Χ.Έλληνας: «Η κυβέρνηση κατακρατεί χρήματα από ΕΕ – Κλείνει τρύπες αντί να γίνει χρήση ΑΠΕ»

Η κυβέρνηση κατακρατεί τα χρήματα που της επιστρέφει η ΕΕ για τους ρύπους, αντί να τα επιστρέφει για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κατήγγειλε στον ΑΣΤΡΑ ο ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων, Χαράλαμπος Έλληνας. Όπως είπε, πρόκειται για ένα ποσό κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Τόνισε ότι οι αυξήσεις στις τιμές ήρθαν για να μείνουν και ότι σε αυτό συντείνει η τιμή του πετρελαίου που ανέβηκε πάρα πολύ σε σχέση με πέρσι αλλά και το κόστος των ρύπων.

Ο κ. Έλληνας σημείωσε ότι ειδικά το κόστος των ρύπων, θα αυξάνεται συνεχώς καθώς η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όπως είπε, η Κύπρος πληρώνει 65 ευρώ τον τόνο τους ρύπους και το ποσό θα ανέλθει σε δυο χρόνια στα 100 ευρώ τον τόνο.

Ξεκαθάρισε ότι τα χρήματα που πληρώνει η Κύπρος ως πρόστιμο για τους ρύπους, η ΕΕ τα επιστρέφει στο πάγιο ταμείο της δημοκρατίας για να αξιοποιηθούν για ΑΠΕ, πράγμα που δεν γίνεται. Προφανώς, είπε ο κύριος Έλληνας, η κυβέρνηση κλείνει άλλες τρύπες με αυτά τα χρήματα και μάλλον για άλλους λόγους δεν προχώρησε στην χρήση ΑΠΕ.

Επισήμανε ότι οι χώρες της ΕΕ δεσμεύθηκαν ότι ως 2030 πρέπει να πέσει η χρήση άνθρακα στο 50% και εως το 2050 στο μηδέν. Ωστόσο, με βάση τα δεδομένα, πρόσθεσε, η Κύπρος δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει αυτή την προθεσμία.

Ο κ. Έλληνας επέκρινε ακόμη το γεγονός ότι το κράτος πήρε τα χρήματα της ΑΗΚ για να κάνει κοινωνική πολιτική αντί να τα αφήσει στην Αρχή για επενδύσεις, όπως θα έπρεπε.

Το ηχητικό με τις δηλώσεις του κ. Έλληνα:

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.