Brexit: Τον αληθινό σκοπό της αναστολής του κοινοβουλίου καλείται να εξετάσει το Ανώτατο Δικαστήριο

Ο πραγματικός σκοπός της αναστολής των εργασιών του βρετανικού κοινοβουλίου από τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, ήταν να μην υπάρξει κοινοβουλευτικός έλεγχος στον χειρισμό του Brexit, ήταν το κεντρικό νομικό επιχείρημα που ακούστηκε κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου για τη νομιμότητα της απόφασης του Πρωθυπουργού.

Αγορεύοντας εκ μέρους των εναγόντων που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά της αναστολής, ο κορυφαίος νομικός λόρδος Πάνικ υποστήριξε ότι η αποφυγή κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι «ανάρμοστος σκοπός» και ως εκ τούτου η απόφαση του Πρωθυπουργού Τζόνσον δεν έχει νομιμοποίηση.

Ο λόρδος Πάνικ σημείωσε προς την 11μελή έδρα ότι δεν εξετάζει τη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας του κοινοβουλίου, αλλά όπως είπε η πρωτοφανής μεγάλη διάρκεια των πέντε εβδομάδων συνιστά «ισχυρή απόδειξη ότι κίνητρο του πρωθυπουργού ήταν να φιμώσει το κοινοβούλιο διότι το θεωρεί εμπόδιο στην εφαρμογή των σχεδίων του».

Ως πρόσθετη ένδειξη των πραγματικών κινήτρων του Πρωθυπουργού, ο διακεκριμένος νομικός επικαλέστηκε και συνεντεύξεις του κ. Τζόνσον στις οποίες υποστήριξε ότι αν η ΕΕ πίστευε πως το βρετανικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να αποτρέψει το no deal στο Brexit, τότε δε θα έμπαινε σε διαδικασία υποχωρήσεων για μια νέα συμφωνία.

Σημείωσε επίσης τη μη συμμόρφωση του Πρωθυπουργού με το αίτημα υποβολής ένορκης μαρτυρικής κατάθεσης προς το δικαστήριο ως προς το σκοπό αναστολής των εργασιών του κοινοβουλίου.

Ως προς το κατά πόσο η απόφαση αναστολής είναι θέμα που άπτεται των δικαστηρίων, ο λόρδος Πάνικ είπε ότι το γεγονός πως ποτέ στο παρελθόν ένα τέτοιο θέμα δεν έχει απασχολήσει τη δικαιοσύνη οφείλεται στο ότι ποτέ πριν ένας πρωθυπουργός δεν καταχράστηκε με τέτοιο τρόπο την εξουσία του σε αυτό το θέμα.

«Τι θα συμβεί αν στο μέλλον ένας πρωθυπουργός θέλει να αναστείλει το κοινοβούλιο για έξι μήνες ή για ένα χρόνο;» διερωτήθηκε.

Ο λόρδος Πάνικ εκπροσωπεί την επιχειρηματία και ακτιβίστρια Τζίνα Μίλερ, η οποία προσέφυγε στα δικαστήρια του Λονδίνου, έχοντας αργότερα τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του πρώην πρωθυπουργού σερ Τζον Μέιτζορ.

Μετά το μεσημβρινό διάλειμμα ακολουθεί η επιχειρηματολογία του ιεραρχικά κορυφαίου νομικού της Σκωτίας λόρδου Κιν, που εκπροσωπεί την κυβέρνηση στην προσφυγή εναντίον της αναστολής που είχε υποβάλει η βουλευτής Τζοάνα Τσέρι στη σκωτσέζικη δικαιοσύνη. Τα σκωτσέζικα δικαστήρια είχε κρίνει σε δεύτερο βαθμό παράνομη την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον.

Το κύριο επιχείρημά του είναι πως τα δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία κρίσης αμιγώς πολιτικών αποφάσεων, όπως αυτή που έλαβε ο πρωθυπουργός.

Αύριο Τετάρτη θα ακολουθήσει η επιχειρηματολογία των αντιπάλων πλευρών σε καθεμία από τις δύο προσφυγές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy