Η τ/κ πλευρά αναμένει την πραγματοποίηση των επαφών του απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ «τον κατάλληλο χρόνο», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού.

Σχολιάζοντας το προσχέδιο έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ που δόθηκε προς τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ για την περίοδο 12 Αυγούστου 2017 μέχρι 21 Μαΐου 2018, ο κ. Μπουρτζιού γράφει ότι ο ΓΓ επισημαίνει την σημασία της ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, της επίτευξης κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας, την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου προς όφελος των δύο κοινοτήτων και την επίτευξη συνολικής λύσης.

Ο Μπαρίς Μπουρτζιού περιγράφει ως αδικία που έγινε και στην έκθεση του κ. Γκουτέρες τον περασμένο Σεπτέμβριο, το ότι «στην προσπάθειά του να είναι ισορροπημένος μεταξύ των δύο πλευρών, δεν έκανε αναφορά ότι σε αυτή την διάρκεια η τ/κ πλευρά είχε θετική προσέγγιση ενώ η ε/κ πλευρά αρνητική». Ως παράδειγμα αναφέρει και πάλι το θέμα της κινητής τηλεφωνίας που ήταν μεταξύ των ΜΟΕ, αλλά δυστυχώς – όπως γράφει – η λειτουργία των κινητών και στις δύο περιοχές δεν μπόρεσε να επιτευχθεί λόγω της αρνητικής στάσης της ε/κ πλευράς. «Αυτή η πραγματικότητα δυστυχώς δεν επισημάνθηκε και πάλι».

Στην έκθεση του ΓΓ, συνεχίσει ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, επισημαίνεται η χρήση των φυσικών πόρων προς όφελος των δύο κοινοτήτων και ταυτόχρονα καλούνται οι πλευρές να μην δημιουργούν εντάσεις και να συμπεριφέρονται με μετριοπάθεια. Η τ/κ πλευρά, συνεχίζει, εδώ και καιρό προειδοποίησε ώστε να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες και πρότεινε μια διαχείριση «με κοινό νου» των φυσικών πόρων προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

«Όπως ξεκαθάρισε και ο κ. Γκουτέρες στην έκθεση, το θέμα των υδρογονανθράκων θα είναι στις ομοσπονδιακές αρμοδιότητες σε περίπτωση επίτευξης λύσης και αυτή η αρμοδιότητα θα έχει την ενεργό (αποτελεσματική) συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων». Ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε λύση, δηλώνει ο κ. Μπουρτζιού λέγοντας πως είναι αναγκαιότητα πριν από την λύση να υπάρχει η ίδια προσέγγιση. Αλλωστε, αναφέρει, ο κ. Γκουτέρες προτείνει να γίνει μια ειρηνική διαχείριση από τις πλευρές των διαφορών σε αυτό το θέμα, πριν από την λύση.

«Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται όπως εμείς είχαμε επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι το πλαίσιο που περιλάμβανε τις απόψεις του σε έξι θέματα και δόθηκε στις πλευρές στο Κραν Μοντανά, είναι ημερομηνίας 30 Ιουνίου 2017».

Αναφέρει τέλος ότι η τ/κ πλευρά είχε πει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε πρόθεση να αποστείλει στην Κύπρο απεσταλμένο του για να διερευνήσει εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την έναρξη μιας νέας διαδικασίας και είχε εγκρίνει κάτι τέτοιο, γι αυτό και αναμένει τις αναμενόμενες επαφές «στον κατάλληλο χρόνο».