Brexit: Κορυφώνονται οι διεργασίες και τα παζάρια καθώς πλησιάζει η λήξη της μεταβατικής περιόδου

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Βρετανία και ΕΕ για τη συμφωνία που θα διέπει τις πολιτικές και -κυρίως- τις οικονομικές σχέσεις των δύο μερών στη μετά-Brexit εποχή, με τα σκληρά παζάρια να κορυφώνονται, καθώς η κάθε πλευρά διεκδικεί την καλύτερη δυνατή συμφωνία για λογαριασμό των μονοπωλίων που εκπροσωπεί.

Η μεταβατική περίοδος λήγει στις 31 Δεκέμβρη και, παρότι Λονδίνο και Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν ότι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί μία συμφωνία, το χάσμα των συμφερόντων είναι τέτοιο, που πλέον κάνει ορατό και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικά.

«Αισιοδοξία» από τη Βρετανία

Σήμερα, ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια εμπορική συμφωνία κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, επαναλαμβάνοντας ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν να προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

«Οι διά ζώσης συνομιλίες συνεχίζονται σήμερα στο Λονδίνο. Εργαζόμαστε σκληρά για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που παραμένουν και θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.

Παράλληλα, η νέα Βρετανίδα πρέσβης στη Γερμανία, Τζιλ Γκάλαρντ, εξέφρασε την αισιοδοξία της για επιτυχή κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για μια νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ εν όψει Brexit.

«Είμαι αισιόδοξη και πεπεισμένη ότι θα υπάρξει συμφωνία. Αλλά πρέπει επίσης να πω με σαφήνεια ότι το status quo στο ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων στη Βόρεια Θάλασσα δεν είναι αποδεκτό από τη βρετανική κυβέρνηση. Και σε θέματα, όπως είναι οι επιδοτήσεις και η συμμόρφωση με τις περιβαλλοντικές και εργασιακές ρυθμίσεις, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι πρέπει να αναλάβουμε δεσμεύσεις που δεν εκπληρώνουν τρίτες χώρες, όπως ο Καναδάς. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλει τη συμφωνία και είναι έτοιμος να κάνει συμβιβασμούς. Αλλά και η ΕΕ πρέπει επίσης να μετακινηθεί με τη σειρά της», τόνισε η Τζιλ Γκάλαρντ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Rheinische Post».

«Γκρίνια» για τις «υποχωρήσεις» στην ΕΕ

Την ίδια ώρα όμως, αυτές οι ενδεχόμενες υποχωρήσεις οι οποίες συζητούνται από τις διαπραγματευτικές ομάδες προκαλούν εντάσεις μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, όπως δήλωσαν σήμερα στο AFP πολλές ευρωπαϊκές πηγές.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «θέλει μία συμφωνία» και έστειλε στο Λονδίνο μία από τις στενότερες συνεργάτιδές της, τη Γαλλίδα Στεφανί Ριζό, «για να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, με υποχωρήσεις που κινδυνεύουν να ξεπεράσουν ό,τι έχει γίνει αποδεκτό από τα κράτη μέλη», εξήγησαν οι πηγές.

«Η Γαλλία δεν θα αποδεχθεί μία συμφωνία για το Brexit που δεν σέβεται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ ντε Κρο μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας προειδοποίησε ότι το Παρίσι παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία των διαπραγματεύσεων σε σχέση με τους όρους των εμπορικών συναλλαγών και την αλιεία.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι σημαντική η επίτευξη συμφωνίας, αλλά «όχι με οποιοδήποτε κόστος».

Η πρωτοβουλία που ανέλαβε το Σάββατο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρείται «παρακινδυνευμένη»: ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ «δεν θα έχει πλέον τον έλεγχο και οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται από το γραφείο της προέδρου», δήλωσε πηγή που πρόσκειται στη διαπραγματευτική διαδικασία. «Υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των κρατών μελών για το ότι η κα. φον ντερ Λάιεν κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει συμφωνία και η αντίληψη είναι ότι αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε άλλη πηγή. Πολλές πηγές δηλώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προόδευσαν πολύ κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, αλλά χθες επιταχύνθηκαν και υποχωρήσεις προτείνονται για να υπάρξει συμφωνία.

Στόχος είναι οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν την Πέμπτη: «Είτε θα υπάρξει συμφωνία, είτε θα είναι το τέλος», εξήγησε μία πηγή.