοράς για κάθε χώρα και οι καισαρικές τομές δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% του συνόλου των γεννήσεων.

Όπως αναφέρθηκε από εμπειρογνώμονες στη συζήτηση της Επιτροπής, τα υψηλά ποσοστά που παρατηρούνται στην Κύπρο οφείλονται ως επί το πλείστον στην έλλειψη ενημέρωσης από ειδικούς σε σχέση με τον φυσιολογικό τοκετό και τα πλεονεκτήματα του, η αυξημένη ηλικία των γυναικών που μένουν έγκυες και η ελαχιστοποίηση των κινδύνων του τοκετού στην περίπτωση της καισαρικής.

Επίσης, ο αυξημένος αριθμός των πολύδυμων κυήσεων – λόγω της βελτίωσης των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής – για τις οποίες η καισαρική είναι μονόδρομος, ο φόβος για τη ζωή του παιδιού και της μητέρας οδηγούν την γυναίκα και το ζευγάρι να προσφεύγουν σε καισαρική, και η επιθυμία των γυναικών να επιλέγουν την καισαρική τομή, είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης από τον γιατρό, είτε ακόμη και μετά από τη σωστή ενημέρωση, αφού ο γιατρός οφείλει νομικά και δεοντολογικά να ακολουθεί την απόφαση της εγκύου.

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, είπε ότι η Κύπρος έχει πρωτιά και πως δεν λήφθηκαν αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση του θέματος. Δίνοντας τα πιο πρόσφατα στοιχεία του 2014-2015, είπε ότι οι γεννήσεις με καισαρική τομή στην Κύπρο ανέρχονται σε ποσοστό 56, 9% και με φυσιολογικό τοκετό στο 43,1%. Ο ιδιωτικός τομέας καταγράφει ποσοστό 61% στις καισαρικές τομές και ο δημόσιος τομέας 39%.

Ο Διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Αγαθοκλής Χριστοφίδης ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια άλλαξε η συμπεριφορά των Κυπρίων γυναικών, τις οποίες και χαρακτήρισε ως “ανώριμες” και “απαιτητικές”, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά λένε στους γιατρούς τους “θέλω το μωρό μου να γεννηθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για να είναι στο συγκεκριμένο ζώδιο”.

“Γίνεται ενημέρωση, γίνονται μαθήματα για να ενημερωθούν για τον φυσιολογικό τοκετό, δυστυχώς δεν τα καταφέραμε”, πρόσθεσε.

Ο Διευθυντής των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών Ανδρέας Ξενοφώντος ανέφερε ότι λόγω του ότι οι πιο πολλές γεννήσεις γίνονται με καισαρική, υπάρχει πρόβλημα και στο χώρο των μαιών, που πρέπει να έχουν διενεργήσει σαράντα φυσιολογικούς τοκετούς ώστε να πάρουν την επαγγελματική τους άδεια.

Ανέφερε ακόμη ότι στο Νοσοκομείο Λεμεσού, έχει δημιουργηθεί αίθουσα φυσιολογικού τοκετού με πλήρη εξοπλισμό.

Εκπρόσωπος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι ο ΠΙΣ θεωρεί ότι η καισαρική τομή, στις περιπτώσεις που ιατρικά επιβάλλεται, είναι μια σωτήρια επέμβαση για την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού και της μητέρας και θα πρέπει κάθε γυναίκα να έχει το δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασης σε αυτήν, εφόσον την χρειάζεται. Εισηγήθηκε ακόμη όπως στο έντυπο αίτησης για την εγγραφή του νεογέννητου παιδιού να συμπεριλαμβάνεται ειδικό πεδίο στο οποίο να δηλώνει ο γυναικολόγος τη μέθοδο του τοκετού.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας Μάριος Λιασίδης είπε με βάση στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας υπάρχει αύξηση των καισαρικών τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα κρατικά μαιευτήρια. Επίσης το 30-35% των καισαρικών τομών γίνονται κατόπιν επιθυμίας της μητέρας χωρίς να υπάρχει ιατρική ένδειξη.

“Η εξώθηση των γιατρών και μαιών στην άσκηση αμυντικής ιατρικής είναι άλλος παράγοντας, που συμβάλει σε μικρότερο ποσοστό, στην αύξηση των καισαρικών. Εμείς πρώτοι τονίζουμε ότι η αμυντική ιατρική δεν είναι η επιθυμητή και δεν πρέπει να είναι η επιδιωκόμενη ιατρική”, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε ακόμη, σε αντιδεοντολογική συμπεριφορά από μειοψηφική μερίδα συναδέλφων, οι οποίοι με διάφορα προσχήματα ωθούν την έγκυο στην καισαρική τομή χωρίς να υπάρχει ιατρική ένδειξη, για λόγους δικών τους συμφερόντων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου σε δηλώσεις του ανέφερε πως “είναι θέμα για το οποίο θεωρείται μίζα και έχει να κάμει με την υγεία του λαού μας και πρωτίστως των γυναικών. Αυτό το οποίο διαπιστώσαμε, είναι ότι δυστυχώς το θέμα διαιωνίζεται χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, όπου η χώρα, η Πολιτεία να έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και σχεδιασμό για διαμόρφωση συνείδησης και κουλτούρας”.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου είπε ότι η θέση μας είναι ότι εκεί που χρειάζεται για λόγους υγείας για να προστατευτεί η γυναίκα που θα γεννήσει ή το μωρό, επιβάλλεται να γίνεται. “Όμως εκεί που δεν χρειάζεται, δεν πρέπει να γίνεται η καισαρική τομή γιατί υπάρχουν πάρα πολλά ρίσκα. Δεν θέλουμε να περνά από το μυαλό μας ότι οι καισαρικές τομές γίνονται για το χρήμα αλλά να γίνονται εκεί που επιβάλλεται”, πρόσθεσε.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου είπε πως θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά απογοητευτικό το ότι η Κύπρος συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση παγκόσμια στον αριθμό των γεννήσεων που γίνονται με καισαρικές τομές.

“Ακούσαμε πάρα πολλά στην Επιτροπή. Οφείλω να πω ότι αρκετά από τα οποία ακούσαμε εμένα προσωπικά με προβλημάτισαν διότι υπήρχε μια συνεχής αναφορά στη νοοτροπία των γυναικών που ζητούν να γίνονται καισαρικές, η νοοτροπία των Κυπρίων γυναικών οι οποίες φυγοπονούν αλλά δεν ακούσαμε για τη νοοτροπία που επικρατεί και στον ιατρικό κόσμο που να εξηγεί γιατί να έχουμε αυτή τη θλιβερή πρωτιά”.
Όλα τα μέλη της Επιτροπής Υγείας τόνισαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπως γίνει συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης για τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού έναντι της καισαρικής τομής τόσο για την μητέρα όσο και για το παιδί.

Επίσης, η προσπάθεια αυτή να ξεκινά από το σχολείο, όχι υπό μορφή μαθήματος επιλογής, αλλά να γίνεται διδασκαλία όλων των παιδιών – κοριτσιών και αγοριών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy