Τρ. Κύπρου: Σχέδιο αναδιοργάνωσης με 400 λιγότερους εργαζόμενουςΠαράθυρο για νέες αποχωρήσεις ενόψει της κατάργησης θέσεων

Η Τράπεζα Κύπρου ετοιμάζει πλάνο αναδιοργάνωσης με 400 λιγότερους εργαζόμενους, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες αποχωρήσεις ενόψει της κατάργησης θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, η Τράπεζα κάλυψε το στόχο του σχεδίου εθελούσιας εξόδου, αφού υποβλήθηκαν περισσότερες από 400 αιτήσεις. Μάλιστα η διεύθυνση προχώρησε ήδη στην ανάλυση των αιτήσεων και στην ετοιμασία προκαταρκτικού πλάνου αναδιάρθρωσης, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου σε σύσκεψη με τη Διοίκηση της Τράπεζας.

Ακολούθως θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις και θα ενημερωθούν όσοι θα γίνει αποδεκτή η αίτησή τους, αφού η Τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα να μην εγκρίνει την αποχώρηση των εργαζομένων τους οποίους θεωρεί απαραίτητους.

Επίσης, όπως πληροφορούμαστε, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν υπέβαλαν αίτηση, αλλά δεν εμπίπτουν στο πλάνο αναδιάρθρωσης, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενοι πλεονασμοί.

Σημειώνεται ότι το πλάνο αναδιάρθρωσης αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος ψηφιακής μεταμόρφωσης της Τράπεζας, το οποίο περιλαμβάνει την κατάργηση σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας. Σήμερα η Τράπεζα εργοδοτεί 4.155 άτομα, εκ των οποίων οι 108 σχετίζονται με το Project Helix και αναμένεται να μεταφερθούν στον αγοραστή μέχρι το τέλος του έτους, αλλά έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, η οποία συμφωνήθηκε. Με την αποχώρηση των 400 εργαζομένων, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου, το προσωπικό θα μειωθεί κατά 10%. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το σχέδιο εθελούσιας εξόδου προνοεί αποζημιώσεις μέχρι 200 χιλ. ευρώ αφορολόγητα και άλλα ωφελήματα, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και τον ετήσιο μισθό του κάθε εργαζόμενου.

Αλλαγή του συστήματος αμοιβών

Εν τω μεταξύ, ο διευθύνοντας σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, προανήγγειλε χθες αλλαγή του συστήματος αμοιβών, στη βάση της θέσης και της απόδοσης του κάθε εργαζόμενου. Μάλιστα σε δηλώσεις του στο πλαίσιο του Limassol Economic Forum είπε ότι «οι τράπεζες πρέπει να κινηθούν γρήγορα και να συζητήσουν με τις συντεχνίες για να προωθήσουν ένα πιο δίκαιο» σύστημα αμοιβών, προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα γίνει το τρέχον έτος, αλλά «θα γίνει και είναι αναπόφευκτο».

Επίσης, αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είπε ότι «δεν υπάρχει περίοδος χάριτος», προσθέτοντας ότι τα προβλήματα του παρελθόντος πρέπει να επιλυθούν με ταχύτερα χρονοδιαγράμματα. Τα πρώτα δύο καταστήματα χωρίς παραδοσιακούς ταμίες Ο Π. Νικολάου αναφέρθηκε ακόμη στην τεχνολογική αναταραχή, λέγοντας ότι αποτελεί πρόβλημα αλλά και ευκαιρία.

Ανέφερε επίσης ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχουν οι παραδοσιακοί ταμειακοί λειτουργοί πίσω από έναν πάγκο, αφού για αυτό θα υπάρχουν αυτόματες ταμειακές μηχανές, αλλά τα καταστήματα θα είναι σημεία επαγγελματικών συμβουλών και πληροφόρησης. Προανήγγειλε μάλιστα ότι η Τράπεζα θα λειτουργήσει δύο τέτοια καταστήματα νωρίς τον επόμενο χρόνο, στη Λευκωσία και στη Λεμεσό.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου