Bloomberg: Η Κυβέρνηση Ερντογάν πιέζει τις τράπεζες να δίνουν φθηνά δάνεια

Βασικό μέρος της εκστρατείας της έχει κάνει η Κυβέρνηση της Τουρκίας, σύμφωνα με το Bloomberg, την παραχώρηση φθηνής πίστωσης, πιέζοντας τις τράπεζες να αναλάβουν μεγαλύτερους κινδύνους σε μια οικονομία, η οποία βρίσκεται ήδη στο χείλος της ύφεσης.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Κυβέρνηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν παροτρύνει τις κρατικές τράπεζες να επεκτείνουν την παραχώρηση φθηνών δανείων σε βιομηχανίες που καλύπτουν τη γεωργία και σε ποδοσφαιρικά σωματεία και να βοηθήσουν τους καταναλωτές να πληρώσουν τις πιστωτικές τους κάρτες ή να λάβουν επιτόκια χαμηλότερα των επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια.

Αναφέρει ότι η τουρκική Κυβέρνηση ελπίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα αναγκάσει και άλλες τράπεζες να συμμετάσχουν στην παραχώρηση φθηνής πίστωσης μετά την απόφαση τους να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων και των αιτημάτων αναδιάρθρωσης χρεών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η τουρκική Κυβέρνηση αποφεύγει τη λήψη σημαντικών μέτρων, όπως η δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» για την απελευθέρωση των ισολογισμών των τραπεζών από τα ΜΕΔ, επειδή «υποτιμά το μέγεθος του προβλήματος και το θεωρεί πολιτικά δαπανηρό», δήλωσε ο αναλυτής της Bloomberg Intelligence Tomasz Noetzel.

“Η Κυβέρνηση φαίνεται να χρησιμοποιεί κρατικές τράπεζες για την επίλυση ορισμένων προβλημάτων, αλλά η προσφορά φθηνότερων δανείων δεν είναι ο τρόπος για την ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος”, υπογράμμισε ο ίδιος.

Ανέφερε ότι το θέμα της «κακής τράπεζας» θα μπορούσε να επανεμφανιστεί φέτος με τα δάνεια που αναμένεται να αυξηθούν, προσθέτοντας ότι ορισμένα από τα δάνεια ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονται επί του παρόντος υπό στενή παρακολούθηση, θα μπορούσαν να καταγραφούν ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτά είναι άσχημα νέα για τον Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών που θα γίνουν τον επόμενο μήνα. Αναφέρει ότι Ερντογάν ήταν Πρόεδρος σε χρόνια που υπήρχε ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη η οποία τερματίστηκε με την συντριβή της τουρκικής λίρας το 2018.

Ωστόσο, σημειώνει το Bloomberg, ενώ η λίρα έχει ανακτήσει το ένα τρίτο της αξίας της από τον Αύγουστο, εξακολουθεί να είναι ένα από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών με τις χαμηλότερες επιδόσεις στον κόσμο.

Ο πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος κατά τα τελευταία 15 χρόνια και περισσότεροι Τούρκοι διατηρούν καταθέσεις σε χρυσό και ξένο νόμισμα.

Η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών πιστεύει ότι οι τράπεζες έχουν αρκετά «πολεμοφόδια» για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις έστω και αν σχεδόν διπλασιάσουν τις εκτιμήσεις για το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων για το 2019 στο 6% και καθώς η υποτίμηση της λίρας ωθεί υψηλότερα το κόστος χρηματοδότησης, πλήττοντας τα κέρδη και αποδυναμώνοντας τα κεφαλαιακά αποθέματα.

Ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τουρκικών τραπεζών ενδέχεται να μειωθεί στο 15,5% από 18%, αναφέρουν οι ρυθμιστικές αρχές, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι σημαντικά πάνω από την απαίτηση Basel III που είναι 8% και του εθνικού ελάχιστου για 12%.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy