Café Balcan στο 5o Cyprus Jazz World Music Showcase στο Θέατρο Ριάλτο
Το Καφέ Μπαλκάν έχει ρίζες σε παλιότερες συνεργασίες και μακρινές φιλίες. Η σύλληψη της ιδέας και της μουσικής του σχήματος έγινε σε ένα τζαμάρισμα στο κλαμπ “Το Σπίτι μου”, στη Θεσσαλονίκη το χειμώνα του 2012 και απέκτησε μορφή σε ένα μουσικό αντάμωμα στο Αρχοντικό της οδού Αξιοθέας, τον Σεπτέμβρη του 2013. Από τότε, εκτός από εμένα και τον Βασίλη, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρω ότι οι Γλαύκος Κοντεμενιώτης και Ιωάννης Βαφέας ήταν πολύ σημαντικοί για την εξέλιξη του σχήματος.
Έχοντας ρίζες στη βόρεια Ελλάδα, το Καφέ Μπαλκάν λείτουργησε για μένα και ως μια πλατφόρμα για αναζήτηση, επαναπροσέγγιση αν θέλετε, με τον τόπο μου, ή τουλάχιστον με αυτό που νόμιζα ότι ήταν ο τόπος μου. Το σχήμα καταπιάνεται κυρίως με θέματα από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Στο Ριάλτο θα παίξουμε ενορχηστρώσεις κομματιών από την ευρύτερη Μακεδονία, καθώς και δύο προπολεμικά αστικά λαϊκά τραγούδια (ρεμπέτικα και σμυρνέικα). Είναι δύσκολο να μιλήσω για όλο το σχήμα.
Ασχολούμαι με τη μουσική από μικρός, άλλες φορές περισσότερο, άλλες λιγότερο. Έχω πολλές αναμνήσεις από τη μουσική στην παιδική μου ηλικία και δεν μπορώ πάντα να τις εξηγήσω. Μου άρεσε η μουσική και πάντα είχα κάποια έλξη για τον ήχο. Ίσως το γεγονός ότι η μητέρα μου έπαιζε πιάνο είχε κάποιο ρόλο στην ενασχόλησή μου με τη μουσική, αλλά επίσης θυμάμαι πολύ έντονα τη μουσική από τα κινούμενα σχέδια που έβλεπα. Τα περισσότερα καρτούν που έβλεπα συνοδεύονταν από καλή τζαζ και σουίνγκ μουσική και πάντα έδινα ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν. Όσον αφορά τις σπουδές μου, μεταξύ άλλων, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μου δόθηκε η ευκαιρία να τις ολοκληρώσω στο κρατικό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το King’s College London όπου, μεταξύ άλλων, μελέτησα με τον Hal Galper. Ολοκλήρωσα το διδακτορικό μου στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ όπου ασχολήθηκα με τη γνωστική και ενσωματωμένη μουσική ανάλυση της τζαζ, και συγκεκριμένα της μουσικής του βιμπραφωνίστα Μιλτ Τζάκσον. Όλα αυτά με τη στήριξη, μεταξύ άλλων , του Ιδρύματος Νικόλα Οικονόμου και του Ιδρύματος Λεβέντη. Την τρέχουσα περίοδο είμαι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Ο Βασίλης σπούδασε μεταξύ άλλων στην Ακαδημία Μουσικής και Χορού στο Plovdiv της Βουλγαρίας. Έχει συνεργαστεί με δεκάδες καλλιτέχνες σε συναυλίες, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Διδάσκει κλαρίνο στο Τμήμα Λαϊκής Παραδοσιακής και Παραδοσιακής Μουσικής στο ΤΕΙ Ηπείρου. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου κλαρίνα της Ελλάδας! Προσωπικά επηρεάστηκα πάρα πολύ από το σχήμα του Βόρειοι Εταίροι. Είναι επίσης τηλεοπτικός παραγωγός, video-journalistκαι μοντέρ τους ειδησεογραφικού πρακτορείου ειδήσεων, Associated Press.
Να ασχολείται κάποιος με τη μουσική στην Κύπρο, είναι σίγουρα πολύ πιο εύκολο απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Η εισαγωγή του θεσμού του μουσικού λυκείου στην Κύπρο βοήθησε πιστεύω, όπως και το γεγονός ότι πολλοί μουσικοί της γενιάς μου είχαμε την ευκαιρία να σπουδάσουμε. Όταν μεγάλωνα όμως δεν είχα πρόσβαση σε πολλή πληροφορία. Άκουγα κάποιους δίσκους που μου είχε δώσει ο παππούς μου, και δύο σχήματα στην Κύπρο. Προσπαθούσα να βρω τρόπο να ακούσω τα σχήματα αυτά όσο πιο συχνά μπορούσα, αλλά θυμάμαι ότι δεν καταλάβαινα ποτέ τι γινόταν . Οι Ειρηναίος Κουλουράς, Γιώργος Κρασίδης και Γιώργος Κούλας ήταν ένα από αυτά τα σχήματα και όλοι τους ήταν πολύ σημαντικές επιρροές για τους μουσικούς της γενιάς μου νομίζω.
Η συμμετοχή μας στο Cyprus Jazz and World Music Showcase είναι πολύ σημαντική, για πολλούς λόγους τους οποίους δεν μπορώ να αναφέρω εδώ με λεπτομέρεια. Σίγουρα μας παρέχει τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τη μουσική μας σε ένα διαφορετικό κοινό και μέσω μιας πλατφόρμας, η οποία κερδίζει όλο και περισσότερο σεβασμό. Θα έπρεπε να υπάρχουν και άλλες παρόμοιες δράσεις. Όσον αναφορά την κυπριακή δημιουργία, πρέπει να πω ότι το Κέντρο Κύπριων Συνθετών έχει συμβάλει πάρα πολύ σε αυτήν , οι δράσεις τους είναι εξαιρετικές. Ταυτοχρόνως όμως η κυπριακή δημιουργία χρειάζεται περισσότερη στήριξη από τους θεσμούς, το κοινό και όποιον θέλει να ασχολείται πραγματικά με αυτόν τον τόπο, καθώς και επικοινωνία μεταξύ Κύπριων δημιουργών. Το σχήμα παρουσιάζεται πρώτη φορά με αυτήν τη μορφή και για μας είναι ευκαιρία να δοκιμάσουμε καινούργιο ρεπερτόριο, κομμάτια κτλ. Σίγουρα το επόμενο βήμα μας είναι να ηχογραφήσουμε έναν ακόμα δίσκο και να παίξουμε τη μουσική μας όσο περισσότερο γίνεται. Την προηγούμενη δουλειά μας μπορείτε να την ακούσετε δωρεάν ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο (ελπίζω οι αναγνώστες να με συγχωρέσουν για τη διαφήμιση!): https://cafebalkan.bandcamp.com
Αλέξανδρος Γαγάτσης
