CeBIT: Η Ιαπωνία και οι τεχνολογικές καινοτομίες της εντυπωσίασαν στο Ανόβερο

Η τεχνολογική επανάσταση των τελευταίων χρόνων συνεχίζει να μας φέρνει νέες εντυπωσιακές καινοτομίες. Αυτό επιβεβαιώθηκε άλλη μια φορά στην CeBIT φέτος.

Η Ιαπωνία, που ήταν η τιμώμενη χώρα απέδειξε περίτρανα γιατί έχει την πρώτη θέση στις τεχνολογικές εξελίξεις. Ο Σίνζο Άμπε, πρωθυπουργός της χώρας εξήγησε τι είναι το «Society 5.0»:

«Είμαστε μάρτυρες του ανοίγματος του πέμπτου κεφαλαίου. Μπορούμε πλέον να βρούμε λύσεις σε προβλήματα, που δεν μπορούσαμε να λύσουμε μέχρι τώρα. Ζούμε μια εποχή, όπου τα πάντα είναι συνδεδεμένα, όλες οι τεχνολογίες συγχωνεύονται και αυτό είναι το διακύβευμα του Society 5.0».

Η παρουσία της Ιαπωνίας είναι καθηλωτική στην έκθεση: από ρομπότ μέχρι νέες έξυπνες εφαρμογές και συστήματα επεξεργασίας δεδομένων. Ούτως ή άλλως η χώρα της Άπω Ανατολής ήταν πάντα πρωτοπόρος σε τεχνολογικά ζητήματα.

Ο Πέπερ σύντομα θα βρει τον δρόμο για τη ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου ή για ένα γραφείο. Το μεγάλο πλεονέκτημα του ρομπότ είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά μέσα σε ανθρώπινο περιβάλλον.

«Νομίζω ότι τα ρομπότ δεν κλέβουν ακόμη τη δουλειά των ανθρώπων. Μπορούν να κάνουν δουλειές, στις οποίες δεν είναι αναγκαίοι οι άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε πιο σημαντικά πράγματα. Αυτός είναι ο στόχος της εφαρμογής μας» εξήγησε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Unicast, Γιούτα Μιτσουμπόρι.

Ο ιαπωνικός πολυεθνικός γίγαντας των τηλεπικοινωνιών NTT επενδύει στις νέες τεχνολογίες.

Δεν είναι μόνο το παραδοσιακό θέατρο Καμπούκι που περνά στην ψηφιακή εποχή. Η εταιρία έδειξε ένα σωρό έξυπνες εφαρμογές που ξεκινούν από τη γεωργία και τις κατασκευές μέχρι τις μεταφορές. Ο Χίροο Ουνούρα, πρόεδρος κα Διευθύνων Σύμμβουλος της NTT εξηγεί:

«Το σημαντικό για μας είναι πώς κάθε εταιρία του ομίλου μας μπορεί να βοηθήσει τους πελάτες μας και τους χρήστες των υπηρεσιών μας να δημιουργήσουν νέα επιχειρηματικά σχήματα και μοντέλα σε διαφορετικά πεδία».

Μια άλλη εφαρμογή που λάνσαρε η NTT είναι ένας αισθητήρας GPS, που είναι τοποθετημένος σε όσους ποδηλάτες συμμετέχουν στον Γύρο της Γαλλίας. Καταγράφει που είναι, την ταχύτητά τους. Οι πληροφορίες αυτές μεταφέρονται τόσο στους επικεφαλής των ομάδων, αλλά και στους τηλεθεατές που βλέπουν την κούρσα.

Οι έξυπνες λύσεις επεκτείνονται σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Η Seiren έχει δημιουργήσει ένα καινούργιο στιλιστικό σύστημα, που δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να κάνουν χιλιάδες συνδυασμούς, πριν διαλέξουν τα ρούχα που θέλουν, τα οποία μέσα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες θα είναι στην πόρτα του σπιτιού τους.

«Μέχρι σήμερα, αν πουλούσες το 60% της παραγωγής σου, ήταν ήδη μεγάλη επιτυχία. Το υπόλοιπο 40% πήγαινε στα σκουπίδια, ως ζημιά. Από εδώ και πέρα, θα δημιουργούμε εξατομικευμένα ρούχα με μικρότερη παραγωγή, περισσότερο στυλ, συντομότερους χρόνους παράδοσης στον πελάτη και μικρότερο στοκ» υπογραμμίζει ο Τατσούο Καγουάντα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Seiren.

Η έκθεση στο Ανόβερο έχει να κάνει και με τις συνεργασίες. Η Ιαπωνική Σύνοδος, ήταν ένα συμπόσιο που διοργάνωσε ο Ιαπωνικός Οργανισμός Εξαγωγών Jetro και η Deutsche Messe που διοργανώνει την CeBIT για να προωθήσει την γερμανο-ιαπωνική συνεργασία.

«Οι γερμανικές και ιαπωνικές εταιρίες έχουν μια πολυετή σχέση. Για παράδειγμα υπάρχει η μηχανή ντίζελ. Εφευρέθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στη Γερμανία. Στην Ιαπωνία , μια εταιρία με το όνομα Yanmar ανέπτυξε έναν μικρότερο τύπο της ίδιας μηχανής. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, που προϊόντα που εφευρέθηκαν στην Γερμανία, βρήκαν εφαρμογή και αναπτύχθηκαν στην Ιαπωνία» μας εξηγεί ο Χιρογιούκι Ισίγκε, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Jetro

Καθώς τα πάντα είναι πλέον συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, πώς μπορούν να μεταφερθούν τα Big Data, τα σύνολα δεδομένων δηλαδή που είναι πολύ μεγάλα;

Η ιαπωνική εταιρία Fujikura, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες οπτικών ινών στον κόσμο, προσφέρει νέες ιδέες, όπως για παράδειγμα αυτό το λέιζερ.

«Το πιο ιδιαίτερο πράγμα που έχουμε εδώ, σ’ αυτό το λέιζερ οπτικών ινών είναι τα καλώδια που φτιάχνουμε. Είναι φτιαγμένα από fiberglass και μπορούν να μεταφέρουν μεγάλους όγκους δεδομένων, παρόλο που είναι μικρά σε μέγεθος» αναφέρει η Ατούσα Σαεβεστάνι, project manager της Fujikura.

Ένας από τους τομείς που δραστηριοποιείται η εταιρία είναι η αυτοκινητοβιομηχανία. Τα καλώδια που παράγει χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

«Πιστεύω ότι η CeBIT είναι το ιδανικό περιβάλλον για να εντατικοποιήσουμε την ήδη καλή και γόνιμη συνεργασία. Για τις γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μια λαμπρή ευκαιρία για να μάθουν τι παράγεται διεθνώς στον τομέα της ψηφιοποίησης» επισήμανε ο Μπένο Μπούνζε, διευθύνων σύμβουλς του Γερμανικού Οργανισμού Εμπορίου και Επενδύσεων.

Όλα αυτά που παρουσιάζονται δίνουν μια καλή πρόγευση του τι θα δούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2020. Το πιο σημαντικό είναι η μετάδοση σε 8Κ. Σίγουρα δεν μπορούμε καν να φανταστούμε πώς θα είναι αυτή η πρωτόγνωρη εμπειρία, που μας περιμένει το 2020.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy