Δεν είναι καλά πληροφορημένοι οι Τουρκοκύπριοι για τα του φυσικού αερίου ανέφερε ο Ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων Χαράλαμπος Έλληνας, ο οποίος συμμετείχε χθες σε συνέδριο που αφορούσε το φυσικό αέριο.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ είπε ότι η χρήση του φυσικού αερίου θα περιοριστεί τα επόμενα χρόνια με τις τιμές να είναι χαμηλές. Πρόσθεσε ότι όσο περισσότερο καθυστερεί η διαδικασία, τόσο πιο δύσκολη είναι η πώληση φυσικού αερίου, λέγοντας ότι η χρήση ενέργειας στον κόσμο αλλάζει συνεχώς και αυξάνεται πλέον η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σημείωσε ακόμα ότι δεν χάθηκαν εντελώς οι ευκαιρίες, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να αναμένονται μεγάλα κέρδη.

Παράλληλα, ο κ. Έλληνας εκτίμησε ότι εάν κλείσει η συμφωνία για την πιθανή εξαγωγή του φυσικού κοιτάσματος «Αφροδίτη» θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια. Σημείωσε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα λόγω του ότι οι τιμές φυσικού αερίου είναι χαμηλές. Υπέδειξε δε ότι πρέπει να γίνει επιβεβαιωτική γεώτρηση για το συγκεκριμένο κοίτασμα, να γίνουν σχεδιασμοί των υποδομών και μετά να μπει η κυβέρνηση σε διαπραγμάτευση με τις εταιρείες για πώληση του κοιτάσματος.

Επίσης, ο κ. Έλληνας κατηγόρησε την Τουρκία ότι προσπαθεί να επιβάλει τη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόσθεσε δεν ότι αν δεν υπήρχε το πρόβλημα με το κυπριακό, η Τουρκία θα ήταν μια πιθανή αγορά για το φυσικό αέριο της Κύπρου. Παράλληλα ο κ. Έλληνας είπε ότι είναι παραμύθι το ότι ο αγωγός EastMed θα είναι βιώσιμος.