Χωρίς σταματημό είναι η αύξηση της τιμής των ρύπων η οποία τον τελευταίο χρόνο σημείωσε 170% αύξηση, ενώ μόνο αυτό το μήνα 50% όπως δήλωσε στον Άστρα ο ειδικός σε θέματα ενέργειας, Χαράλαμπος Έλληνας.
Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση, ο κ.Έλληνας εξήγησε ότι η τιμή των ρύπων καθορίζεται από το χρηματιστήριο ρύπων της Ευρώπης.
Επανέλαβε ωστόσο ότι οι πολίτες πληρώνουν τους ρύπους μέσω των λογαριασμών της ΑΗΚ, χρήματα τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση επιστρέφει στα ταμεία των κυβερνήσεων.
Τόνισε όμως ότι οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης προνοούν πως τα κράτη μπορούν με τη σειρά τους να επιστρέψουν κάποια από αυτά τα χρήματα τουλάχιστον στις ευάλωτες ομάδες, αλλά και να τα επενδύσουν στην εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ανέφερε μάλιστα ότι φέτος το ποσό που θα δοθεί στην κυβέρνηση είναι περίπου 220 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τον επόμενο χρόνο ίσως ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια.
