ΠτΔ – Δικοινοτικός ποδοσφαιρικός αγώνας Πύλα, Επαρχία Λάρνακας, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακολουθεί τον δικοινοτικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Νέας Σαλαμίνας και της Magusa Turk Gucu. // PoR – Bi-communal football match Pyla, Larnaca District, Cyprus The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, attends the bi-communal football match between the teams of Nea Salamina and Magusa Turk Gucu.

O Joel Bouzou, πρόεδρος και ιδρυτής του διεθνούς οργανισμού Peace and Sport και ο Didier Drogba, αντιπρόεδρος του Peace and Sport, πρωταθλητής ειρήνης και παγκοσμίου φήμης βετεράνος ποδοσφαιριστής, μίλησαν αποκλειστικά στη «Χαραυγή» και τη Yeni Duzen για τη συμμετοχή του οργανισμού στον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Νέας Σαλαμίνας και της Magusa, αλλά και για τα μελλοντικά προγράμματα στην Κύπρο.

Ο Joel Bouzou απαντώντας σε ερώτηση για το πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη συνεργασία, εξήγησε ότι η παγκόσμια αποστολή του οργανισμού Peace and Sport είναι η αξιοποίηση του αθλητισμού για την ειρήνη εκεί όπου υπάρχουν ένταση και δυσκολίες.

«Πηγαίνουμε και προσπαθούμε να βοηθήσουμε την οικοδόμηση διαλόγου είτε σε επίπεδο ηγετών, είτε στην κοινωνία», σημείωσε.

«Ο σερ Στέλιος, ο οποίος είναι μια παγκόσμια προσωπικότητα, αλλά και του Μονακό και της Κύπρου, επιθυμούσε εμπλοκή και έχει υποστηρίξει την προσπάθεια αυτή. Και κάπως έτσι αρχίσαμε να διαμορφώνουμε το πρότζεκτ. Μετά επιλέξαμε ως άθλημα το ποδόσφαιρο επειδή είναι δημοφιλές και κατάλληλο άθλημα για μια τέτοια συνεργασία. Και ήθελα οπωσδήποτε να εμπλακεί ο Didier γιατί επρόκειτο για ποδόσφαιρο ώστε να εμπνευστούν οι ηγέτες, οι κοινότητες και οι παίκτες και θα μπορούσαμε με αυτό τον τρόπο να φυτέψουμε σπόρους ειρήνης. Έτσι αρχίσαμε», συμπλήρωσε.

Ο Didier Drogba παρατήρησε το σεβασμό που υπήρχε στο παιχνίδι μεταξύ της Νέας Σαλαμίνας και της Magusa, αλλά και την ευγενή άμιλλα μεταξύ των παικτών και στα δύο ημίχρονα. «Οι άνθρωποι αρέσκονται στο να κερδίζουν. Ταυτόχρονα, όμως, υπήρχε σεβασμός. Όταν κάποιος έκανε φάουλ, ο ένας βοηθούσε τον άλλο. Και αυτό κάνει ο αθλητισμός. Ανταγωνισμός, αλλά fair play (τίμιο παιχνίδι) που δείχνει και το συναγωνισμό και τη φιλία. Ακόμα και στο δεύτερο ημίχρονο που οι ομάδες έπαιξαν μεικτές, στο τέλος και πάλι οι παίκτες έκαναν χειραψία και συνεχάρησαν ο ένας τον άλλον», σημείωσε.

Και πρόσθεσε «νομίζω γι΄ αυτό είμαστε εδώ. Όπως είπε ο πρόεδρος Bouzou φυτεύουμε σπόρους, η ειρήνη μπορεί να μην επιτευχθεί σήμερα ή αύριο, αλλά θα επιτευχθεί. Εκπαιδεύουμε τη νέα γενιά και μαζί τους αποκτούμε ελπίδα. Αν καταφέρουμε να τους εμπνεύσουμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε, τότε θα επιτευχθεί», επεσήμανε.

Ο Drogba εξήρε το ρόλο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας καταλήγοντας πως «κοιτάζοντας πίσω σε 20 χρόνια, θα μπορούμε να πούμε “κοίτα ξεκίνησε εκεί”».

Οι Joel Bouzou και Didier Drogba αποκάλυψαν ότι ο σερ Στέλιος Χατζηιωάννου επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας, το ίδιο και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων με τους οποίους συνομίλησαν.

Εξήγησαν ότι πλέον χρειάζεται να καθοριστεί ο τρόπος και ανάμεσα σε αυτά που συζητούνται είναι αθλητικές συναντήσεις, ανταλλαγές, ίσως με διοργανώσεις στην κάθε κοινότητα. Ταυτόχρονα δήλωσαν ένθερμοι υποστηρικτές της ιδέας να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και να κινητοποιηθούν περαιτέρω οι αθλητές-πρεσβευτές ειρήνης για να εμπνεύσουν ανθρώπους να προωθήσουν συνεργασίες, με τρόπο που ο αθλητισμός γίνεται αντιληπτός ως μέσο για την ειρήνη.

Ο Joel Bouzou, πρόεδρος και ιδρυτής του διεθνούς οργανισμού Peace and Sport, αναφέρθηκε στα προγράμματα που υλοποιούνται σε άλλες χώρες. Αναφέρθηκε στην παγκόσμια εκστρατεία White Card (Λευκή Κάρτα), την οποία θεωρούν πολύ σημαντική. «Από τότε που ο Didier είναι μαζί μας μπορέσαμε να προωθήσουμε τη δουλειά μας μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έχουμε γύρω στα 50 προγράμματα στον κόσμο και διπλωματικές διοργανώσεις, όπως με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αφρική», είπε.

Άννα Μισιαούλη

Μας έχεις Like στο Facebook ;