Χ. Χρυσοστόμου-Ουκρανικό: Τα πράγματα είναι στην κόψη του ξυραφιού – «Πόλεμος φθοράς και αντοχών…»

«Το ενδεχόμενο πυρηνικής εκδοχής του πολέμου δεν θα έχει νικητές, αλλά μόνο χαμένους»

Τα πράγματα είναι στην κόψη του ξυραφιού, οι εξελίξεις είναι οι χειρότερες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και οδηγούνται προς το χειρότερο σενάριο, τόνισε ο διεθνολόγος Χαράλαμπος Χρυσοστόμου.

Επισήμανε μάλισταότι υπάρχει περαιτέρω επιδείνωση και όξυνση, αντί εκτόνωση της κατάστασης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι ένας πόλεμος φθοράς και αντοχών για όλες τις πλευρές.

Σημείωσε μάλιστα ότι το ενδεχόμενο πυρηνικής εκδοχής του πολέμου δεν θα έχει νικητές, αλλά μόνο χαμένους.

Ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι στη ζυγαριά τη δεδομένη στιγμή είναι το κατά πόσο θα αντέξει από τη μια η Ρωσία τις κυρώσεις, τις απώλειες του πολέμου και τις κοινωνικές και εσωτερικές αντιδράσεις και από την άλλη πόσο θα αντέξει η Ευρώπη αυτόν τον πόλεμο, την «ασφυξία» λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και τις κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις.

Ανέφερε ακόμα ότι σκοπός της μερικής επιστράτευσης με 300.00 εφέδρους είναι να ενισχυθεί ο ρωσικός στρατός στις περιοχές που ελέγχει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις γιατί πλέον η απόφαση αυτή αγγίζει οικογένειες όσων θα κληθούν για επιστράτευση.

Ο κ. Χρυσοστόμου αναφέρθηκε και στην πολιτική απόφαση για τα λεγόμενα δημοψηφίσματα στις περιοχές που είναι υπό ρωσικό έλεγχο, σημειώνοντας ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, οι περιοχές μετά την προσάρτηση θα θεωρούνται έδαφος των Ρώσων και η όποια επίθεση σε αυτές τις περιοχές θα θεωρείται επίθεση προς τη Ρωσία.

Πρόσθεσε επίσης ότι τυχόν προσπάθεια Ουκρανίας και ΝΑΤΟικών δυνάμεων να ανακαταλάβουν αυτά τα εδάφη θα σημαίνει σύγκρουση ΝΑΤΟ- Ρωσίας το οποίο θα είναι το χειρότερο σενάριο.

Τόνισε επίσης ότι τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει περιθώριο αποκλιμάκωσης της κατάστασης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy