BORIS KOMOTSKIY: Ο πλούτος της Ρωσίας δεν ανήκει στο λαό της

Το ΚΚΡΟ στηρίζει την εξωτερική πολιτική της Μόσχας, αλλά είναι σε κάθετη ρήξη για τα εσωτερικά ζητήματα


Οι Ρώσοι κομμουνιστές στηρίζουν την εξωτερική πολιτική της Μόσχας, έναντι της ολομέτωπης επίθεσης του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, αλλά βρίσκονται σε κάθετη ρήξη με τη ρωσική κυβέρνηση ως προς την εσωτερική πολιτική, τονίζει μιλώντας στην «Χαραυγή» ο Boris Komotskiy, Μέλος του Προεδρείου του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, βουλευτής και αρχισυντάκτης της «Πράβδα». Ο Ρώσος κομμουνιστής τονίζει ότι στην πάλη του ΚΚΡΟ για να οικοδομήσει ξανά το σοσιαλισμό, είναι προαπαιτούμενο η προστασία της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της άμυνας της χώρας από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Ο B. Komotskiy αναλύει παράλληλα την τραγική κατάσταση για το ρωσικό λαό από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης και την παλινόρθωση του καπιταλισμού μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Συνέντευξη στον Νικόλα Νικόλα

Στην εξωτερική πολιτική στηρίζετε τη ρωσική κυβέρνηση στην επίθεση που δέχεται μετά την επέμβαση ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. 


Σήμερα, ναι, συμφωνούμε με το κόμμα του Πούτιν ως προς την εξωτερική πολιτική, λόγω της επίθεσης που δέχεται η πατρίδα μας. Μας ενδιαφέρει η προστασία της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Ρωσίας, από όλες αυτές τις επιθέσεις που δέχεται και παράλληλα στηρίζουμε τους κατοίκους στις γειτονικές περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ. Εχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε τη δική τους βούληση και αυτοδιάθεση έναντι στο φασιστικό καθεστώς του Κιέβου. Οπως στηρίξαμε και την ανεξαρτησία των κατοίκων της Κριμαίας που επανενώθηκαν με τη Ρωσία.

Ως προς τη δική μας απαίτηση, ζητούμε από τη Μόσχα να αναγνωρίσει επίσημα την ανεξαρτησία των δυο δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ. Συστηματικά επίσης βοηθούμε τους κατοίκους αυτών των περιοχών και για την ανθρωπιστική κρίση. Ως ΚΚΡΟ κάνουμε εκστρατείες συλλογής τροφίμων, φαρμάκων και ειδών ανάγκης. Εχουμε στείλει ως κόμμα πάνω από 36 κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015. Πολύ συχνά σύντροφοι από το κόμμα επισκέπτονται τις περιοχές στο Ντονμπάς διανέμοντας τη βοήθεια και στηρίζουμε ειδικότερα τα νοσοκομεία της περιοχής και τους κομμουνιστές.

Υποστηρίζουμε την πολιτική της ρωσικής κυβέρνησης όσον αφορά τον εξοπλισμό του στρατού μας, αφού όπως δείχνουν τα γεγονότα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αποκρουστεί η επιθετικότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού κατά της χώρας μας. Να σας θυμίσω ότι τη δεκαετία του ’90 βομβάρδισαν την Γιουγκοσλαβία στο κέντρο της Ευρώπης. Είναι μια υπαρκτή απειλή και οι χώρες χρειάζονται να έχουν την επάρκεια να αμυνθούν σε τέτοιες απειλές.


Στην πάλη του ΚΚΡΟ για να οικοδομήσουμε ξανά το σοσιαλισμό στη χώρα μας, η προστασία της ανεξαρτησίας της Ρωσίας είναι προαπαιτούμενο.

Ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Ρωσία ποια είναι τα κυριότερα εσωτερικά ζητήματα που σας φέρνουν αντιμέτωπους με τον Βλαντιμίρ Πούτιν;

Στην εσωτερική πολιτική είμαστε σε κάθετη αντίθεση με την κυβέρνηση. Η κυβερνητική πολιτική είναι καθαρά νεοφιλελεύθερη. Πολλές φορές οι υπουργοί λένε ότι πρέπει να αυξηθεί η εσωτερική παραγωγή για να μειωθούν οι εισαγωγές, ιδιαίτερα μετά την επίθεση που δεχθήκαμε με την ουκρανική κρίση και τις προκλητικές κυρώσεις. Στην πραγματικότητα όμως τίποτα δεν γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση. Τα επίσημα στατιστικά αποδεικνύουν ότι το εισαγωγικό εμπόριο ολοένα και αυξάνεται. Ακόμα και από τις ΗΠΑ.


Ακόμη μια διαφωνία μας με την κυβέρνηση είναι η αντίληψη ότι για όλα τα προβλήματα που έχει η χώρα, πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Οι ολιγάρχες και ο πλούτος συνεχίζουν να αυξάνουν τα κέρδη τους. Εχουμε καταθέσει σειρά νομοσχεδίων και προτάσεων ενάντια στον πλούτο, αλλά αντιμετωπίζουμε κάθε φορά την ολομέτωπη επίθεση των άλλων πολιτικών δυνάμεων και της κυβέρνησης.

Προτείνουμε κλιμακωτή φορολόγηση, αφού σήμερα, ανεξάρτητα με το εισόδημα, όλοι πληρώνουν 13% φόρο εισοδήματος. Και η καθαρίστρια που παίρνει 100 ευρώ πληρώνει 13% και ο καπιταλιστής που έχει αποδοχές ένα εκατομμύριο. Είναι κάτι απίστευτο. Και η πρόταση μας όχι μόνο θα ελαφρύνει τους εργαζομένους, αλλά θα φέρει και μεγάλα έσοδα στα δημόσια ταμεία από τη δικαιότερη φορολόγηση του πλούτου και των ολιγαρχών. Ομως είναι σθεναρή η αντίσταση σε τέτοιες προτάσεις. Ο ίδιος ο Πούτιν το έχει απορρίψει ασυζητητί.

Ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα για το ρωσικό λαό είναι η ραγδαία αύξηση των τιμών. Προτείναμε σταθεροποίηση των τιμών μέσα από ελέγχους, αλλά τίποτε δεν γίνεται. Η τιμή που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής για ένα προϊόν φτάνει μέχρι και το oκταπλάσιο από όσα το πουλά ο παραγωγός. Eίναι ανήκουστο. Το εμπόριο λειτουργεί παρασιτικά και κερδοσκοπικά ενώ έτσι δεν ενισχύεται ούτε η εγχώρια γεωργοκτηνοτροφία.


Δημιουργώντας ανεξήγητα φαινόμενα, με τη Ρωσία να είναι πρώτη σε εισαγωγές προϊόντων, στα οποία άλλοτε ήταν αυτάρκης.

Προτείνουμε πραγματική ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής που θα καθιστούν αχρείαστες τις εισαγωγές και πιθανόν να μας φέρουν και σε θέση εξαγωγών συγκεκριμένων προϊόντων.

Τι γίνεται σε επίπεδο παροχών και σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία και η παιδεία;


Είναι τεράστια τα προβλήματα στον τομέα των κοινωνικών παροχών. Σημαντικές περικοπές και αύξηση της φτώζειας. Ενα σημαντικός αγώνας που δίνουμε είναι ενάντια στις προσπάθειες της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια. Στη Ρωσία ο μέσος όρος θνησιμότητας για τους άντρες είναι στα 60. Στόχος τους είναι να μην δίνουν σύνταξη σχεδόν σε κανένα…

Εχουν μειωθεί κάθετα τα κονδύλια για την παιδεία, την επιστήμη και την υγεία. Εχουν μειωθεί αισθητά οι αριθμοί των νοσοκομείων που λειτουργούν, αλλά και των γιατρών και των νοσοκόμων.

Ως βουλευτής βλέπω στην περιφέρεια μου να κλείνει το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο, ιδιαίτερα εκτός αστικών κέντρων. Με αποτέλεσμα να χρειάζεται κάποιος που θα πάθει για παράδειγμα, καρδιακή προσβολή, να μεταφερθεί 100 με 150 χιλιόμετρα μακριά για να εισαχθεί στην εντατική… Οπως αντιλαμβάνεσται αυτό κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές.


Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι έγκυες γυναίκες. Σκεφτείτε τι γίνεται όταν μια γυναίκα αντιμετωπίσει πρόβλημα και θα πρέπει στην κατάστασή της να μεταφερθεί τόσο μακριά. Είναι πρωτόγνωρα πράγματα, ιδιαίτερα για ένα λαό που έζησε τις κοινωνικές κατακτήσεις επί Σοβιετικής Ενωσης.

Και τα σχολεία μειώνονται δραματικά, τόσο στα χωριά όσο και στις πόλεις. Λόγω των περικοπών κλείνουν συνεχώς σχολεία και τα παιδιά αντί να πάνε σχολείο στην περιοχή τους, μαζεύονται σε λεωφορεία και μεταφέρονται πολύ πιο μακριά σε «περιφερειακά» ιδρύματα. Είναι αποδεδειγμένο, ότι στα χωριά όπου κλείνουν τα σχολεία, παρουσιάζεται το φαινόμενο της αστυφιλίας. Τα νεαρά ζευγάρια φεύγουν από τα χωριά προς τις πόλεις για να πάνε τα παιδιά τους σχολείο ευκολότερα. Σιγά σιγά ολόκληρα χωριά χάνονται. Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες πλέον χωριά στη Ρωσία που απλά αναφέρονται στον χάρτη. Δεν κατοικούνται πλέον.

Οι περικοπές φυσικά αγγίζουν και την ανώτατη εκπαίδευση με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα πρωτόγνωρο πλήγμα στις επιστήμες. Δίνουμε μια μεγάλη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή η Ακαδημία Επιστημών της Ρωσίας. Εχει κατατεθεί κυβερνητική πρόταση στο κοινοβούλιο που προνοεί απόλυση πολλών επιστημόνων και ακαδημαϊκών. Και δεν είναι μόνο το ζήτημα αυτών που μένουν άνεργοι, αλλά το πλήγμα στην παιδεία και την επιστήμη, από την υποβάθμιση του ιδρύματος. Γίνονται συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες με στόχο να επιβιώσει η Ακαδημία. Είναι κάτι που ανησυχεί πάρα πολύ το ΚΚΡΟ, αφού τα τελευταία χρόνια ο τομέας της επιστήμης έχει ήδη δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα και απώλειες. Αν κλείσει και η Ακαδημία οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες.


Ως ΚΚΡΟ είμαστε κάθετα αντίθετοι σε τέτοιου είδους «μεταρρυθμίσεις» που υποβαθμίζουν την παιδεία με μόνο στόχο να κερδίσουν κέρδη οι ιδιώτες που θα επιχειρήσουν να τα αντικαταστήσουν, χωρίς να εγγυούνται ανάλογη ποιότητα.

Πέραν από τις προτάσεις σας για τα κοινωνικά προβλήματα ποιος είναι ο πολιτικός στόχος που βάζεται μπροστά σας;

Ο βασικός μας στόχος είναι να παραιτηθεί αυτή η κυβέρνηση των νεοφιλελεύθερων. Είναι κάτι που προτάσσουμε στις συγκεντρώσεις, στις διαμαρτυρίες και στους αγώνες μας. Απαιτούμε να απαλλαγεί η Ρωσία από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Να γίνει ξανά ο λαός αφέντης. Πρόσφατα σε μια συγκέντρωση αλληλεγγύης με τον κόσμο της Κριμαίας, ένας γέρος σύντροφος κρατούσε ένα πανό που έλεγε: «Η Κριμαία είναι δική μας, αλλά ο πλούτος της γης μας είναι ξένος»… Ολα είναι στα χέρια ολιγαρχών, δεν είναι του ρωσικού λαού. Στοχεύουμε σε μια κυβέρνηση αριστερή με απώτερο στόχο τον σοσιαλισμό. 

«Οχι στον αντισοβιετισμό στη Ρωσία»

«Ο κάθε τίμιος άνθρωπος αναγνωρίζει, 70 χρόνια μετά την Αντιφασιστική Νίκη, τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε ο σοβιετικός λαός και ο Κόκκινος Στρατός στη συντριβή του ναζισμού. Με την καθοδήγηση του ΚΚ ο σοβιετικός λαός έπνιξε το φασισμό, ενώ ανάλογο καθοδηγητικό ρόλο είχαν οι κομμουνιστές στα κινήματα αντίστασης στην υπόλοιπη κατεχόμενη από τους ναζί Ευρώπη. Για αυτό πρέπει να αντισταθούμε στην παραχάραξη της ιστορίας. Υπάρχει λόγος που επικεντρώνονται στην παραχάραξη του ρόλου της ΕΣΣΔ εν μέσω συστημικής κρίσης και ενώ ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός βρυχάται ολοένα και πιο επιθετικά. Ανάλογα εντείνεται ο αντικομμουνισμός και ο αντισοβιετισμός. Το είδαμε στα ψηφίσματα της ΕΕ και της ΚΣΣΕ. Το βλέπουμε με τη ”ναζιστική αναγέννηση” που στηρίζουν στην Ουκρανία. Αλλά και στο εσωτερικό το ΚΚΡΟ φωνάζει ”όχι στον αντισοβιετισμό στη Ρωσία”. Γιατί μπορεί στην Ουκρανία οι ΗΠΑ και οι συμμάχοι τους να αξιοποιούν τους νεοναζί για τους σκοπούς τους, αλλά και στη Ρωσία έχουμε φαινόμενα αντισοβιετισμού. Ντόπιοι φιλελεύθεροι εξαπολύουν ολόκληρες εκστρατείες για να σβήσουν από τη λαϊκή μνήμη το κάθετι που θυμίζει τις σοβιετικές επιτυχίες και κατακτήσεις. Η ουσία του σημερινού αντισοβιετισμού, βρίσκεται στην προσπάθεια τους να σβήσουν τις σοσιαλιστικές αξίες από τον χάρτη. Χύνοντας το δηλητήριο τους που ανοίγει διαδρόμους στους νεοναζί. Η ίδια η ΕΣΣΔ δεν νικήθηκε από τη δύναμη των όπλων ή από κυρώσεις. Ομως η ρωσοφοβία και ο αντισοβιετισμός έγινε όπλο στα χέρια όσων κατάστρεψαν την Σοβιετική Ενωση».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.