Χ. Έλληνας: Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για τα καύσιμα – Θα τα βρει μπροστά του ο νέος Πρόεδρος

Αυτή την αδράνεια και τις συνέπειές της θα τις βρει μπροστά του ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

 

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τις ψηλές των καυσίμων και συνεπεία τούτου μαζεύει ψηλότερους φόρους, επεσήμανε ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Χαράλαμπος Έλληνας. Μιλώντας χθες στον «Άστρα», είπε ότι στην Κύπρο δεν φαίνεται να απασχολεί και πολύ τους αρμόδιους αυτό το θέμα. Διερωτήθηκε τι κάνει η κυβέρνηση αλλά και πώς βλέπουν το θέμα αυτό οι υποψήφιοι για την προεδρία. Η κυβέρνηση, σημείωσε, μαζεύει πολύ πιο ψηλούς φόρους απ’ ό,τι ανέμενε. Όπως είπε, στον προϋπολογισμό του 2022 προνοείτο έλλειμμα 1,3%, ενώ τώρα λειτουργεί με ένα πλεόνασμα 1%. Όλα αυτά τα χρήματα, υπογράμμισε, προέρχονται από τους φόρους από τα καύσιμα και τους ρύπους και δημιουργούν μαξιλαράκια. Όμως αυτά τα μαξιλαράκια τα πληρώνει ο κόσμος. Αυτά τα μαξιλαράκια, ανέφερε ο κ. Έλληνας, πρέπει να χρησιμοποιηθούν τώρα για να βοηθηθεί ο κόσμος που από τον Σεπτέμβρη και μετά θα έχει μεγαλύτερα προβλήματα. Εκείνα τα 7 σημεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, σχολίασε, δεν βοηθούν με κανέναν τρόπο στην ελάφρυνση του βάρους για τον κόσμο. Αν δεν κάνει τώρα κάτι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, πρόσθεσε, θα τα βρει σε μεγαλύτερο βαθμό και πιο έντονα ο επόμενος Πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, από τον Σεπτέμβριο και μετά οι τιμές των καυσίμων θα αυξηθούν σημαντικά, εκτιμώντας ότι η αύξηση θα ξεπεράσει το 20%. Εκτίμησε επίσης ότι το μεγάλο ύψος των τιμών στην Ευρώπη θα επιφέρει τεράστια προβλήματα από τις αντιδράσεις του κόσμου.

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή κατάσταση, ο κ. Έλληνας επεσήμανε ότι η Ρωσία επηρεάστηκε λιγότερο από τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από ό,τι η Δύση και ότι η Μόσχα πουλά αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο μέρος της ποσότητας του πετρελαίου της στην Κίνα και την Ινδία σε χαμηλότερη τιμή. Υπέδειξε ότι η οικονομία της Κίνας ανοίγει μετά τον κορονοϊό και αυτό σημαίνει ότι θα ζητήσει περισσότερα καύσιμα, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών.

Μικρή μείωση τις επόμενες μέρες

Στο μεταξύ, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών στο Υπουργείο Ενέργειας, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, ανέφερε στον «Άστρα» ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα σημειωθεί μικρή μείωση στις τιμές των καυσίμων. Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά ο κύριος Καραγιώργης είπε ότι το θέμα της επιβολής πλαφόν στην τιμή πώλησης των καυσίμων δεν είναι κάτι απλό και θα πρέπει να τυγχάνει πολύ προσεκτικού χειρισμού για να μπορεί η αγορά να λειτουργεί απρόσκοπτα.

Μιχάλης Μιχαήλ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy