Χ.Έλληνας για καύσιμα: Οι τιμές θα αυξάνονται έως το τέλος του χρόνου – Τι ανέφερε για πλαφόν

Να μπει πλαφόν στο ύψος της φορολογίας στις τιμές των καυσίμων που βάζει η κυβέρνηση, εισηγείται ο ειδικός για θέματα υδρογονανθράκων Χαράλαμπος Έλληνας.

Πλαφόν στην τιμή δεν μπορεί να τεθεί, υποστήριξε, καθώς αυτή εξαρτάται από τις διεθνείς αγορές.

Ο κύριος Έλληνας είπε ακόμη ότι ένας ακόμη λόγος της αύξησης της τιμής των καυσίμων στην Κύπρο είναι ότι οι εταιρείες αγοράζουν σε δολάρια και πωλούν στην αγορά σε ευρώ, το οποίο από πέρσι έως φέτος έχασε το 15 % της αξίας του σε σχέση με το δολάριο.

Ανέφερε ακόμη ότι θεωρεί ύποπτο το γεγονός ότι στην Κύπρο οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται αμέσως ενώ δεν μειώνονται με τον ίδιο ρυθμό. Όπως είπε, δεν γίνεται η υπουργός Ενέργειας να εξετάζει το θέμα συνεχώς αλλά να μην βλέπει ότι υπάρχει πρόβλημα.

Προέβλεψε επίσης οι τιμές στα καύσιμα θα αυξάνονται έως το τέλος του χρόνου λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αυτή τη στιγμή πρόσθεσε, υπάρχει, ανακύκλωση της παροχής πετρελαίου παγκόσμια καθώς το ρωσικό πετρέλαιο θα πηγαίνει σε Ινδία και Κίνα και το αραβικό πετρέλαιο στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ανέφερε, οι τιμές θα ανεβαίνουν συνεχώς καθώς τα αποθέματα είναι περιορισμένα.

Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, γίνεται ταυτόχρονα μια πολιτική ανακατάταξη και στα θέματα πώλησης φυσικού αερίου, φυσικού αερίου αλλά και άλλων ορυκτών.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της ENERGIAN προς το υπουργείο Εμπορίου για μεταφορά υγροποιημένου αερίου από το Ισραήλ μέσω Κύπρου, ο κύριος Έλληνας εκτίμησε ότι σε αυτή τη φάση η εταιρεία δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτό το έργο γιατί δεν έχει αρκετό φυσικό αέριο στη διάθεση της. Γι’ αυτό το λόγο προχωρεί σε νέες γεωτρήσεις, πρόσθεσε.

Αυτό το έργο είπε, δεν θα βοηθήσει την Κύπρο, γιατί το υγροποιημένο αέριο θα εξάγεται στις διεθνείς αγορές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy