Χ. Έλληνας: Δύσκολα η ΕΕ θα εφαρμόσει την απόφαση της για εισαγωγή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Δύσκολα η ΕΕ θα εφαρμόσει την απόφαση της για εισαγωγή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, εκτιμά ο ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων Χαράλαμπος Έλληνας, τονίζοντας παράλληλα ότι το ενδεχόμενο να υπάρξουν ελλείψεις είναι πολύ μεγάλο.

Μιλώντας στον Άστρα επανέλαβε ότι πρόκειται για μία πολιτική απόφαση. Εξήγησε ότι δύσκολα θα εφαρμοστεί γιατί από τον επόμενο χειμώνα η τιμή του φυσικού αερίου θα ξεπεράσει τα 180€ ανά μεγαβατώρα, που έχει τεθεί το πλαφόν, και η ΕΕ δεν θα βρίσκει αέριο να προμηθευτεί, αν δεν αγοράζει ρωσικό.  Σημείωσε μάλιστα ότι στην ίδια την απόφαση της ΕΕ αναφέρεται ότι σε περίπτωση που επηρεαστεί η αγορά, τότε δεν εφαρμοστεί.

Ο κ. Έλληνας πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ είναι γεμάτες και για αυτό τον λόγο η τιμή του κυμαίνεται στα 100-110 €. Τόνισε πως όταν αρχίσουν να αδειάζουν, τότε θα ανεβαίνει η τιμή του. Είπε επίσης ότι η Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας θα είναι πρόθυμες να αγοράζουν το φυσικό αέριο στην τιμή αγοράς.

Την ίδια ώρα ο Χαράλαμπος Έλληνας χαρακτήρισε ως καλό νέο, την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον στόχο «Ζευς 1». Είπε πως πρόκειται για μικρό κοίτασμα 2-3,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών. Έψεξε παράλληλα τις ενέργειες της κυβέρνησης σε θέματα ΑΠΕ και ευχήθηκε η νέα κυβέρνηση να φέρει μία δραματική αλλαγή και να κάνει όσα έπρεπε ήδη να γίνουν για την υιοθέτηση ΑΠΕ και για την ανανέωση του ηλεκτρικού δικτύου. Έχει πολλή δουλειά να κάνει η νέα κυβέρνηση, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.