Χ. Χριστοφίδης: Η εικόνα με τον Ερντογάν στο Βαρώσι και τον ΠτΔ και τον ΥΠΕΞ απόντες δεν πρέπει να επαναληφθεί

Εφτασε στις 16.30 το απόγευμα της Κυριακής, 15 Νοεμβρίου στο Βαρώσι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίιπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα ότι "στο Βαρώσι θα αρχίσει μια νέα εποχή προς όφελος όλων"

Ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λευκωσίας –  Κερύνειας, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δήλωσή του σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό σημειώνει πως «βρισκόμαστε μπροστά σε σειρά αρνητικών εξελίξεων στο Κυπριακό, οι οποίες φέρνουν την πατρίδα μας σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», για να προσθέσει πως «η παρουσία Ερντογάν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου την περασμένη Κυριακή σηματοδότησε ακόμη μία αρνητική ιστορική εξέλιξη σε μια επικίνδυνη πορεία που δυναμιτίζει το μέλλον του λαού μας». Υπογραμμίζει δε πως η απαράδεκτη τουρκική προκλητικότητα χρειάζεται πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί, εκφράζοντας παράλληλα θλίψη για την απάθεια με την οποία η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και τις αρνητικές εξελίξεις.

«Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση χρειάζεται να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες και μια διεθνή εκστρατεία για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε τα αρνητικά τετελεσμένα που δυστυχώς διαρκώς δημιουργούνται», αναφέρει, καθώς «με το να παρακολουθούμε απλώς τις εξελίξεις δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση». Οι πρωτοβουλίες αυτές, σημειώνει, πρέπει να στοχεύουν στην επανέναρξη ενός διαλόγου στη σωστή βάση για συνολική λύση του Κυπριακού που θα επανενώνει και απελευθερώνει την πατρίδα μας. «Αυτός είναι ο δρόμος της λύτρωσης του λαού μας», τονίζει και ταυτόχρονα λέει πως «οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης πρέπει να στοχεύουν στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και στην αποφυγή νέων τετελεσμένων».

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει πως «η εικόνα της περασμένης Κυριακής με τον Ερντογάν στο Βαρώσι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών απόντες από τις εξελίξεις δεν πρέπει να επαναληφθεί».

 

 

 

Ακάρ: Η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις ευθύνες της ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο

Η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις ευθύνες της ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, αναφέροντας ότι στην Κύπρο υπάρχει τουρκική παρουσία (εννοεί Τ/κ) εδώ και αιώνες και πρέπει να τους αναγνωριστούν τα δικαιώματά τους. Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ακόμη ότι «δεν συνάδει με ηθικές αξίες το να παρουσιάζουν εργασίες έρευνας της Τουρκίας ως πρόκληση, την ίδια ώρα που η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά, η κυριαρχία των οποίων δεν τους ανήκει».

Σε επίσκεψή του στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TUSAS), ανέφερε ότι τα ερευνητικά πλοία της Τουρκίας συνεχίζουν τις επιστημονικές και τεχνικές μελέτες τους στην Ανατολική Μεσόγειο. «Το να παρουσιάζουν αυτές τις εργασίες ως πρόκληση και ως αιτία αύξησης της έντασης πραγματικά είναι κάτι που δεν συνάδει με τις ηθικές αξίες», υποστήριξε.

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε πως τα νησιά του Αιγαίου έχουν εξοπλιστεί σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. «Όχι μόνο αγνοούνται οι ενέργειές τους στα νησιά που δεν έχουν δοθεί στην Ελλάδα, αλλά παρουσιάζονται και ως πρόκληση οι δικές μας επιστημονικές και τεχνικές έρευνες. Αυτή πραγματικά είναι μια λάθος προσέγγιση, δεν συνάδει με την καλή γειτονία. Απαντούν στο χέρι φιλίας που τείνουμε με τις πιο λανθασμένες κινήσεις», είπε.

«Εμείς είμαστε υπέρ της πολιτικής λύσης, του διαλόγου, των σχέσεων καλής γειτονίας. Δείξαμε την καλή μας πρόθεση σε αυτό το θέμα και συνεχίζουμε να τη δείχνουμε. Θέλουμε αυτό να γίνει κατανοητό», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι «πρέπει να δουν ότι στην Κύπρο υπάρχει τουρκική παρουσία, υπάρχουν Τούρκοι που ζουν εκεί εδώ και αιώνες. Πρέπει να τους αναγνωρίσουν τα δικαιώματά τους», ανέφερε. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις ευθύνες της ως εγγυήτρια δύναμη.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News